MacBook Pro - prośba o pomoc

Cześć.

Chcę kupić ultrabooka. W grę wchodzi do wyboru Lenovo Carbon, Dell XPS 13 i właśnie MacBook. W 80 % komputer będzie służył do pracy w pakietach biurowych i przewożenia dlatego zdecydowałem się na zakup ultrabooka, bo najistotniejsza będzie tutaj dla mnie waga oraz czas pracy baterii. Te 20 % to użytkowanie domowe oraz renderowanie prostych filmów (raczej full HD aniżeli 4k, choć tu - być może). I tutaj wychodzę z pytaniem - którą konfigurację wybrać

- i5 2,3 turbo 3,6 czy i7 2,4 turbo 4.0 (bez touchpada)

- i5 3,1 turbo 3,5 czy i5 3,3 turbo 3,6 czy i7 3,5 turbo 5 (z touchpadem)

(Wszystkie są dual core)

Chodzi o to czy do tego renderowania będzie jakaś znacząca różnica między tymi procesorami aby dopłacać dodatkowe pieniądze. Ktoś się orientuje czy to po prostu mały przeskok czy lata świetlne? Oczywiście Final Cut Pro X. Pytanie też czy 8 GB ram będzie wystarczające czy koniecznie 16 GB również zrobi ogromną różnicę?

(tak wiem, że takie laptopy nie służą do renderowania i nie będzie do tego najlepszy - ale po prostu czekają mnie prawie 2 lata w trasie i muszę mieć coś poręcznego). Z góry dzięki za pomoc.

Wiecej watkow = szybszy render ( bol icze ze grafiki w tych lapsach to integra? ) . Tylko kwestia roznicy w cenie jezlei nie wielka to i7 jezeli duza to czy warto doplacac pare setek za 2-3 min szybszego renderu ?

Szukaj czegoś z prockiem HQ, a nie niskonapięciowym jak myslisz o renderowaniu czegokolwiek. Jednak lepiej mieć 4 rdzenie..

A wybór laptopów jak dla mnie dziwny bardzo.. Macbook kosztuje 6 tyś, Lenovo ponad 8 tyś, a Dell około 8tyś :) Nie ma to jak wydać dużo, dostać mało :DD

Normalnie na taki sprzet nie powinieneś wydać więcej niż 3-4 tyś i miałbyś i5 z 4 rdzeniami, ale za to 1cm grubszy.

http://allegro.pl/dell-e5470-i5-6440hq-16gb-256gb-fhd-ips-w10p-nbd-i6799395776.html

Laptop ze zwrotów 14 dniowych, praktycznie brak śladów użytku. I5 4 rdzenie, 16gb ramu, 256gb ssd, 14 cali i waga 1.76kg, oryginalny windows 10 pro i rok gwarancji NBD czyli serwisant na nastepny dzien u ciebie naprawia.

Jak coś lepszego to dopiero

http://allegro.pl/dell-xps-15-9560-i7-7700hq-32-512ssd-gtx1050-3nbd-i6809970715.html

Nowy i7 4 rdzeniowy, 512gb ssd, grafika do gierek nawet nawet, 32gb ramu, 3 lata gwarancji tak jak wyzej. Laptop cieniutki i 15,6 cala ale waży delikatnie więcej niż ten wyżej bo 1.8kg czyli podobnie, ogółem lepsza matryca ale koszt to takiego 2x jak wyżej. Nie wiem czy ci potrzebny aż tak mocny laptop do pracy biurowej.. będzie się w 80% marnować. Brałbym ten wyżej maksymalnie bo serio nie warto, nie pod takie zastosowanie :)

Szukaj czegoś z prockiem HQ, a nie niskonapięciowym jak myslisz o renderowaniu czegokolwiek. Jednak lepiej mieć 4 rdzenie..

A wybór laptopów jak dla mnie dziwny bardzo.. Macbook kosztuje 6 tyś, Lenovo ponad 8 tyś, a Dell około 8tyś  Nie ma to jak wydać dużo, dostać mało :DD

Normalnie na taki sprzet nie powinieneś wydać więcej niż 3-4 tyś i miałbyś i5 z 4 rdzeniami, ale za to 1cm grubszy.

http://allegro.pl/dell-e5470-i5-6440hq-16gb-256gb-fhd-ips-w10p-nbd-i6799395776.html

Laptop ze zwrotów 14 dniowych, praktycznie brak śladów użytku. I5 4 rdzenie, 16gb ramu, 256gb ssd, 14 cali i waga 1.76kg, oryginalny windows 10 pro i rok gwarancji NBD czyli serwisant na nastepny dzien u ciebie naprawia.

Jak coś lepszego to dopiero

http://allegro.pl/dell-xps-15-9560-i7-7700hq-32-512ssd-gtx1050-3nbd-i6809970715.html

Nowy i7 4 rdzeniowy, 512gb ssd, grafika do gierek nawet nawet, 32gb ramu, 3 lata gwarancji tak jak wyzej. Laptop cieniutki i 15,6 cala ale waży delikatnie więcej niż ten wyżej bo 1.8kg czyli podobnie, ogółem lepsza matryca ale koszt to takiego 2x jak wyżej. Nie wiem czy ci potrzebny aż tak mocny laptop do pracy biurowej.. będzie się w 80% marnować. Brałbym ten wyżej maksymalnie bo serio nie warto, nie pod takie zastosowanie 

Z rzeczy, które mi napisałeś martwi mnie najbardziej czas pracy baterii tych laptopów 5-6 h na odpalonym necie, a wiadomo, że z czasem to szybko klapnie do 3-4 h co już dla mnie jest ręką w nocniku, ponieważ przejazdy pociągami będą trwały po 7-8 h w jedną stronę (bo na szkoleniach, pewnie już na miejscu jakieś gniazdka lub w hotelach już znajdę).

1) Kwota przeznaczona na zakup:

2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):

3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)

4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):

5) Osobiste preferencje:

6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

1) Bez ograniczeń - po prostu nie chce zrobić overprice do tego co dostanę (no dobra niech maks będzie 10 k)

2) 14 cali maks (14,1 czy tam 14,4 czy jakieś niestandardowe ujdą), ale 15 raczej lipa, chyba, że w cholerę lepszy by był

3) Praca biurowa, od czasu do czasu wyrenderowanie i montaż prostych dość filmów

4) Brak

5) Lekki, mały wytrzymały i długi czas pracy na baterii

6) Dowolnie

Dell Latitude 5480 i5-7440HQ/16GB/256/10Pro GT 930MX FHD (1,70kg) za 6 tyś ma super baterie 68Wh czyli ponad 9-10 godz na baterii bez problemu przy pracy w internecie. Seria biznesowa z 3 letnią gwarancją też przy zakupie na firmę.

Lub znacznie wydajniejszy XPS 15" 9560 z i7HQ ważący 2,05kg

Moim zdaniem najlepszy tutaj będzie Dell XPS 15 (9560) i7-7700HQ/16GB/256/10Pro FHD

Matryca FULL HD bardzo szeroką gamę kolorów; blisko 100 procent AdobeRGB, bez większych problemów CPU lub GPU dławienia, bardzo dobre wykonanie przy tym mobilność, Thunderbolt 3.

Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Rozważę. Pomogliście :). A co sądzicie jeszcze o Lenovo Carbonie 5?

Procesory i5U czy i7U nie mają się do wymagających zadań to są super ultrabooki do internetu ale nie jeśli chodzi o filmy FHD/2K/4K montowanie i renderowanie

Cześć.

Chcę kupić ultrabooka. W grę wchodzi do wyboru Lenovo Carbon, Dell XPS 13 i właśnie MacBook. W 80 % komputer będzie służył do pracy w pakietach biurowych i przewożenia dlatego zdecydowałem się na zakup ultrabooka, bo najistotniejsza będzie tutaj dla mnie waga oraz czas pracy baterii. Te 20 % to użytkowanie domowe oraz renderowanie prostych filmów (raczej full HD aniżeli 4k, choć tu - być może). I tutaj wychodzę z pytaniem - którą konfigurację wybrać

- i5 2,3 turbo 3,6 czy i7 2,4 turbo 4.0 (bez touchpada)

- i5 3,1 turbo 3,5 czy i5 3,3 turbo 3,6 czy i7 3,5 turbo 5 (z touchpadem)

(Wszystkie są dual core)

Chodzi o to czy do tego renderowania będzie jakaś znacząca różnica między tymi procesorami aby dopłacać dodatkowe pieniądze. Ktoś się orientuje czy to po prostu mały przeskok czy lata świetlne? Oczywiście Final Cut Pro X. Pytanie też czy 8 GB ram będzie wystarczające czy koniecznie 16 GB również zrobi ogromną różnicę?

(tak wiem, że takie laptopy nie służą do renderowania i nie będzie do tego najlepszy - ale po prostu czekają mnie prawie 2 lata w trasie i muszę mieć coś poręcznego). Z góry dzięki za pomoc.