Mały, podstawowy komputer dla rodziców

Witam,

Moim rodzicom właśnie padł chyba z 7-letni jakiś tam Komputronik czy jakieś inne cholerstwo, które nie wiadomo w ogóle czemu działało więcej niż rok, i chcę im złożyć nowy. Chodzi o mały, cichy i sprawny w codziennych zastosowaniach komputer, czyli do przeglądania internetu, filmów, jakichś tam for, otwierania pdf, dokumentów tekstowych, drukowania i tak dalej.

Nie znam się specjalnie na niskobudżetowych komputerach, szczególnie na małych, więc piszę dla pewności tutaj.

Wymyśliłem takie coś:

http://www.morele.net/inventory/info/WQ5vf4/

Części jak części, chodzi mi głównie o obudowę, żeby nie wziąć jakiegoś szrota. Dałem jakąś za 100, ale do 200 może być, w tym formacie MicroATX.

Druga sprawa to kwestia systemu. Średnio mi się widzi kupowanie systemu, który będzie kosztował połowę tego co cały komputer. Czy Linux bezproblemowo starczy do takich zastosowań jakie wymieniłem i nie będzie żadnych problemów z kompatybilnością? Wolałbym nie zostać informatykiem na etacie za darmo :P

P.S Czy ten kod zamieszczony na obudowie tego Komputronika, "Windows 7 Home Prem Komputronik" zadziała normalnie przy instalacji systemu z pendrive czy nie? Tylko kij teraz wie czy to jest 32 czy 64 bit...

Witam,Moim rodzicom właśnie padł chyba z 7-letni jakiś tam Komputronik czy jakieś inne cholerstwo, które nie wiadomo w ogóle czemu działało więcej niż rok, i chcę im złożyć nowy. Chodzi o mały, cichy i sprawny w codziennych zastosowaniach komputer, czyli do przeglądania internetu, filmów, jakichś tam for, otwierania pdf, dokumentów tekstowych, drukowania i tak dalej. Nie znam się specjalnie na niskobudżetowych komputerach, szczególnie na małych, więc piszę dla pewności tutaj.Wymyśliłem takie coś:http://www.morele.net/inventory/info/WQ5vf4/Części jak części, chodzi mi głównie o obudowę, żeby nie wziąć jakiegoś szrota. Dałem jakąś za 100, ale do 200 może być, w tym formacie MicroATX.Druga sprawa to kwestia systemu. Średnio mi się widzi kupowanie systemu, który będzie kosztował połowę tego co cały komputer. Czy Linux bezproblemowo starczy do takich zastosowań jakie wymieniłem i nie będzie żadnych problemów z kompatybilnością? Wolałbym nie zostać informatykiem na etacie za darmo P.S Czy ten kod zamieszczony na obudowie tego Komputronika, "Windows 7 Home Prem Komputronik" zadziała normalnie przy instalacji systemu z pendrive czy nie? Tylko kij teraz wie czy to jest 32 czy 64 bit...

przecież jeszcze przez niecały rok możesz z pirata zrobić pełną wersję windows 10 - nie żebym ja tak robił (bo mam oryginalną wersję 8.1), ale skoro Microsoft oznajmił tak wszystkim tzn. że nie toleruje piractwa, chociaż skoro już tak ludzie robią, niech poznają smak oryginalności windowsa 10 lub po prostu przejdą z innych systemów na ich system - propaganda

Czyli instaluję Windowsa z mojej oryginalnej płyty bez wpisywania kodu, robię upgrade do 10 i załatwione?

jak przejdzie aktywację z w7 to upgrejd jest darmowy i odrazu jest aktywowany po przejsciu na w10

co do piratów to nie wiem :) nie używam ich

jak masz klucz przypisany do gratów to wystarczy zadzwonić do m$ aktywacja przez telefon (podać ten zestaw liter/liczb) i aktywuję Ci na nowej graciarni

co do 32/64 bit jak będzie tylko do multimediów czy neta albo pisania w wordzie/openoffice bez różnicy bo ma tylko 4gb ;p i większa część normalnych programów dla szarego człeka jest pod 32bity

co do obudowy bitfenixy i thermaltake-ki są bezkonkurencyjne :) ale cenią się :D

o jak do 200zł

http://www.morele.net/obudowa-thermaltake-versa-h15-czarna-ca-1d4-00s1nn-00-743973/

http://www.morele.net/obudowa-thermaltake-versa-h13-czarna-ca-1d3-00s1nn-00-743971/

xD B)

Chyba idę jednak w Mini ITX

http://www.morele.net/inventory/info/VeQnVR/

I mniejsze tym lepiej, tam i tak się nie ma co grzać, a taki format obudowy jest idealny do takiego komputera do salonu. Jak nie do monitora to do TV. Do tego jeszcze jakaś przyzwoita klawiatura i myszka i będzie ok.

Nadal się tylko zastanawiam nad tym kodem do Win7 Komputronika, czy on nadal nadziała czy jest może tylko właśnie do komputerów Komputronika, bo tak pisało na płycie z systemem dołączonej do tego komputera zanim ją zgubiłem x lat temu...

Nie żeby coś, ale czemu system miałby działać tylko z komputerem z konkretnego sklepu. Nie ma takich cudów, działać będzie na każdym komputerze tak samo. Jeżeli chodzi o zestaw to mimo wszystko dołożyłbym jakąś biurową kartę graficzną do komfortu, żeby całość nie spoczywała na barkach procesora

No niby tak, ale jak kiedyś chciałem użyć kodu z laptopa to nie zadziałał.

Co do tej karty... Nie wiem czy to ma jakikolwiek sens do przeglądania internetu, a po drugie totalnie nie wiem jakie karty istnieją w takim przedziale cenowym w okolicach 150zł. Niby można by wstawić jakiegoś GeForca 210 czy coś, tylko pytanie po co.

Nie ma możliwości żeby nie zadziałał. Oczywiście adres fizyczny się nie będzie zgadzał i nie przejdzie Ci automatyczna autoryzacja, ale wystarczy zadzwonić i przeprowadzić autoryzacje przez telefon (nie martw się, 'rozmawiasz' z automatem a nie z żywą osobą więc możesz 'dzwonić' 24/7).

I ja się tak spytam - nie lepiej jakiś laptopik w cenie 1000-1500? rozumiem że monitor i klawiature masz tak? podłączyć i masz jak PC i mniej miejsca zajmuje + laptop zawsze się może przydać na jakies wyjazdy.

Laptopika kupujesz ze złączem hdmi i podłączasz do telewizora = filmy

podłączasz monitor = internet & praca.

Nie ma możliwości żeby nie zadziałał. Oczywiście adres fizyczny się nie będzie zgadzał i nie przejdzie Ci automatyczna autoryzacja, ale wystarczy zadzwonić i przeprowadzić autoryzacje przez telefon (nie martw się, 'rozmawiasz' z automatem a nie z żywą osobą więc możesz 'dzwonić' 24/7).I ja się tak spytam - nie lepiej jakiś laptopik w cenie 1000-1500? rozumiem że monitor i klawiature masz tak? podłączyć i masz jak PC i mniej miejsca zajmuje + laptop zawsze się może przydać na jakies wyjazdy.Laptopika kupujesz ze złączem hdmi i podłączasz do telewizora = filmypodłączasz monitor = internet & praca.
popieram chyba że koniecznie stacjonarny to R5 230 jest za koło 200zl a karta niezła ;) i nawet w gta5 pograsz ;) (inna sprawa że w rozdzielczości 800x600 i na maxymalnie niskich ustawieniach jakie mogą być w 30fps ;))

co do win7 zwykle składaki są "podpięte" pod dany model lapków lub w stacjonarkach pod płytę główną, lecz jak wyżej powiedział wystarczy przeprowadzić aktualizację przez tel gadasz z automatem i będzie hulać na innym (chyba :) )

co do obudóf

co powesz na tą

http://www.morele.net/obudowa-silverstone-sst-ml03b-milo-czarna-sst-ml03b-505260/

karty hmm nie znam się na tak niskim pułapie ;)

Już bez cytowania, bo za dużo roboty:

Z tym systemem to się zobaczy jak to wyjdzie, w sumie to żaden wielki problem.

Tej karty graficznej w końcu nie dokładam, nie widzę potrzeby do takich podstawowych zastosowań, tam nigdy nawet nie będzie żadna gra uruchomiona. Jak mówiłem, to komp dla rodziców.

Laptop nie, bo to szmelc, który po 2 latach albo padnie, albo straci 75% wydajności. Poza tym mój tata też ma o nich złe zdanie i nie będzie chciał laptopa, np. dlatego że kupił siostrze prawie 2 lata temu jakiegoś tam Sony Vaio za 2500 zł, no i jak na laptopa przystało po półtora roku zaczyna powoli padać, tak żeby po 2 latach jeszcze jakoś działać(koniec gwarancji), a kilka miesięcy później paść totalnie. I to przy użytkowaniu też najbardziej podstawowym, bez gier, przegrzewania itp. Do tego cena, po co płacić 1500 zł za laptopa o wydajności komputera za 700 zł jak to i tak jest sprzęt do domu.

Laptop:

- może pęknąć zawias

- może wytrzeć się taśma matrycy

- może paść BGA od temperatury

- co jakiś czas musisz odtykać układ chłodzenia(zależy od warunków domowych) bo stanie się j.w.

- temperatury same w sobie są wyższe niż te w stosunku do stacjonarki

- rozbudowa jest problematyczna

- wymiana części jest problematyczna

- może pęknąć obudowa SAMA Z SIEBIE (to nie żart)

- łatwo uszkodzić dysk, bo to przecież komputer mobilny(z klasycznym dyskiem)

- często uszkadzają się ładowarki/wtyczka ładowarki/gniazdo zasilania(zużywają się od częstego wkładania i wyciągania)

- zasilacz nie ma żadnych zabezpieczeń po za filtrem zakłóceń i (czasem) bezpiecznikiem

- wydajność niższa niż w komputerze stacjonarnym za te same pieniądze

- może uszkodzić się- i prawdopodobnie uszkodzi się- nie z winy użytkownika a sam z siebie

- nie masz kontroli nad tym co znajduje się w środku i co jest zamontowane

stacjonarka:

- jak złożysz szajs to może się popsuć

- po 8 latach wentylator może się zatkać kurzem i temperatura może wzrosnąć

- po 9 latach w komputerze mogą zagościć pająki