LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Ej jak to jest z tymi rankedami?

Gram sobie, pierwsze rankedy jakie zagrałem to dostawałem po ponad 20 pkt. Teraz coraz mniej, a nie przekroczyłem progu nawet 70 pkt. Jak oni te pkt obliczają?? Ostatnio miałem 1 przegrana (-6), wygrana (+7). W takim tempie to ja do srebra nigdy nie wyjdę. Jestem w dywizji I Bronzu, mam 68 pkt i 11/22 wygrane.

Co wpływa na to ile pkt dostane?

Staty na pewno nie bo praktycznie zawsze mam na + jak jest wygrana to zazwyczaj jest 3:1 albo 2:1 i rankedy zazwyczaj gram z gośćmi ze srebra do max III dywizji.

Pytanie było odnośnie tego, że dostaje się diametralnie mniej punktów, czyli te do 6 za wygraną i podobnie za przegraną. Długość meczu nie wpływa aż tak, żeby dostawać raz 20 za wygraną, a raz 6...

Sam teraz tak dostaję (wczoraj 4 za wygraną i 3 za przegraną w Gold I), a to z powodu mojego MMR (Match making rating) czyli takiego jakby ukrytego Elo. Gdy moje mmr jest na poziomie dywizji na której jestem, to punkty za mecze liczone są mi normalnie. Gdy natomiast miałem więcej przegranych niż wygranych ostatnimi czasy (moje MMR jest za niskie na daną dywizję), to system nie pozwala mi na szybkie wbicie wyższej dywizji poprzez właśnie obniżenie tych punktów za mecze. System także nie pozwala mi na grę z wyższymi dywizjami, a wynajduje mi słabszych graczy abym mógł wbić win ratio wyższe i potem już grać na normalnym poziomie i dostawać normalnie punkty.

Trzeba zwyczajnie się ogarnąć i powygrywać przyszłe gry. Pewnie aż do przejścia do promocji nie uda mi się zyskać normalnych punktów, dlatego podejrzewam, że mozolnie będę wbijał do tej Platyny :\

To wszystko jest wytłumaczone w FAQ w grze, tak na marginesie.

To wszystko jest wytłumaczone w FAQ w grze, tak na marginesie.

Tak, tylko warto też to wytłumaczyć czasami inaczej. To także daję cytat z oficjalnego FAQ, żeby nie było:

-Co wpływa na ilość punktów ligowych, które otrzymuję po wygranej meczu?Istnieje wiele czynników, a to dwa najważniejsze:Poziom trudności meczu: jeśli stało się tak, że twoi przeciwnicy są uprzywilejowani, dostaniesz więcej punktów ligowych, niż gdyby nie zaistniała taka sytuacja. W innym wypadku zasada również działa.Podobny poziom MMR graczy w twojej rozgrywce: jeśli inni gracze są wyżej od ciebie w rankingach, dostaniesz więcej punktów ligowych (i stracisz mniej w razie przegranej) i kontynuujesz tendencję zwyżkową, nawet jeśli twój bilans wygranych wynosi 50%.Ponieważ twój poziom MMR określa ilość punktów ligowych za grę, ci − którzy celowo nabijają sobie rankingi tuż po osiągnięciu nowego poziomu − będą przesuwać się w kierunku kolejnej dywizji BARDZO wolno. Zasadniczo będą musieli oni odrobić ilość punktów MMR, które celowo odrzucili, aby zrobić zauważalny postęp w stronę następnego poziomu lub kolejnej dywizji. Dołożyliśmy wiele starań, aby zapobiegać takim nadużyciom, dlatego doradzamy wszystkim grę fair.-Dlaczego czasem dostaję mniej punktów ligowych od zwycięstwa, gdy zbliżam się do osiągnięcia kolejnego kręgu? Ponieważ osiągnięcie wyższego poziomu jest nieodwracalne w systemie ligowym, musisz udowodnić, że poradzisz sobie na wyższym poziomie rozgrywki, zanim system da ci możliwość zawalczenia o awans. W rzadkich przypadkach będzie to oznaczało, że ilość zdobywanych przez ciebie punktów ligowych zostanie znormalizowana, dopóki nie osiągniesz tego poziomu, dlatego będziesz musiał wygrać jeszcze kilka meczów, aby rozpocząć serię awansową. To zjawisko ma miejsce wyłącznie wtedy, gdy zbliżasz się do punktu na poziomie pretendenta, w którym będziesz musiał prześcignąć innego członka, aby awansować.

Potrzebuję prostego buildu (itemy, masterki, skille) dla Hecarima w dżungli.

@up

Myślę jednak, że masterki 0/21/9 lub 9/21/0 byłyby lepsze :P

Co do buildu jest wporzo, ale wiadomo też, że zależy od tego przeciw komu grasz

Jak budować Thresha ( support) ? Itemki typu : shurelia,ioańskie buty, jakiś solari ? Z teogo co widziałem to zbiera jakieś dusze co daje mu pkt do ap i pancerza czyli jakiś itemki na Ap kupić typu niebieskiej pięści ( nie pamiętam nazwy) ? Jak w kolejności maxować skile i masterki typowo pod suporta ? Jeżeli macie wskazówki do gry Thresehm to możecie się podzielić ^^

Tresh to support:) zrób sobie shurelia, locket, runic bulwark. Tak zbiera duszki które dają mu ap i def:) ja ulepszam najpierw shielda czyli W a potem E:) masterki typowo pod supporta, runy też. Q używasz żeby złapać przeciwnika potem naciskasz Q drugi raz i do niego się przenosisz, wtedy możesz użyć ulti i E żeby dodatkowo go spowolnić:)

Jak budować Thresha ( support) ? Itemki typu : shurelia,ioańskie buty, jakiś solari ? Z teogo co widziałem to zbiera jakieś dusze co daje mu pkt do ap i pancerza czyli jakiś itemki na Ap kupić typu niebieskiej pięści ( nie pamiętam nazwy) ? Jak w kolejności maxować skile i masterki typowo pod suporta ? Jeżeli macie wskazówki do gry Thresehm to możecie się podzielić ^^

sighstone > philo > aegis (jesli nikt w teamie nie kupie) > locket > buty

i caly czas wardy i pinkwardy

sighstone > philo > (...)

Z ciekawości, HP jest dla niego więcej warte niż MP5 i HP5?

mam pytanie czy mundo da radę w jungli ?

@up da radę w jungli ale jest bardzo słaby do 6 lvlu przez co każdy agresywny jungler może mu kraść farmę do woli, nie polecam.

Irelia czy warto ją kupić ? Jak ją składać ? Dobrze daje sobie rade na solo top ?

Czy jeżeli opuszczam średnio 1 rundę na 10 to mogę dostać bana itp. ?

No przy monotonicznym opuszczaniu dostaniesz chyba z automatu albo za reporty.

Shen - to jest solo top rozumiem ? Jak go składać tank ? Styl gry ? Jakieś wskazówki? Otóż wczoraj i dziś grając Vi,Irelią porobił mnie jak chciał nie doszpuczał do minionków i tyle ich widziałem. Nadaje się do gry solo vs 2 jak np. Yorick,nasus ?

Czy jeżeli opuszczam średnio 1 rundę na 10 to mogę dostać bana itp. ?

Tak i mam nadzieję że dostaniesz. Albo gramy do końca albo wcale.

@Barosz - Shen na topa jak i jungli, składasz na typowego tanka, zależy przeciwko komu grasz, nachrzaniasz sztyletem co chwile i musisz ogarniać czy nie potrzeba komuś twojego ulti

Jak miałem shena to grałem nim jako tank, albo przynajmniej tak go składałem : http://www.mobafire.com/league-of-legends/item-purchase-planner#&item=102-162-61-76-56-53-82 .

Kiedy polacy zrozumieją, że w tej mecie nie ma tanków. Są teraz offtanki albo inaczej bruiserzy. Nie opłaca się składać kogoś w FullTAnk ( no może za wyjątkiem niektórych sytuacji).

Po 2: Irelia jako tank to głupota,,, frozen melet na nia jeszcze większa. Irelie robi się w AS żeby więcej zadac true dmg ... potem skladamy jakiś armor .... buidl na irelie powienien wygladac mniej wiecej tak:Botrk, wits end , sunfire, iceborn guntlet. ( nie trzeba dokładnie jej tak składać, ale napewno ie pod tanka;()

Kiedy polacy zrozumieją, że w tej mecie nie ma tanków. Są teraz offtanki albo inaczej bruiserzy. Nie opłaca się składać kogoś w FullTAnk ( no może za wyjątkiem niektórych sytuacji).Po 2: Irelia jako tank to głupota,,, frozen melet na nia jeszcze większa. Irelie robi się w AS żeby więcej zadac true dmg ... potem skladamy jakiś armor .... buidl na irelie powienien wygladac mniej wiecej tak:Botrk, wits end , sunfire, iceborn guntlet. ( nie trzeba dokładnie jej tak składać, ale napewno ie pod tanka;()

Sam sobie zaprzeczyłeś, że nie raz tank jest potrzebny. To prawda 1 vs 1 wygra off tank, ale ktoś musi przyjmować na siebie obrażenia. Bo sam off tank na pewno nie pociągnie gry, dlatego jest potrzebne 2 wsparcie. I tak naprawdę atak zależy między współpracą na lini jungler-top. Np. jeśli top jest off tankiem typu nie wiem pantheon, to dobrze by było aby jungler był tankiem, aby trochę odciągnąć uwagę od naszego topera. 2 linie między sobą muszą uzupełniać aby dobrze poprowadzić natarcie. Tak wiem jest jeszcze adc, ale na pewno linia top-jungler muszą ze sobą współgrać.

To nie jest zaprzeczenie. To jest hmmm nazwe to umilenie waszego toku myślenia. Popatrz na topke. Spytaj się kogoś z platyny golda dlaczego nie graja tankami, albo nie nie pytaj sie, bo tylko cię wyśmieja. Taka dobra rada(gracze powinni tworzyć własną mete, ale niech lepiej tego nie robią jeśli się na tym nie znają)