Witam czy jest na tym forum ktoś kto zajmuje się tworzeniem Prezentacji ? Bo mam małe pytanie czy by ktoś mógł mi zrobić prezentacje o Wyżynie sandomierskiej z góry dzięki
Małe pytanie
Murzynow sobie szukasz? Prezentacja zawsze byla latwiutka wystarczy miec szablon i wikipedie xd
Tylko ja nigdy się prezentacjami nie zajmowałem i nie wiem jak to działą. I żadnego murzyna nie szukam
Trudne jest w pałerpoincie wkleić tekst z wikipedii i wstawić obrazek?
A zna ktos moze podobny program do PowerPaint ??
Nie wydaje mi się żeby jakieś innego tego typu były. I tak w ogóle to jeśli nawet są to i tak powerpoint będzie najlepszy. Chyba że po prostu nie umiesz lub nie chcesz go ściągać.
Chociażby Impress z pakietu Open Office.
Swoją drogą - zły dział. Przenoszę do hydeparku.
Tak, Impress też jes dobry, ale PowerPoint ma więcej funkcji.
Co do prezentacji, to mogę ci powiedzieć, jak to może mniej więcej wyglądać.
1. Slajd tytułowy, czyli jakaś grafika związana z tematyką twojej prezentacji. Na grafice tej umieszczasz także tytuł twojej prezentacji.
2. (opcjonalne) Krótko o tematyce prezentacji (w twoim przypadku - krótko o Wyżynie Sandomierskiej - gdzie się znajduje, z czego jest znana itd., na następnym slajdzie mapa Polski z zaznaczoną Wyżyną Sandomierską).
3. Następnie wymieniasz, tzn. dajesz kolejne slajdy o danym aspekcie tematyki, np. slajd o ukształtowaniu terenu, tytułem slajdu będzie "Ukształtowanie terenu", a w następnych podpunktach piszesz, jakie ono jest i czym się charakteryzuje. Możesz walnąć też trochę o działalności człowieka na tym obszarze, o roślinności... (ale to wszystko w następnych slajdach), możliwości jest wiele, w każdym razie ta prezentacja ma "coś" przedstawiać.
4. Staraj się przeplatać obrazki z tekstem. Ciekawsza jest prezentacja, w której masz na zmianę trochę tekstu, grafika, trochę tekstu, grafika. Sam tekst, a na końcu mierna galeria obrazków nie robią wrażenia. Przykładowo mógłbyś po ukształtowaniu terenu przedstawić zdjęcie krajobrazu Wyżyny Sandomierskiej.
5. Ważna jest także znajomość tematu. Samo przeczytanie tekstu prezentacji nie wystarcza na dobrą ocenę (bo jak się domyślam, robisz to do szkoły). W trakcie tworzenia prezentacji poczytaj trochę na temat tej wyżyny, bierz informacje z różnych źródeł, nie tylko Wikipedia, jest wiele innych stron o takiej tematyce.
Jeżeli w twojej prezentacji znajdą się pojęcia, których nie używa się na co dzień, musisz je obowiązkowo wyjaśnić. Prezentowanie ma wyglądać mniej więcej tak, że czytasz tekst ze slajdu, przeplatając go swoimi własnymi słowami.
6. Nie kopiuj Wikipedii. Nie wystarczy metoda kopiuj-wklej. Tekst prezentacji formułujesz sam. Wtedy o wiele łatwiej go zapamiętasz i będziesz wiedział, o czym mówisz. Prezentacja ma wciągnąć "widzów". Nikomu nie chciałoby się słuchać lub czytać Wikipedii słowo w słowo. Zresztą, ty pewnie też byś nie chciał.
7. Jeżeli ktoś z twojej klasy (bo, tak jak mówiłem, domyślam się, że robisz to do szkoły) robił przed tobą prezentację, zwróć uwagę na to, jak jest ona zbudowana. Oczywiście mam na myśli to, żebyś brał przykład z prezentacji czwórkowych, piątkowych lub szóstkowych.
8. Pamiętaj, że prezentacja nie musi być multimedialna. Wiem, że o taką ci chodzi, ale jest to rada na przyszłość. Jak nie ogarniasz multimedialnych, to możesz wziąć brystol i zrobić plakat, prezentując go. Wtedy możesz parę grafik wydrukowanych nakleić, jeżeli chcesz, by na tym plakacie znalazło się dużo tekstu, to piszesz na komputerze, drukujesz, odcinasz niepotrzebne białe, puste miejsce i naklejasz. Ładnie to wygląda, jeżeli wkleisz tylko treść danego "slajdu", a tytuł wykonasz ręcznie, ozdabiając go, np. flamastrami, mazakami. Niestety, w prezentacjach w stylu "prezentowania plakatu", wymagana jest duża znajomość tematyki, a prezentację układasz w głowie. Jednakże, widzowie zauważą, że włożyłeś w nią więcej pracy, niż w przypadku, gdybyś robił prezentację multimedialną.
To są tylko rady ode mnie, u mnie w szkole robimy dużo prezentacji, poczynając od multimedialnych, poprzez "plakatowe", aż do ustnych, które układamy w głowie(na języki), więc trochę się na tym znam. Sam też robię prezentacje, wzorując się na tego typu wskazówkach. I najgorszą moją oceną z prezentacji jest czwórka.
Nie jest to jednak stały schemat, nie mówię też, że jest on doskonały, są to takie moje małe wskazówki dla początkujących.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Witam czy jest na tym forum ktoś kto zajmuje się tworzeniem Prezentacji ? Bo mam małe pytanie czy by ktoś mógł mi zrobić prezentacje o Wyżynie sandomierskiej z góry dzięki