LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Możecie ocenić mój build do Vi ? I ewentualnie dopowiedzieć co Wy zmienili aby był lepszy

RUNY :

Znaki: 1.28 przebicie pancerza x9

Pieczęć: 6x def +1,48 , 3x def + 0,15 per lvl ------> Lepiej ustawić wszystkie na +1.48 czy per lvl ?

Glify: 9x m.resist 0,15 per lvl

Esencje : 3x dmg 2,25

Masterki : 21/9/0 - typowy off ( w w obronie po 2 pkt na def i m.resist, 4 pkt w wtrzymałość tj 108 hp, i 1 pkt na hp +30 )

Build : mówiąc szczerze nie wiem w co mam iść patrzałem różne buildy, ale nie koniecznie mnie zadowalają... gdy składam już coś to 5 itemów na raz i trudno złożyć całe itemki.

Solo top - 5 potów + ta kamizelka do defa / 3 pot i butki -tabi- tłuczek-order męstwa ? ( ten item co daje def+hp regen, robi się z tego egide leg.) - kosa- frozen mallet -ostrze zniszczonego króla - tasak - egida-trójca ?

Chciałbym też robić trójce, ale robie frozen maleta do hp, i do tego robiąc ostrze zniszczonego króla daje mi atk speed z trójcy + wysysanie hp. i sądzę że mając te 2 itemy nie opłaca już się dorabiać trójcy.

Ogólnie zależy mi na tym aby nie być papierem, ale też robić jakiś dmg, dlatego trudno mi złożyć jakiś sensowny build.. ;/

Co o tym sądzicie?

Po co ci def co level? Bierze się normalne od 1 lvl. Poza tym czemu akurat solo top? Łatwiej grać i złożyć VI na jungle a na topie jest dość łatwo ją zkontrować.

jak zcountrować garena? to cholerstwo roznosi topa a nafeedowany carruje gre 1 vs 5... próbowałem teemo to marnie mi idzie bo niby mam tego blinda ale nadal podbiega i robi ten swój wirek "DEMACJAAAAA"

Z tego co zauwazyłem to większość Garenów nie używa run na armor pena, a flat ad. Wystarczy złożyć troche armora i hp.

Jeżeli chodzi o bohatera to postac z jakimś mocniejszym cc (stun, snare), np. Elise.

@Exedro w sumie nie wiem jak możesz przegrać teemo vs garen, ale to odstawmy na bok.Garena kontrują postacie mobilne, albo ranged, np elise, teemo, jayce, pantheon, yorick, vladimir, kayle.I jeżeli podbiega do ciebie taki garen to nie stój w miejscu jak retard i go bij, tylko cofaj się, aby cię nie dopadł, potem jak zacznie cofać to ty go zaczynasz bić z ranged skilli, cała filozofia.

Właśnie wymieniony przez Grucę Panth jest bardzo dobrą kontrą na Garena. Garen musi być naprawdę nieziemsko dobry żeby nawiązać z tobą walkę - a i tak wtedy jesteś na przegranej pozycji. Jeśli oboje trzymacie się blisko minionów - obrzucasz go włóczniami. Zaczyna na ciebie biec z Q - pamiętaj o tym że masz shielda, więc Q się odbije (a spin to win zada za mało obrażeń, by wyjść na plus przeciwko twojemu E, aa i stunowi). Chce podejść żeby spalić bloka autoattackiem a potem użyć Q? Powodzenia, nie będzie miał dość speeda żeby cię dogonić. I jednocześnie dostanie kolejne włócznie na pysk. Garen nie będzie mógł farmić, więc przy early ganku może co najwyżej zrównać się z tobą kasą. Zazwyczaj pojedynek z nim zaczynałem od cloth, 2hp i 3mana pot, ale ostatnio trafiłem na radę by zacząć od obu itemów na regeny i szybko pójść w łezkę (regen many, a potem przejście w manamune i muramanę)... i nawet nieźle to działało :)

A kontr na niego pewnie znajdzie się jeszcze kilka innych.

Kontry na Garena,http://www.lolcounter.com/TOP countery na garena: Elise, Teemo, Pantheon, Nidalee: p

Z takimi stronami trzeba uważać. Jakieś 270 osób uważa że Garen jest kontrowany przez Vladimira...

Dla mnie bardziej wiarygodną stroną jest championselect.net . To co widziałem na lolcounter.com przechodzi ludzkie pojęcie.

To może i ja coś powiem o irelii.Jeżeli już nią grałeś to zapewne wiesz jak działają jej skille, a konkretniej jak działa jej "e", czyli warunkowy stun.Kolega DrMagister poleca ci, żebyś kupił na irelie warmoga co jest troszeczke nie opłacalne, bo wtedy szansa warunkowego stuna maleje.Polecam taki build:-But, 3 poty-wits end / coś hp-iceborn gauntlet / Trinity-merce/tabi-guardian angel-blade of the ruined king / to polecam złożyć wczesniej-coś na arma/mr @Exedro zed sprawuje się dobrze na każdych z tych pozycji.

Zaczynanie z butami dla mnie to idiotyzm. Dostały teraz ostrego nerfa. Ja polecam ten koraliczek co ci hp regeneruje i 6potów+ward lub 8potów.

Flaszka też może być z wardzikiem i potami na hp. Poprawiłem trochę posta wyżej i dopisałem co mi nie pasuje.

Zaczynanie z butami dla mnie to idiotyzm. Dostały teraz ostrego nerfa. Ja polecam ten koraliczek co ci hp regeneruje i 6potów+ward lub 8potów.Flaszka też może być z wardzikiem i potami na hp. Poprawiłem trochę posta wyżej i dopisałem co mi nie pasuje.

A jak myślisz kolego, dlaczego jest w tym buildzie 0 hp ? Ponieważ MR/armor to nadrabiają.Ja nie lubię składać na irelię życia, ponieważ jest mniejsza szansa na stuna :), no chyba, że enemy top to true dmg, wtedy inna sprawa..

Zamiast wits enda nie powinno się składać HP, napisałbym, że zamiast butów na arma/mr kupuje się berki, ale pewnie zostane wyśmiane przez "pseudo high elo playerów", jedyne z czym się z tobą mogę zgodzić to gauntleta zamienić na trinity, chociaż mi się lepiej gra z gauntletem.

GrucA samym pancerzem i ressistem nic nie zdziałasz! Co Ci z pancerza jak przeciwnik będzie miał chociaż troche penetracji??

Jeśli cała Twoja walka opiera się na stunie to ja podziękuje za taka Irelie. Bez HP w teamfightach nawet ze stunem sobie nie poradzisz.

Irelie robi się pod HP (jak i każdego tanka/offtanka) i AS. Teraz Arm i Magic Pene flat jest liczony przed %, co czyni go bardziej "uslessowym" niż obecnie HP. Na pewno Warmog jest lepszy niż GA. Lepiej biegać Irelią z 3.5k HP, 420 MS i zgarniać kille, niż z 2k HP i słabym w tych czasach mass armorem/ressistem i padać w TF.

Btw. GrucA. Armor/Ressist nie nadrabia HP, bo biorąc problem na logikę, z HP buildem wytrzymasz więcej hitów, niż z arm/resist buildem, który jest niwelowany przez penetrację.

Może nie tak low elo... Jestem obecnie w okolicach 2000. Gdzie Trolle to podstawa. Ostatnio mnie Irelią na mida zepchneli no i go wygrałem i tu też ją polecam :D.

Zerki bardzo dobre. W połączeniu z BOTRK + W robią ostrą sieke nawet w najbardziej twardych kolegów.

Apropo Irelii. Mainowałem ją przez pewien czas. Gram ją nawet teraz, gra sie ją bardzo przyjemnie i polecam ją każdemu (TAK NAWET TOBIE)

@EDIT

Głupoty z tą mniejszą szansą na stuna gadasz. To zależy nie od ilości hp a od przełożeniu na % hp.

Przypuśćmy masz 98% hp z 3000 no czyli to ~2950

A twój przeciwnik ma 100% z 1500

I TAK GO ZESTUNUJESZ.

Może nie tak low elo... Jestem obecnie w okolicach 2000. Gdzie Trolle to podstawa. Ostatnio mnie Irelią na mida zepchneli no i go wygrałem i tu też ją polecam .Zerki bardzo dobre. W połączeniu z BOTRK + W robią ostrą sieke nawet w najbardziej twardych kolegów.Apropo Irelii. Mainowałem ją przez pewien czas. Gram ją nawet teraz, gra sie ją bardzo przyjemnie i polecam ją każdemu (TAK NAWET TOBIE)@EDITGłupoty z tą mniejszą szansą na stuna gadasz. To zależy nie od ilości hp a od przełożeniu na % hp.Przypuśćmy masz 98% hp z 3000 no czyli to ~2950A twój przeciwnik ma 100% z 1500I TAK GO ZESTUNUJESZ.

Dobram mój błąd *-*, zawsze byłem pewien, że działa to tak jak napisałem.

Dla mnie bardziej wiarygodną stroną jest championselect.net . To co widziałem na lolcounter.com przechodzi ludzkie pojęcie.

Z tego co widziałem sprawdzając obie strony to korzystają z tego samego silnika, z tymi samymi danymi (nawet plusy i minusy się zgadzają co do jednego) ;) i jeszcze raz: lepiej czytać komentarze pod rzekomymi kontrami, czasami okazuje się że kontra wcale zdaniem większości nie jest kontrą i wystarczy zagrać z głową.

@UP

Tak, ale na championselect jest jako tako git, a na lolcounter trafił mi się raz Kass kontrujący Pantheona :/

Pytanie za 100 punków, randkę z Sashą Grey i patyk.

Jakie efekty usuwa Quicksilver Sash a jakie Cleanse bo nie mogę się w tym połapać?

Quick Silver usuwa ulti Vlada, i surprise WW i Malzy bodajże. Cleanse podobnie jednak daje jeszcze to , że potem przez kilka sekund cc jest o 50% słabszę.

QQS kasuje wszystkie CC, wszystkie, wszystkie, wszystkie. Cleanse nie usuwa suppress'a malzy, a CC przez pewien czas jest skrócone o 50%.

QSS działa tak samo jak Rtęciowy Bułat ? Jeśli tak, to usuwa też wszystkie doty (damage over time) jak ult Zeda czy E Teemo