Literatura

jako, że częśc z Was, siedzi w temacie fantasy, chcialem poprosić o rade.

poszukuję książki traktującej o mitologii nordyckiej (o wikingach).

Nię chcę zadnej epickiej opowieści- jak np. beowulf, a po prostu mity kultury Nordyckiej.

jeżeli ktoś zna taką ksiązkę bardzo bym prosił o podanie tutułu.

z góry bardzo dziękuję.

Jeśli sie nie myle to z wydawnictwa Runa , wyszła ksiązka Jacka Piekary o Chrystianizacji wikingów , ale tytułu nie pamiętam :(

O mitologii nordyckiej mówią obfite źródła pisane - przede wszystkim dwa zbiory mitologii skandynawskiej : Edda tzw. starsza , zbiór opowieści poetyckich zebranych przez Saemunda Sigfussona (1056 -1133) oraz Edda tzw. młodsza to prozatorskie dzieło Snorriego Sturlusona (1178 - 1241). Pochodzą one z Islandii, gdzie wpływy kościoła chrześcijańskiego nie były wielkie.

Ale na Twoim miejscu skupił bym się na szukaniu ebooków bo chyba nie ma polskiego tłumaczenia, a ceny potrafią człowieka zdołować: http://www.empik.com/the-elder-eddas-of-sa...u,prod5982677,p

tego, o czym mówi broda nie znalałem, ale ten The Elder Eddas Of Saemund Sigfusson, jest godny uwagi. nie ma polskiego wydania, najblizszy czas mam zamiar poświęcić na tłumaczenie, bo z tego, co widze, jest to bardzo interesujące:D

thx wielkie, jakby ktoś chciał coś dodać, to zapraszam :D

Ins ja tego poszukam , góra jutro dam ci tytuł , kniga świetna:)

jako, że częśc z Was, siedzi w temacie fantasy, chcialem poprosić o rade.

poszukuję książki traktującej o mitologii nordyckiej (o wikingach).

Nię chcę zadnej epickiej opowieści- jak np. beowulf, a po prostu mity kultury Nordyckiej.

jeżeli ktoś zna taką ksiązkę bardzo bym prosił o podanie tutułu.

z góry bardzo dziękuję.