1. Raczej tak jak napisałeś. Większość czasu spędzisz na grindzie, ale w pewnych momentach warto robić Theme Dungeony/Party Questy + robisz questy które popychają storyline danej klasy.
2. IS to głównie zmiany kosmetyczne (fryzury, twarze, skórki dla armorów i broni, pety, mounty), ale są też itemy bardziej przydatne jak XP, Gold (Meso) Boosty, Reset Scrolle itp.
Grając z przerwami przez ostatnie 3-4 lata (chyba(?), pierwszy raz grałem po wyjściu Knights of Cygnus) wydałem ok. 40 zł tylko na zmiany kosmetyczne i jakoś nie czułem potrzeby na więcej zakupów w ISie.
3. Osobiście korzystałem/korzystam z http://www.basilmarket.com/
4. Jeżeli szukasz gry w którą pograsz przez chwilę (nie mówię, że nie można pograć dłużej, osobiście nie jestem w stanie grać jednorazowo dłużej niż miesiąc) to MS jest ciekawą pozycją.
Nie jestem w stanie tego uogólnić ale coś wyróżnia tą grę spośród innych co przyciąga mnie do niej co jakiś czas, może fajna grafika, może różnorodność klas, może prosta i bezstresowa rozgrywka. Nie wiem, ale wracam zawsze.
Jak pisałem trochę wyżej nie grałem od początków gry także nie mogę obiektywnie wypowiadać się na temat jaka gra była kiedyś, a jaka jest teraz. Jestem w stanie stwierdzić tylko tyle, że kiedyś expiło się znacznie wolniej,
a nowsze klasy mają "łatwiej". Mimo tego gra jest moim zdaniem grywalna, fajna i wciągająca więc jeżeli zastanawiasz się czy zacząć to już się nie zastanawiaj tylko ściągaj.
PS. Nie jestem w stanie stwierdzić ile błędów gramatycznych jest w tej wypowiedzi bo po primo jest późno i jestem zmęczony, a po secundo zalewam gębę tanim winem marki Amarena. Amen.