Maple Stroy EU-kilka pytań

Witam. Otóż decyduję się na grę w mmorpg. Mam do Was kilka pytań dotyczących tej gry.

1.Jak wygląda end game? Muszę mieć jakąś motywację do expienia.

2.Jak zdobyć szybko kasę? Czy w grze są aukcje?

3.Czy można expić solo i czy jest to opłacalne?

4.Czy gra to jest tylko grind? Bo ja najbardziej lubię grind przeplatany questami.

5. Czy graj jest p2w?

Z góry dzięki!

1. Nie dojdziesz do end game za szybko :). 200lvl wbito bodajże 2 lata od premiery, a teraz lvl cap jest chyba podniesiony do 250.

2. Sprzedając itemy. xD Masz specjalne miejsce, gdzie możesz sprzedawać swoje rzeczy, nie ma auction hasuse-u.

3. Jak najbardziej.

4. 90% gry to grind + PQ (dungeony i raidy).

5. Tak, gra jest strasznie P2W, jednakże ta gra skupia się na PvE, także nie odczuwa się tego bardzo. Jeśli jednak kupisz coś z IS-a to będzie Ci się grało o wiele łatwiej. ;)

Ok, chcaiłbym wiedzieć jeszcze czy w grze istnieją stopnie przedmiotów i czy grę łatwo ogranąć? I jaka postać jest najlepsza na start?

1. Teraz taki 150+ wbijesz w 2-3 dni może nawet szybciej.

2. Kasę najlepiej zdobędziesz sprzedając itemy lub jak będzie jakiś event. Za chwile święta więc pewnie można coś zarobić.

3. Na normalnych mobach tylko solo, ale i tak najlepiej expi się na PQ w PT.

4. 90% Grind + PQ + GQ itp.

5. GRA NIE JEST P2W.

Chodzi Ci o coś takiego jak legendarne itp.? To wystarczy że dropniesz jakiś przedmiot i można go takim śmiesznym lusterkiem sprawdzić (czyli odkryć dodatkowe opcje). Jak odkryjesz przedmiot to zobaczysz czy legendarny, epicki itd.

A jaka klasa najlepsza na start?

Zależy kim lubisz grać. Od siebie polece Phantoma. Jak go ogarniesz, to sprawi Ci wielki fun z gry.

Radziłbym ci zrobić cygnusa i wbić nim 120lv (niezły buff potem będziesz miał na main'ie), a następnie zrobić jakąś normalną klasę (np. dk) i grać nią.

1) End-game'u w tej grze nie ma. Tzn, jest ale te wbijanie maksymalnego level'a jest określane jako end-game w MapleStory.

2) Kasę najszybciej zdobędziesz dropiąc itemy i je sprzedając ludziom.

3) Expić solo można ale najlepiej jest z party.

4) Większość gry to grind. Questy są, ale też opierają się na grindzie (np. zabić 999 mobków).

5) Gra nie jest P2W. W IS kupisz przebrania, bonusy do expa/dropa ale nic takiego co by ci dawało przewagę nad innymi graczami.

I jeszcze jedna rada, jak zaczynasz grać w Maple to staraj się na globalu.

Na start radzę klasę, która jest takim magiem mogącym rzucać czary światła/ciemności. Moja młodsza siostra nim gra i czyści całe pokoje przeciwników. Dodam, że ona nie ogarnia zbytnio MMO więc musi to być naprawdę banalna klasa.

@up

Luminous, jak coś.

I tak - Luminous jest najlepszą klasą na początek.

Taka porada mała.

1.Jak wygląda end game? Muszę mieć jakąś motywację do expienia? Są teraz takie postacie że szkoda gadać, ludzie wbijają MAX lvl w tydzień- a szkoda.

2.Jak zdobyć szybko kasę? Czy w grze są aukcje? Jak szybko zdobyć kasę? Kiedyś chodziłem z kilofem kopać rudy, przetapiałem je i sprzedawałem- zarobiłem 100kk.

3.Czy można expić solo i czy jest to opłacalne? Hmm, postacie są przesadzone i na 1 lvlu możesz zabijać 5 lvl'e, więc nie ma problemu jak expisz solo.

4.Czy gra to jest tylko grind? Bo ja najbardziej lubię grind przeplatany questami? Jest to gra 50/50. Jest w ch*j quest'ów, ale większość jest dla zabicia czasu, grindu też jest wiele.

5. Czy graj jest p2w? Nie, nie jest p2w, item shop dodaje Ci tylko ubranka dla postaci :)

@up

1. Nie ma wbitego max lvl, a ty mowisz o wbijaniu go w tydzien?

5. Tylko ubranka? A co z miracle cubami, bez których eq to gunwo?

@Xasarm

Ale chyba Xasarm, można kupić miracle od graczy czyż nie?

Zarobić trzeba pierw. Duzo.

A tak w ogóle, to nexon zezwala na trade cashem ingame.

Witam. Otóż decyduję się na grę w mmorpg. Mam do Was kilka pytań dotyczących tej gry.

1.Jak wygląda end game? Muszę mieć jakąś motywację do expienia.

2.Jak zdobyć szybko kasę? Czy w grze są aukcje?

3.Czy można expić solo i czy jest to opłacalne?

4.Czy gra to jest tylko grind? Bo ja najbardziej lubię grind przeplatany questami.

5. Czy graj jest p2w?

Z góry dzięki!