Maple Story-pomoc

Witam. Ostatnio szukałem jakiejś gry do pogrania i padło na Maple Story.Póki co dobiłem 45 lvl i mam kilka pytań.

-Na jakim serwerze lepiej grać? Jak wygląda sytuacja z lagami,populacją itp.

-Czy opłaca się robić questy czy lepiej po prostu expić i wykonywać niektóre zadania. Jak tak to którymi warto się zająć?

-Czy są jakieś polskie społeczności w grze?

-Czy są jakieś sposoby na zdobywanie kart zwiększających exp?

Z góry dzięki za odpowiedź ;)

1. USA - Reboot. Lagów brak, jedynie lekki problem podczas podnoszenia itemów (polecam kupić peta)

2. W większości to grind, ale można zrobić theme questy (np. Mushroom Kingdom czy Riena)

3. Tak, gildia ReDream.

4. Tak.

Słyszałem że na reboocie nie ma możliwości handlu z innymi graczami. Nie utrudnia to gry w żaden sposób? I jak można zdobyć karty na 2x exp w łatwy sposób?

Yup, nie utrudnia. Pewne itemki pomagające podczas gry na Reboocie są za mesos z NX Shopu jak np. Teleport Rock lub Cube.

Karty 2x zdobywasz z eventów.

A jak wygląda sprawa z petem? Można go kupić za mesos czy tylko z cash shopu?

Na starcie dostajesz ślimaka na 4h.

Z bossów też chyba lecą pety, ale nie wiem na jak długo.

Najlepiej to chyba wydać te 20zł i kupić peta za NX Cash

Dzięki za wszystkie informacje. Dziś zacznę grę na reboot :)

2x exp można jeszcze kupić z reward shop (na 1 dzień i chyba max 2 sztuki w miesiącu). Punkty zdobywasz za codzienne zabijanie bossów, wydawanie NX, monster collection (więcej nie przychodzi mi w tym momencie do głowy). Wszyscy polecają reboot a ja ci powiem, że zależy ile masz czasu na grę. Do tego zależy czy planujesz end-game bo jak tak to powodzenia z daily na tyrant -.-.

Ja osobiście gram na lunie (jedyny europejski serwer). Co do populacji... W lutym było widać po kanałach, że ludzi jest a w trakcie 2x event każdy kanał był wypełniony w ponad połowie. Teraz paski kanałów świecą pustkami ale ludzi widać grając a w trakcie 2x eventu paski ledwo sięgają 1/3 zapełnienia.

Nie pamiętam jak na reboot ale na normalnym pet tylko za NX lub event. Później można water of life kupić za reward pointy.

Jeszcze z Hilli wypada smoczek, na 30 albo 90 dni ale mega rzadko.

Czasu na grę to 1 do 1.5h dziennie średnio. Na Lunie zacząłem i mam tam wspomnianą postać na 45 lvl. A nie ma problemu z party i bossami na EU serwerze?

A do czego party? W party się nie expi a jeżeli chodzi o bossów.... To na end game bossów (chyba i tak tylko lucid) zawsze idzie się z gildią. Ale o to nie masz co się martwić ponieważ grając "tylko" tyle szybko tam nie dotrzesz :) niezależnie czy reboot czy EU. Dodatkowo grając "tylko" tyle to chyba nawet daily na reboot nie zdążysz zrobić a co dopiero meso farmić.

Na EU jest opcja dla leniwych/znudzonych farmieniem. Można kupić nx za 10 euro i sprzedać ludziom. Po cenie sprzed tygodnia 10K nx to około 3,000,000,000 meso a za to można sobie coś kupić. Osobiście nie polecam ponieważ moim zdaniem psuje to całą zabawę, ale opcja istnieje.... Chociaż przy tyrant itemach... jakbym nie miał meso/nie chciał zarabiać w grze.... To wolałbym kupić NX i za to tyrant itemy kupić niż robić daily na te itemy.... (tutaj chodzi mi głównie o rękawice)

Dzięki za info :) Pozostaje tylko grać i powoli uczyć się gry!

Witam. Ostatnio szukałem jakiejś gry do pogrania i padło na Maple Story.Póki co dobiłem 45 lvl i mam kilka pytań.

-Na jakim serwerze lepiej grać? Jak wygląda sytuacja z lagami,populacją itp.

-Czy opłaca się robić questy czy lepiej po prostu expić i wykonywać niektóre zadania. Jak tak to którymi warto się zająć?

-Czy są jakieś polskie społeczności w grze?

-Czy są jakieś sposoby na zdobywanie kart zwiększających exp?

Z góry dzięki za odpowiedź ;)