Malutkie pytanko dot. sprzętu

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Mam taki mały problem, na starcie już mówie że mam bardzo zabytkowy pecet, i aż wstyd o nim pisać. Postanowiłem że złożę sobie nowy, lecz małymi kroczkami, wiadomo trzeba jakoś przeżyć do następnego miesiąca :)

Na pierwszy ogień poszła karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce OC, i już do mnie idzie. I tu jest pytanko czy mogę podłączyć nową kartę graficzną pod starego kompa bez ryzyka że coś się spali etc.? Płyta packard , zasilacz Modecom feel 500 (Też pójdzie do wymiany, ale dopiero na końcu). Żal będzie mi trzymać nową kartę graficzną na półce, a do pełnego poskładania potrzebuję jeszcze minimum 2 miechy.

Za każdą odpowiedź z góry dziękuję! :)

Z regoly karty 1060 wymagaja minimum zasilacza 400W markowego. Twoj powinien dac rade bez problemu, lecz jak wiadomo mamy tutaj taki trend na forum ze lepiej kupic zasilacz nowy z bialej listy z certyfikatem. Bezpieczenstwo sprzetu to priorytet. Szczerze moim skromnym zdanien wymien plyte glowna na nowa cos z aktualnej generacji pod procesory skylake lub kabylake ( najtansze są po 215zł ). Dodaj proca pentium G 4560 - 2rdzenie, 4 watki ( 249zl ), 8 gb ram 2133 ( 240zł ), gtx 1050ti 4gb ( 600-700zł ). Reszte podzespolow jak obudowa, dysk, dvd, zasilacz przerzucisz sobie. Jak masz wiecej pytan to wal smialo na pw.

No ja bym nie ryzykował i wsadzałbym tej karty pod tego pc. Nie dość, że masz gówniany zasilacz, to pewnie twój procek jest na tyle słaby, że nie pograsz w nic nowszego, bo będzie występował bottleneck.

To, że ma 500W nie znaczy, że da radę tej karcie. Sprawność zasilacza spada z roku na rok, a ten zasilacz ma pewnie z 10 lat.

Połóż na jakąś półkę tą grafikę. Niech czeka na lepsze czasy :)

Czyli jeżeli kupiłbym nowy zasilacz, taki normalny nie z czarnej listy, to mógłbym podpiąć tą grafikę bez obaw? Nie chcę od razu włączać jakiś wielkich produkcji ale chciałbym by komputer chodził choć troszkę radził sobie lepiej. Gry które od czasu do czasu pogram nie są bardzo wymagające, a moja grafika aktualnie kuleje :/

No mógł byś, ale po co? Jak masz jakiegoś procka dual core albo core duo, to i tak będzie ogromny bottleneck. Zostaw grafikę w spokoju, niech leży i czeka na lepsze czasy jak to napisał FreeQ.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Mam taki mały problem, na starcie już mówie że mam bardzo zabytkowy pecet, i aż wstyd o nim pisać. Postanowiłem że złożę sobie nowy, lecz małymi kroczkami, wiadomo trzeba jakoś przeżyć do następnego miesiąca :)

Na pierwszy ogień poszła karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce OC, i już do mnie idzie. I tu jest pytanko czy mogę podłączyć nową kartę graficzną pod starego kompa bez ryzyka że coś się spali etc.? Płyta packard , zasilacz Modecom feel 500 (Też pójdzie do wymiany, ale dopiero na końcu). Żal będzie mi trzymać nową kartę graficzną na półce, a do pełnego poskładania potrzebuję jeszcze minimum 2 miechy.

Za każdą odpowiedź z góry dziękuję! :)