Mała liczba FPS

Witam! Kilka miesięcy oddałem komputer informatykowi, aby pozmieniał nieco części, gdyż już nic nie mogłem robić na starym. Miałem nadzieję, że w końcu mógłbym pograć w gry, które wtedy nie chodziły (BF3, Infestation, PayDay2, Warframe), ale się zawiodłem. We wszystkich wymienionych wcześniej grach mam strasznie niską liczbę FPS wachającą się od 5 do ok. 15. Sprzęt:
Procesor: Intel Core i3-4160 3,6 GHz
Grafika: NVIDIA GeForce 210 1 GB
RAM: 4 GB
System: Windows 7 Professional 32 bit
Płyta główna: Gigabyte H81M-S2PH
Zasilacz: ENlight GPS-350 AB C 350W
Komputer spełnia wymagania minimalne (jak i nie rekomendowane) wszystkich wymienionych wyżej gier, a mimo to liczba FPS jest niska.
Co prawdopodobnie jest tego powodem?

Ostatnio moja kumpela miała podobne problemy... a powodem było to, że gry zaczęły się odpalać na karcie zintegrowanej. :D Sprawdź, czy u Ciebie odpala się na Twojej głównej karcie. (wszelkie zanieczyszczenia komputera są niemożliwe, skoro niedawno odebrałeś komputer od informatyka).

Sprawdzałem, odpalają się na głównej.

Problem tkwi w Twojej karcie graficznej. To jest troche stary model dodatkowo jest najnizszej klasy - gtx 210 to budzetowa bardzo. Im wyzszy numer po setkach tym mocniejsza danej serii karta. Sprobuj odpalic gre zintegrowana z procesora, poniewaz masz najnowszej serii CPU (4 generacja). Mozliwe ze bedzie lepiej.

Jestem trochę zielony w tych tematach, mógłbyś mi powiedzieć jak mogę uruchomić grę na zintegrowanej karcie, a nie na głównej?

Jesli po wcisnieciu prawego przycisku na aplikacji ktora chcesz uruchomic nie masz wyboru. To musisz zrobic to tak: Odinstaluj sterowniki od dedykowanej karty graficznej. Podlacz sobie monitor pod plyte glowna a nie karte graficzna, zainstaluj sterowniki od intela procesor. To jedyny moj znany sposb.

PS. Mozesz sprawdzic czy jest sens takiego zabiegu -> youtube intel hd 4400 i patrzysz pod fpsy w grze.

Aktualnie nie mam czasu zbytnio na takie zabiegi, ale jutro z pewnością spróbuję. Podpatrzyłem jednak w internecie temat między Intel HD 4400, a GeForce 210 i zintegrowana karta zwyciężała.
Mam nadzieję, że w jakimś stopniu to rozwiąże mój problem, gdy sprawdzę to dam znać. Z góry dziękuje. :)

Witam! Kilka miesięcy oddałem komputer informatykowi,

:D Proooszę Cię...

Komputer spełnia wymagania minimalne (jak i nie rekomendowane) wszystkich wymienionych wyżej gier, a mimo to liczba FPS jest niska.Co prawdopodobnie jest tego powodem?

Brak katy graficznej. Gf 210 ma taką wydajność, jak Amiga 500. Kup jakąś kartę za 300-400 zł i będziesz mógł śmigać w BF3 na max detalach.

Konkretnego modelu Ci nie podam, bo nie wiem co tam teraz się opłaca tanio kupić. Kiedyś tanie były modele Radeona r7 260x, ale teraz podrożały i są po 450zł.

Zintegrowana karta też wcale ni będzie lepsza od tego Gf'a.

editek.

Aha i prawdopodobnie (zalezy co byś chciał kupić) będziesz potrzebował mocniejszego zasilacza, bo 350W to malutko, jak na dzisiejsze czasy.

Rozumiem już, że karta graficzna do wymiany, ale zasilacz nie da rady, też trzeba wymieniać?

Bo problem w tym, że mój budżet w ostatnim czasie jest w fatalnym stanie. Jeżeli miałbym coś wymieniać to już musiałaby być to konieczność.
Jednak faktycznie, gdzie nie czytam o tym GeForce 210 to zawsze złe opinie i zapewne będę musiał zainwestować w coś lepszego, ale czy to aż tyle zaniża FPS w tych grach, które nie mają zbytnio wysokich wymagań?

GF 210 to karta biurowa do worda czy exela... Gorzej nie mogles wybrac. Spelniasz minimalne wymagania do odpalenia tych gier, a nie do plynnego grania na niskich ustawieniach. Na kartach GF9500 GT czy 9600GT gralem w te gry na wysokich ustawieniach a to stare karty, ale gamingowe zwlaszcza 9600gt. Skoro nie masz kasy to celuj w takie starocie.

Witam! Kilka miesięcy oddałem komputer informatykowi, aby pozmieniał nieco części, gdyż już nic nie mogłem robić na starym. Miałem nadzieję, że w końcu mógłbym pograć w gry, które wtedy nie chodziły (BF3, Infestation, PayDay2, Warframe), ale się zawiodłem. We wszystkich wymienionych wcześniej grach mam strasznie niską liczbę FPS wachającą się od 5 do ok. 15. Sprzęt:Procesor: Intel Core i3-4160 3,6 GHzGrafika: NVIDIA GeForce 210 1 GBRAM: 4 GBSystem: Windows 7 Professional 32 bitPłyta główna: Gigabyte H81M-S2PHZasilacz: ENlight GPS-350 AB C 350WKomputer spełnia wymagania minimalne (jak i nie rekomendowane) wszystkich wymienionych wyżej gier, a mimo to liczba FPS jest niska.Co prawdopodobnie jest tego powodem?

Serialnie na co ty liczysz doo wymienianych gier powinienes miec conajmiej gamingowa karte takie karty zaczynaja sie od 450 zl w gore a nie karte za 100 zl ...

I nawet karta za 450 zl nie gwarantuje ci stalych 60 fps a skokowe ... 450+ watowy zasilaczy za ponad 100 zl znajdziesz r7 260 x godna karta 450 zl ponad

GF 210 to karta biurowa do worda czy exela... Gorzej nie mogles wybrac. Spelniasz minimalne wymagania do odpalenia tych gier, a nie do plynnego grania na niskich ustawieniach. Na kartach GF9500 GT czy 9600GT gralem w te gry na wysokich ustawieniach a to stare karty, ale gamingowe zwlaszcza 9600gt. Skoro nie masz kasy to celuj w takie starocie.

Na 9600gt max detale w BF3???

10-25fps chyba .. ;DD

Na 9600gt max detale w BF3??? 10-25fps chyba .. ;DD

nie ale miałem tą samą kartę i można było jechać na maxie (gdzieś ok 30fps-ów), ofc mówimy tutaj o "normalnych rozdzielczościach" jak na tamte lata 1280x1024 albo 1300x700 albo coś w ten desen

co do tematu 460gtx / radek 6850/6870 / 560ti to jest wybór dla ludzi o budżecie ok 200-250zł (może nawet taniej ;) ) do tego zasilacz okolica 450W wystarczy do tej budy

Czyli zasilacz oraz karta graficzna do wymiany.
Co do ramu, styknie? Zainstalowane jest 4gb, ale obsługiwane już tylko ok. 3,15gb.

32bity obsługują 3,3gb chyba, że w biosie masz opcję co zmienia, że widzi całe 4gb i tylko do 4gb wymiana sys na 64 bity daję możliwość obsługi ponad 4gb i tak styknie o ile będziesz dbał o budę (wyłączanie niepotrzebnych usług m$ + przed graniem wyłączanie zbędnych procesów w tray-u)grałem w dość wymagające gry na 2gb ramu :P najłatwiej odpalić grę potem alt+ctrl+del potem menażer zadań i sprawdzić można ile gra "waży" ramu i pod ten sposób dostosować sobie system

tak na szybkiego to jest najlepsza opcja bez zmiany kompa na innego + nowy system (zasilacz + karta) :)

Na 9600gt max detale w BF3??? 10-25fps chyba .. ;DD

Napisalem na wysokich a nie maxymalnych przy rozdzielczosci HD ( a nie full hd )

nie ale miałem tą samą kartę i można było jechać na maxie (gdzieś ok 30fps-ów), ofc mówimy tutaj o "normalnych rozdzielczościach" jak na tamte lata 1280x1024 albo 1300x700 albo coś w ten desenco do tematu 460gtx / radek 6850/6870 / 560ti to jest wybór dla ludzi o budżecie ok 200-250zł (może nawet taniej ) do tego zasilacz okolica 450W wystarczy do tej budy

do 6870 chcesz 450 watowy zasilaczy :P

Jak najbardziej starczy na styk jeśli będzie 80+ i linia +12V będzie mocna.

Miałem zestaw enermaxa 400w 80+ z c2d e7300 i hd 6870 zasilacz prawie dawał radę ( podczas grania w niektóre gry przy dużym obciążeniu karta zawieszała komputer ).

do 6870 chcesz 450 watowy zasilaczy

oczywiście karta bierze 150W wg pewnego serwisu autor posiada i3 który mało bierze wiec w czym problem? ;)

Witam! Kilka miesięcy oddałem komputer informatykowi, aby pozmieniał nieco części, gdyż już nic nie mogłem robić na starym. Miałem nadzieję, że w końcu mógłbym pograć w gry, które wtedy nie chodziły (BF3, Infestation, PayDay2, Warframe), ale się zawiodłem. We wszystkich wymienionych wcześniej grach mam strasznie niską liczbę FPS wachającą się od 5 do ok. 15. Sprzęt:
Procesor: Intel Core i3-4160 3,6 GHz
Grafika: NVIDIA GeForce 210 1 GB
RAM: 4 GB
System: Windows 7 Professional 32 bit
Płyta główna: Gigabyte H81M-S2PH
Zasilacz: ENlight GPS-350 AB C 350W
Komputer spełnia wymagania minimalne (jak i nie rekomendowane) wszystkich wymienionych wyżej gier, a mimo to liczba FPS jest niska.
Co prawdopodobnie jest tego powodem?