Linux komendy i katalogi, pomocy!

Siemano, jestem w szkole i na piątej lekcji mam kartkóweczkę z komend i katalogów Linuxa. Na google jest tego sporo, ale szerlokiem angielskiego to ja nie jestem, tak więc:

Katalogi i pliki;

• /etc/skel
  • /etc/passwd
  • /etc/shadow
  • /etc/chapt

Polecenia;

• useradd (domyślam się, iż dodanie użytkownika)
  • userdel (domyślam się, że usunięcie użytkownika)
  • passw (domyślam się, iż przypisanie hasła do użytkownika)

Płacę limitem lajków panowie i panie, pomóżcie sojusznikowi.

No to tak:

etc/skel - jest to taki główny folder, zawiera on pliki i katalogi które będą automatycznie kopiowane do katalogou domowego nowego użytkownika.

etc/passwd - w tym katalogu znajdują się loginu użytkowników, informacje o katalogach domowych, unikalny identyfikator UID.

etc/shadow - tutaj są zapisywane zaszyfrowane hasła, do tego folderu ma dostęp tylko administrator.

etc/chapt - nie mam zielonego pojęcia.

Komendy:

No to tylko to passw to chyba powinno być PASSWD - zmiana hasła.

W sumie mogę jeszcze Ci rzucić parę komend:

who - sprawdza kto jest online

ruser - sprawdza kto aktualnie pracuje w systemie

whoami - sprawdza kim jestem

ps - wyświetla listę aktualnych procesów

kill - "zabija" procesy"

help - pomoc

man - pomoc dla konkretnego programu

mesg - pozwala na przyjmowania komunikatów

write - wysyła wiadomość do danego użytkownika

wall - wysyła wiadomosc do wszystkich

rwall - wysyla wiadomosc do uzytkownikow pracujacych w sieci

talk - rozmowa interaktywna

addgrp - dodawania grupy

logout - wylogowanie

shoutdown- zamkniecie systemu

su - zamiana w dowolnego użytkownika

Więcej nie mogę sobie przypomnieć ;)

Ja bym raczej wczuł się w to, czego potrzebuje osoba w szkole - jakiś ls (odpowiednik dira) czy inne PROSTE komendy.

Ja bym raczej wczuł się w to, czego potrzebuje osoba w szkole - jakiś ls (odpowiednik dira) czy inne PROSTE komendy.

Te co podałem to przecież jest typowa podstawa. Oczywiście jeszcze można dodać komendy do katalogów.

ls, dir, rmdir, cd, pwd, mkdir itp...

No to tak:etc/skel - jest to taki główny folder, zawiera on pliki i katalogi które będą automatycznie kopiowane do katalogou domowego nowego użytkownika.etc/passwd - w tym katalogu znajdują się loginu użytkowników, informacje o katalogach domowych, unikalny identyfikator UID.etc/shadow - tutaj są zapisywane zaszyfrowane hasła, do tego folderu ma dostęp tylko administrator.etc/chapt - nie mam zielonego pojęcia.Komendy:No to tylko to passw to chyba powinno być PASSWD - zmiana hasła.W sumie mogę jeszcze Ci rzucić parę komend:who - sprawdza kto jest onlineruser - sprawdza kto aktualnie pracuje w systemiewhoami - sprawdza kim jestemps - wyświetla listę aktualnych procesówkill - "zabija" procesy"help - pomocman - pomoc dla konkretnego programumesg - pozwala na przyjmowania komunikatówwrite - wysyła wiadomość do danego użytkownikawall - wysyła wiadomosc do wszystkich rwall - wysyla wiadomosc do uzytkownikow pracujacych w siecitalk - rozmowa interaktywnaaddgrp - dodawania grupylogout - wylogowanieshoutdown- zamkniecie systemusu - zamiana w dowolnego użytkownikaWięcej nie mogę sobie przypomnieć

Nie no akurat te komendy nie są mi potrzebne, a tylko te co podałem. O ls, dir, mkdir itd. wiem, a raczej nie muszę pamiętać bo mam to w komendzie help.

Dzięki, limit poleciał :)

Siemano, jestem w szkole i na piątej lekcji mam kartkóweczkę z komend i katalogów Linuxa. Na google jest tego sporo, ale szerlokiem angielskiego to ja nie jestem, tak więc:

Katalogi i pliki;

• /etc/skel
  • /etc/passwd
  • /etc/shadow
  • /etc/chapt

Polecenia;

• useradd (domyślam się, iż dodanie użytkownika)
  • userdel (domyślam się, że usunięcie użytkownika)
  • passw (domyślam się, iż przypisanie hasła do użytkownika)

Płacę limitem lajków panowie i panie, pomóżcie sojusznikowi.