Mała pomoc dla nowych :)

Witam.

Piszę tego posta by wspomóc graczy zaczynających swoją przygodę z tą grą, jako że trochę czasu spędziłem grając w TESO to jestem w stanie odpowiedzieć na kilka pytań, doradzić w jakiejś sprawie czy też wspomóc jakimiś itemami czy też nie wielką ilością golda w miarę możliwości, tak więc gdybyście czegoś potrzebowali to dodawajcie @Mavius17 lub też po nicku w grze: Maviuus - Gram na wersji PC

Pozdrawiam ^^

Witam.

Piszę tego posta by wspomóc graczy zaczynających swoją przygodę z tą grą, jako że trochę czasu spędziłem grając w TESO to jestem w stanie odpowiedzieć na kilka pytań, doradzić w jakiejś sprawie czy też wspomóc jakimiś itemami czy też nie wielką ilością golda w miarę możliwości, tak więc gdybyście czegoś potrzebowali to dodawajcie @Mavius17 lub też po nicku w grze: Maviuus - Gram na wersji PC

Pozdrawiam ^^

Witaj jak chcesz pomóc nowym to nie lepiej będzie zebrać większość informacji w właśnie tym temacie i zrobić z niego FAQ? Na pewno będzie łatwiej dla graczy.

Witaj jak chcesz pomóc nowym to nie lepiej będzie zebrać większość informacji w właśnie tym temacie i zrobić z niego FAQ? Na pewno będzie łatwiej dla graczy.

FAQ to świetny pomysł, już był gdzieś kiedyś wspomniany.

Nie mam zbytnio czasu ani chęci na tworzenie FAQ dlatego wolałbym osobiście komuś odpowiedzieć na jakieś pytanie :)

FAQ to świetny pomysł, już był gdzieś kiedyś wspomniany. 

Tak, było w wolnej chwili postaram się takie coś stworzyć :)

Nie mam zbytnio czasu ani chęci na tworzenie FAQ dlatego wolałbym osobiście komuś odpowiedzieć na jakieś pytanie 

Nie rozumiem w czym problem, pytań nie brakuje więc odpowiadaj :) Przepraszam, że jedno pod drugim coś mi telefon odwalił, a niestety usunąć się nie da.

Jakie są sposoby na expienie po za robieniem questów ? Czy istnieje coś takiego jak np. w GW2 a'la WvsWvsW ( masowe PVP) ? Tzn istnieć to chyba istnieje, ale czy są ludzie na tego typu rozrywkę ? Czy są jakieś grupowe dungeony,raidy ? Czy któraś z postaci jest słabiej zbalansowana ? Jaki jest maksymalny poziom i co się robi w tzw. end game ? Czy płatne dodatki są potrzebne (zwłaszcza nowemu w TESO) do rozgrywki ? Czy każda klasa nadaje się dla nowego gracza ?

Mogłeś chociaż mniej chaotycznie o to wszystko zapytać, no ale dobra proszę bardzo:

1. Można expić przy pomocy PvP (zabijani gracze, zajmowane zamki i baszty oraz kopalnie, farmy i tartaki dają exp) może nie jest to szczyt prędkości, ale da się bez problemu levelować. Można najzwyczajniej w świecie grindować na mobkach (naprawdę spotów nie barkuje), również przy pomocy wszelkiej maści dungeonów można levelować i to dość sprawnie.

2. Oczywiście, że jest ów mapa gdzie całe mass pvp ma miejsce nazywa się Cyrodiil. Czy są ludzie? Jeszcze ile! Niekiedy odstawiają się bitwy gdzie bierze udział nawet 100-150 graczy ( nie liczyłem nigdy jest to oczywiście bardzo ruchome wyliczenie na tak zwane ,,oko'') Cyrodiil jest sporą mapą zawiera dość dużo zamków oraz pomniejszych baszt także naprawdę walki nie brakuje, ponadto w samym centrum Cyrodiil znajduje się Imperial City (Lokacja wymagająca DLC) gdzie w kanałach pod miastem oraz 6 dzielnicach tego miasta można zmagać się z graczami i żeby było ciekawiej z bardzo mocnymi bossami oraz mobkami także można dostać łomot przy biciu bossa od innego gracza.

3. Są dungeony (4 osobowe) oraz Triale (12 osobowe) dungeonów nie brakuje w zasadzie na praktycznie każdej mapie jest jakiś dungeon (poza Hew's Bane, Wrothgarem, Gold Coastem i mapami startowymi) ich zróżnicowanie jest dość spore i są one w dwóch wersjach fabularnych oraz poziomach trudności Normal i Veteran, co do Triali to tutaj jest ich kilka, aczkolwiek nie są takie łatwe i naprawdę żeby je zrobić w miarę sensownie to trzeba mieć skoordynowaną grupę, ponadto jest jeszcze jednoosobowa arena na której można się sprawdzić i nie jest ona łatwa oj nie, jest również arena dla 4 osób. Także jeśli chodzi o content PvE to naprawdę jest masa zabawy :).

4. Nie sądzę żeby tak było, ponieważ moc postaci zależy przede wszystkim od skilla gracza oraz jego wiedzy na temat setów i buildów także wszystkim da się zagrać dobrze.

5a. Poziomów jest dość dużo, ponieważ najpierw nabija się od 1 do 50, a następnie otrzymuje się Champions Pointy ( dają one różne pasywne bonusy wzmacniające postać) i to one są wyznacznikiem poziomu, aktualny cap wynosi 561 (po 7 lutego będzie to 600), aczkolwiek tak naprawdę wszystko zaczyna się od 160 CP, bo na ten poziom jest najmocniejszy aktualnie gear. Żeby było zabawnie cap tylko jest blokadą na wykorzystanie tych CP, ale levelować można w zasadzie w nieskończoność, bo nie ma max poziomu i naprawdę nie ma się co bać, bo to bardzo szybko się nabija samo, ponieważ każdy otrzymany exp również wpływa na wbijanie Champions Pointów.

5b. W zasadzie wyjaśnienie end game'u masz w punkcie 2 i 3 tak skrótowo. I wbrew pozorom jest naprawdę masa roboty i tony questów.

6. Oczywiście, że nie ! Dodatki możesz sobie kupić później, ponieważ one głównie dają po prostu nowe fabuły i sety, aczkolwiek nie są one jakieś mocne żeby bez nich się nie dało obyć w zasadzie cały end game'owy gear zdobywa się i tak poza dodatkami także śmiało możesz się bawić na podstawce, bo na niej jest naprawdę masa kontentu i praktycznie wszystkie dungeony i triale są zawarte w podstawce oraz PvP (wyłączając Imperial City)

7. W zasadzie to tak, bo tutaj raczej kierujesz się tym co Ty chcesz robić i jaka jest Twoja koncepcja na grę także wszystkie klasy tak jak napisałem w punkcie 4 są tak skonstruowane, że to już zależy od Twoich umiejętności jaka ta postać mocna będzie.

To ja może zadam tu pewne pytanie bo mam głupi problem z którym się borykam od kilku dni xD

Mianowicie chodzi mi tu o pasek ze skillami. Pod Q można sobie przypisać potkę do picia. I mam właśnie z tym problem - ten pasek pojawia się tylko w combacie przez co jak wchodzę do inventory to nie mogę sobie przenieść potków pod to Q xD Serio nie wiem jak to mam zrobić, niech ktoś pomoże :P

kliknij Q w inventory

Jakie sa jeszcze grywalne buildy do wyboru dla templara procz stamina templara ? Jakoś nie podoba mi sie stamatemplar

1. Jaki build polecacie dla maga dla początkującego?

2. Jakie addony warto posiadać ?

Jakie sa jeszcze grywalne buildy do wyboru dla templara procz stamina templara ? Jakoś nie podoba mi sie stamatemplar

Mógłbyś także zrobić magicka templara. W Teso możesz nawet zrobić sorcerer tanka w light armorze 2H xd.

Mógłbyś także zrobić magicka templara. W Teso możesz nawet zrobić sorcerer tanka w light armorze 2H xd.

To, że może nie znaczy, że to będzie dobrze działać, a uwierz nie będzie ;) Haxxior odezwij się na priv to coś ogarniemy fajnego :)

Mam pytanie, czy to jest normalne w TESO main questy nie są cały czas aktualizowane i przyczepione jakby w dzienniku zadań, tylko muszę na mapie sam znaleźć NPC wziąć misje i dopiero mogę ją wykonać?

Tak, to normalne :)

Dzięki + Jaką instancję najlepiej zacząć robić?

Skończyłem tą startową Stros Mkai :)

Może swoją drogą, znasz jakieś sprawdzone linki wraz z downloadem pomocnych Addonów, np. questy te wykonane i nie wykonane oraz instrukcję jak się to wgrywa itp. :D

nie czytałem wszystkiego w temacie ale ogólnie rzecz biorąc dziękuje Autorowi przyda się pomoc ja często mam dużo pytań,

niedługo zaloguje się do gry to wyślę invite do przyjaciół :) pozdrawiam

Dzięki + Jaką instancję najlepiej zacząć robić?

Skończyłem tą startową  Stros Mkai 

Może swoją drogą, znasz jakieś sprawdzone linki wraz z downloadem pomocnych Addonów, np. questy te wykonane i nie wykonane oraz instrukcję jak się to wgrywa itp. 

Widzę, że pan z DC :P

Stros M'kai -> Betnikh (aka Betony) -> Glenumbra -> Stormhaven -> Rivenspire -> Alik'r Desert -> Bangkorai -> Coldharbor

potem:

Khenarti's Roost -> Auridion -> Grathwood -> Greenshade -> Malabal Tor -> Reaper's March

potem:

Bleakrock Isle -> Bal Foyen -> Stonefalls -> Deshaan -> Shadowfen -> Eastmarch -> The Rift

potem:

Craglorn

DLC najczęstsza kolejność:

(Imperial City nie jest fabularne) Wrothgar -> Hew's Bane -> Gold Coast

Oczywiście kolejność nie jest ustalona, tak było do czasu One Tamriel.

nie czytałem wszystkiego w temacie ale ogólnie rzecz biorąc dziękuje Autorowi przyda się pomoc ja często mam dużo pytań,

niedługo zaloguje się do gry to wyślę invite do przyjaciół  pozdrawiam

W takim razie zapraszam do wspólnego tworzenia FAQ dla nowych graczy temat nosi tytuł ,,Pytania do weterana, czyli FAQ dla nowych graczy'' tam możesz pytać, a ja wraz z kolegą Radinynem odpowiemy na wszelkie Twoje pytania, a wiedza tam zawarta będzie służyła innym. :)