Czy jest aż taka duża różnica między itelem a amd ? i niby gdzie ta rożnica ? Mocą obliczeniową sa na tym samym poziome lecz cena stoi po stronie amd to dlaczego mam niby wybrac intela ? Chodzi mi tylko o gry... Bo chodzi o to ze kumpel chce sobie zlozyc pc ale hajsu duzo nie ma i zastanawia sie nad amd bo tanszy...
Mam pytanie odnosnie procesorow
Gry są optymalizowane pod Intela i moc obliczeniowa nie ma tu nic do rzeczy. Na intelu tej samej klasy co amd wyciągniesz więcej fpsów niż na amd. Smutna prawda, ale prawda. Mialem amd FX, zmieniłem na i5 i różnica jest ogromna
W każdym razie fx'y mają 6 albo 8 rdzeni a gry używają tylko 4 więc napewno amd nie będzie mieć 100% mocy dopiero jak streamujesz bądź nagrywasz gry to widać ta siłę bo w grze procek idzie tak samo a przy okazji się nagrywa a na Intelu może być spadek fps przez to ze procesor i nagrywa i obsługuje grę jednocześnie na tych samych rdzeniach.
Ludzie...
Intel:
-Droższy ale wydajniejszy
-Większe możliwości OC
-Ma większy przesył danych i w tym jest główna różnica wydajności. Nie patrzy się tylko na taktowanie.
-Zżera mniej W
-Ma mniejsze temperatury
AMD:
-Tańszy
-Bardziej do prac biurowych
-Osiąga wyższe temperatury
-Zżera więcej W
Ot masz różnicę. Jeśli masz wybór to bierz Intela. Mimo, że będzie niższe taktowanie to i tak będzie większa wydajność.
Ludzie...Intel:-Droższy ale wydajniejszy-Większe możliwości OC-Ma większy przesył danych i w tym jest główna różnica wydajności. Nie patrzy się tylko na taktowanie.-Zżera mniej W-Ma mniejsze temperaturyAMD:-Tańszy-Bardziej do prac biurowych-Osiąga wyższe temperatury-Zżera więcej WOt masz różnicę. Jeśli masz wybór to bierz Intela. Mimo, że będzie niższe taktowanie to i tak będzie większa wydajność.
wydajność procesorów patrzy się gdy mają identyczne taktowanie a gdyby amd miało taktowanie takie jak intel to by były .... no by ich nie było
czy jest mozliwosc zakupu uzywanego pc z dobrym intelem tak do 1500 zl ?
@edit znalazlem taka oferte za 1500 zl
Procesor: i7 3770K
Płyta główna: ASRock Z77 PRO3
Ram: Kingston 4 GB DDR3
Karta graficzna: GTX 550TI
czy jest mozliwosc zakupu uzywanego pc z dobrym intelem tak do 1500 zl ?
całego pc? Nie
dobra i5-tka to koszt 800-1000zł. Do tego płyta glowna, grafa, ramy, naped, dyski, buda, zasilacz, chlodzenie cpu... nie ma opcji za tą cenę. Najwyzej jakiegos slabszego sredniaka.
Intel Core i5 4690k To odpowiednik AMD 8320E lub 8350 w grach. Różnica to jakies 5-7 Fpsów. Tylko trzeba się liczyć z tym że
AMD żzera więcej prądu
Intel słabiej radzi sobie przy multitaskingu
Więc nie wciskajcie mi tu kitów że Intel jest zawsze lepszy, i gry są robione pod intela. Pisząc takie bzdury ośmieszacie siebie a przy okazji siejecie ferment.
Jeżeli autorowi zależy na tanim i dobrym komputerze to naturalnym jest że wybierze tanszy o prawie 450zł AMD, jeżeli jednak autora interesuje każdy FPS i każda klateczka w grze to wybierze droższego Intela. Proste i logiczne.
Na obu pogra się komfortowo w najnowsze tytuły z nie zauważalną różnicą Fpsów.
Czy jest aż taka duża różnica między itelem a amd ? i niby gdzie ta rożnica ? Mocą obliczeniową sa na tym samym poziome lecz cena stoi po stronie amd to dlaczego mam niby wybrac intela ? Chodzi mi tylko o gry... Bo chodzi o to ze kumpel chce sobie zlozyc pc ale hajsu duzo nie ma i zastanawia sie nad amd bo tanszy...