1.jak jest z populacją na EU:
Meeega słabo... Chociaż wbijając na mapki do grindu zawsze znajdziesz wolny kanał, ale idąc na Party quest (coś jak dung??) jest trochę ludzi. Na Free Market (miejsce do handlu) tez jest trochę ludzi ale ogólnie meeega słąbo
2.jak wygląda IS, czy bez płacenia real kasy, jestem w stanie coś osiągnąć:
Moim zdaniem bez płacenia kasy da się wszystko osiągnąć ponieważ można w razie "W" kupić NX (waluta płatna) od graczy. Co do różnicy między graczami płacącymi a darmowymi to jak kto spojrzy. Jedni powiedzą P2W ale dla mnie niezbyt, moim zdaniem średnio ciekawe rzeczy są w IS a NX można zawsze kupić od graczy... Dla mnie jest tak, ze po prostu płacąc może coś szybiej osiągnąć ale grając normalnie masz te same szanse tylko dłużej to będzie trwało.
3.czy jest wogle sens zaczynać teraz gre: (w ogóle)??
Może trochę dziwnie to zabrzmi ale.. Sam gram z znajomym i jest fajnie (stare konta) ale czy warto zacząć od początku?? Moim zdaniem niezbyt ale musisz sam sobie odpowiedzieć na to pytanie. Ludzi jest mało, jedyne osoby jakie ci pomogą z bossami aby coś zdobyć to ludzie z sojuszu (jest system gildii i sojuszów gildii) a i tak nie zawsze bo dla większości ludzi którzy mogą go zabić danego bossa to po prostu strata czasu. Jakbyś zaczął grać to polecam szybkie znalezienie gildii z dużym sojuszem (i aktywnym) aby samemu się nie nudzić. Jeżeli chodzi o pytania początkujących to ludzie zazwyczaj miło odpowiadają ale jak dochodzi do jakieś większej pomocy jak np. właśnie zabicie bossa to bardzo ciężko.
4.Wybór serwera:
Polecam kradie, jedyny serwer gdzie są jacyś ludzie ale jest ich i tak bardzo mało..
5."tylko o monotonie. Znudzi Ci się po tygodniu":
Zależy kto co lubi MapleStory to sam grind z przerwami na Party Questy gdzie też głównie się zabija mobki ![;)]()
6. PVP:
NA EU PVP NIE ISTNIEJE
PS.: osobiście doczekać się nie mogę upadku MSEU (ale i tak gra się świetnie jak ma się z kim) bo to porażka pod względem osób w porównaniu do "Globala" (Czemu global skoro ma blokadę IP...) i odblokowania globala dla EU ;3
PS2.: z innego tematu wypowiedź - zdanie lekko się zmieniło po przegraniu prawie 2 miesięcy:
"Ja wracałem do MS niecałe pół roku temu. Wytrzymałem niecały tydzień. Serwery europejskie świecą pustkami, na low lvl (<120) praktycznie nie idzie ludzi spotkać. Po 120 jest czasami ktoś na mapce. Łatwo o drużynę na PQ (ale tylko wyższy lvl), jeżeli chodzi o expienie na normalnych mapach nie ma spiny bo jak ktoś jest na respie to na pozostałych kanałach nie znajdziesz żywej duszy na tej mapie
Co do cen... są one wytrzaśnięte z kosmosu i nie siedząc lub inwestując w stoisko (sprzedając każdy syf warty ponad 100k) nie masz na grę na 4 jobie. Jak są ludzie ze stoiskami na markecie to tak powiem jakby ich nie było. Gra świeciła niedawno strasznymi pustkami, ja się modlę o zamknięcie jak najszybsze serwera EU i otwarcie nam GLOBALA. Jest tak, źle, że masa osób pisała o tym właśnie na forum EU i GLOBALA ale widać nic nie dało... Jak nie masz meso i postaci 120+ to moim zdaniem nie opłaca się w ogóle wracać do tej gry. Pustki, pustki i jeszcze większe pustki... chyba, że coś się zmieniło w ciągu 3-4 miesięcy ale na to myślę, że jest mniej niż 0,01%"