Siemka, tak sobie myślę, by przesiąść się z Windowsa na Linuxa. Pytanie do tych, co używają tego systemu, jest on lepszy od Okienek? Wiele dobrego się o nim nasłuchałem, do tego Steam daje mu wsparcie.
Linux
Lepszy? Hmmm... Zależy od dystybucji, ale mniej zasobów zjada, czasem jest też lepiej zoptymalizowany (Gentoo). Ale czy to powoduje że jest lepszy? Można się kłócić, szczerze mówiąc...
Na początku jest ciężko z wieloma sprawami. Jeżeli chcesz używać komputera wyłącznie do Internetu, skype + gg to dużej różnicy nie odczujesz . Natomiast, jeżeli sporo grasz i korzystasz z wielu narzędzi to nie jest to bardzo proste
Ja do Linuxa mam mieszane uczucia, zwłaszcza do dystrybucji Ubuntu (Debiana używam tylko do vps'ów), gdzie Steam na pierwszym miejscu ma wejść. Zainstalowałem sterowniki AMD (dla HD 6870) dla Linux'a i nagle wszystko się wali, filmiki 360p się tną, interfejs działa jakbym miał kartę zintegrowaną (brak efektów itd.), a ja zdziwiony. Dźwięk po pierwszym uruchomieniu wydaję się nieczysty, więc szukam jak temu zaradzić i jak się okazuje - wzmacniacz był włączony, po wyłączeniu dźwięk był już czysty, a planowałem kombinować ze sterownikami. Nie wiem co Linux/Ubuntu ma do mojego komputera, ale po pewnym czasie po prostu mysz przestaje działać, ot tak sobie nie reagują przyciski LPM i PPM...
Pytanie do tych, co używają tego systemu, jest on lepszy od Okienek?
Moim zdaniem niestety "okienka" górują, lecz tylko i wyłącznie brakiem problemów z prostymi rzeczami i wsparciem każdego producenta programów, gier i sprzętu.
Chociaż Steam może pociągnąć za sobą kilku producentów, a oni następnych to zostaje jeszcze pierwszy problem.
Wiele programów nie jest kompatybilnych z Linuxem, chociaż w miare te lepsze produkcje starają się wypuszczać jakieś łatki pomagające. Jednak nie wszystko jeszcze działa jak powinno. Co do Linuxa jako systemu, myślę że bardzo dobry. Na pewno ma mniej dziur niż Windows, który robiony jest tylko i wyłącznie na kontraktach z innymi dystrybutorami poszczególnych programów.
Linux dla mnie jest dziwnym systemem. Troszke dopracowany i nadal pracuja nad nim ale slabo wspierany.
Ma duze repozytoria czytaj bazy plikow tylko pod linuxa ale jest nie kompatybilny z windowsem.
Czesc gier z windows po prostu nie chodzi a sterowniki czasem sa nie dopracowane.
Wine HQ ma jakies tam dostepne gry ktore emuluje na linuxie ale nie chodza one tak jak pod winzgroza.
Dla testu polecam ci program WUBI -> jest to instalator wirtualnego UBUNTU 12.04, ktory moze pozniej latwo wykasowac z dysku.
Oczywiscie bez utraty danych.
Sam ubuntu posiada nowy interfejs (chyba unity sie zwie) ale mozna go zmienic na stary gnome czy kde(kto co woli). Z tym problemu jako takiego nie ma.
A zapomnialem dodac ze sam ubuntu (nie wiem czy reszta tak ma) ma beznadziejna obsluge klawiatury.
Brak odpowiednika polski programistyczny w linuxie. Nie wiem w sumie dlaczego ale "Ł" mialem pod W + PAlt i pod L gdzie powinnien byc. A dwukropek i inne znaki to juz nie mowie, czesc byla na swoim miejscu a czesc po prostu nie do obslugi.
Wracając do interfejsu... Nie jest zly ale wsparcie z strony producentów gier i programow jest rowne z 5% nie wiecej.
Ten ubuntu to nie wiem czy jest dobry i czy jest jakas lepsza dystrybucja od tego.
Sam wolalbym miec system stabilny, ale i taki na którym moge pograc i poogladac programy. Dlatego ja mam aktualnie winzgroze.
Sam linux darmowy no ale to nie jest komputer do rozrywki typu granie. Bo gry nie sa tworzone pod linuxa a szkoda.
Internet i filmy? Tak tutaj dziala dobrze.
Według mie linux jest lepszy od windowsa natomiast nie jest on stworzony do gier ( pod każdym innym względem przebija okienka na łeb).
Wg mnie jakby był jeden dobry linux to by był dobry. A mamy dużo miernych które coś wspierają, czegoś nie.
Siemka, tak sobie myślę, by przesiąść się z Windowsa na Linuxa. Pytanie do tych, co używają tego systemu, jest on lepszy od Okienek? Wiele dobrego się o nim nasłuchałem, do tego Steam daje mu wsparcie.