Witam wszystkich i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Przechodząc do tematu, mam duży dylemat, na którą z gier poświęcę parę godzin w tygodniu. Na wstępie od razu zaznaczę, że interesuje mnie casualowa gra gdyż mój tryb życia nie pozwala na bardziej hardkorowe granie . Tygodniowo, myślę, że jestem w stanie wygospodarować około 5-6h, może troszkę więcej.
Z LOTRO przez dłuższy czas miałem styczność jakiś czas temu natomiast w WOWa grałem na trialu do 20 lvla, nie licząc kilkudniowych przygód na privach. Obie gry będą wymagałyby odemnie wkładu finansowego: LOTRO - vip na przynajmniej miesiąc (15$) aby zaaktywować parę udogodnień + trochę $ na Turbine Pointy (większość questpacków posiadam). WOW wiadomo - 200 PLN Battlechest + Legion oraz miesięczny abonament. Kwestię cenową w ogólnym rozrachunku będę brał pod uwagę.
W mmorpg szukam dojrzałego i dużego community, ciekawego lore i rozbudowanego systemu questów i dużej ilości zróżnicowanych dungeonów, które będzie można robić (nie czekać po 1h aż zbierze się ekipa). Lubię zarówno grę solo jak i wspólne questowanie/rajdowanie etc. Nie interesuje mnie PVP dlatego główny nacisk kładę na ciekawe PVE. Jeśli chodzi o mechanikę gry to obie są bardzo podobne i taki system jak najbardziej mi odpowiada. Nie będę oczywiście się spinał, żeby być pro graczem - chcę po prostu miło się zrelaksować przy gierce.
Jeśli chodzi o LOTRO, mam już jakieśtam doświadczenie w grze, również endgejmowe, choć endgejm jest w tej grze słaby. Świat jest rozbudowany i cudowny. Brakuje mi jednak ludzi, z którymi można pograć. Nawet nabardziej zaludnione serwery są dość pustawe. No i najważniejsza rzecz, która mnie drażni to ścinki. Mimo dość dobrego laptopa gra na średnich ustawieniach potrafi nieziemsko lagować i jest do niesamowicie denerwujące i odpychające od gry. Nie wiem jak rzecz ma się w WOWie w krainach innych niż dwie początkowe i tego też bym się chciał od was dowiedzieć.
Natomiast w WOWie poznałem tylko to co oferuje trial. Kusi mnie i ciągnie do tej gry chwalony przez wszystkich nowy dodatek, różnorodność klas, rozbudowany endgejm i uniwersum. Kwestia jest również taka czy wykorzystam abonament i nie będzie się on marnował przy casualowej grze.
Tak więc pytanie: która z gier będzie lepsza dla casuala?