Linux/Ubuntu

Witam. Aktualnie posiadam Windows 7 Ultimate na moim komputerze i chciałbym zainstalować inny system. W tym roku wybieram się do technikum na profil informatyczny. Słyszałem, że ten system jest odpowiedni do grafiki i programowania. Zgrałem kiedyś sobie na płytkę Triumfalną Turkawkę ( Linux z bajerami ) i nie wiem czy zainstalować akurat ten czy jakiś inny. Myslę, że ktoś mi poleci jakiś inny Linux, na którym siedzi lub kiedyś testował :) Słyszałem o jakimś Linux mint, ale nie podoba mi się, ponieważ za bardzo przypomina mi Windowsa z paskiem startowym na dole. Jeśli chodzi o gry, to tylko na steamie. Pozdrawiam :)

Sam w TI korzystam z tej truskawki. Zresztą nie licz na nie wiadomo jakie programowanie w technikum, no chyba, że zapiszesz się na jakieś kółko informatyczne/programistyczne. Jedyne co liźniesz to webmasterka w 3-4 klasie no i podstawowe pojęcia C++.

Zresztą wszystko zależy od nauczyciela, ale linuxa warto znać bo zawodowy z administracji systemami sieciowymi opiera się między innymi na linuxie.

A czy zainstalowane programy na Turkawce spowalniają komputer?

Nie do końca rozumiem pytanie. Te programy które są tam zainstalowane są śmiesznie małe, nie powinno nic spowalniać komputera, zresztą linux, a windows to niebo, a ziemia. KAŻDA wersja linuxa będzie mniej zamulać kompa niż windows. Oczywiście jeszcze zależy czy zainstalujesz tą truskawkę czy będziesz wypróbowywał z płytki.

Turkawkę mam na płytce. I myślę nad jej instalacją. A słyszałeś coś o tym Linux Mint, polecasz? Czy zostać przy tej turkawce?

Turkawka z tego co się orientuje jest pełnoprawnym wydaniem Ubuntu, więc działać powinna jak pozostałe Ubuntu. Ubuntu jest bardzo dobrym wyborem dla początkujących z Linuxem, wbrew pozorom on i jego pochodne są dość często używane profesjonalnie. U nas w szkole jako system do nauki obsługi serwerów mieliśmy Fedorę, zaś jako system do codziennej pracy to Ubuntu (każda sala inny system, XP, Vista, 7, 8.1, Ubuntu). Na początek radzę przyzwyczaić się do konsoli; instalacja, kopiowanie, usuwanie czy zmiana konfiguracji tylko w trybie tekstowym. Bardzo często pytania o popularne komendy pojawiają się czy na maturze czy na pisemnym egzaminie zawodowym (btw. nowa podstawa praktyczny egzamin zdaje na Visicie czy na 7?).

Co do działania programów - Linux tworzy sobie "dysk SSD" na wolnej pamięci ram; ładuje tam często całe aplikacje przez co wiele programów działa szybciej (czasem różnica jest ogromna). Spora ilość gier na Steamie działa także na Linuxie, po za tym nie ma problemu z zainstalowaniem dwóch systemów na jednym PC'cie.

Jeśli chodzi o programowanie to moim zdaniem najlepiej pisać na platformie, na którą docelowo się pisze (w przypadku zamkniętych systemów wybór ogranicza głównie dostęp narzędzi dla konkretnego systemu). Mimo tego, że programowania w szkołach uczą mało i to zazwyczaj ludzie, którzy nie zrewidowali swoich poglądów na temat programowania od ostatnich 20 lat (pozdrowienia dla nauczyciela przedmiotów zawodowych piszącego tylko w Basicu) to jest możliwość liźnięcia podstaw. Co prawda nie zawsze jest to, co się przyda w przyszłości (kto jeszcze pisze aplety javy w 2015 roku?) ale solidną podstawę do rozwijania się dalej w tym kierunku będziesz posiadał. W podstawie programowej masz (przynajmniej tej starej, nie orientuje się w nowej) prehistorycznego ale prostego Pascala, nie najmłodsze acz dalej bardzo popularne C++ oraz Javę - język do wszystkiego i do niczego.

Dziękuję za pomoc ;) Instaluję Turkawkę.

// do zamknięcia

Witam. Aktualnie posiadam Windows 7 Ultimate na moim komputerze i chciałbym zainstalować inny system. W tym roku wybieram się do technikum na profil informatyczny. Słyszałem, że ten system jest odpowiedni do grafiki i programowania. Zgrałem kiedyś sobie na płytkę Triumfalną Turkawkę ( Linux z bajerami ) i nie wiem czy zainstalować akurat ten czy jakiś inny. Myslę, że ktoś mi poleci jakiś inny Linux, na którym siedzi lub kiedyś testował :) Słyszałem o jakimś Linux mint, ale nie podoba mi się, ponieważ za bardzo przypomina mi Windowsa z paskiem startowym na dole. Jeśli chodzi o gry, to tylko na steamie. Pozdrawiam :)