Co sądzicie o markowych gotowcach? Czy w środku zastane shit i kit czy jednak wypchane sa one dobrej jakości podzespołami? Zastanawiam się nad MSI Infinite X Plus 9SE-297EU I7-9700k chlodzneie ciecza RTX 2080 itd, nw czy warto ryzykować z kupnem używanego za 3 tys (ma 2 lata gwarancji)
Markowe Gotowe komputery
Używka za 3 tys. kompa, który kosztuje 12k? Brzmi jak scam czyt. był pewnie koparką i długo już nie udyga.
Co do ogólnie gotowców to ja im nie ufam i wole sama sobie składać kompa. W gotowcach masz zawsze zasilacz no-name oraz RAM od jakiegoś Goodram czy innej firmy krzak.
Jak chcesz jakiś ogarnięty komputer, to lepiej sprawdzić fora specjalistyczne czy portale np. ten - https://techlipton.pl/polecane-zestawy-komputerowe/
albo https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_wrzesien_2019
Jest wg mojej oceny 5 firm, których sprzęt charakteryzuje się dosyć dużą niezawodnością i wcale nie jest znacząco droższy niżby się samemu składało. ( może ok 25%, poza Sony)
- Dell
- Asus
- Lenowo
- Toshiba
- Sony
Jak samemu się składa to też lepiej na podzespołach tych 5 marek
Karty graficzne to Asus, Dyski to SSD KIngston, Plextor i GoodRam
Są też firmy takie, które wg mojej oceny trzeba omijać szerokim łukiem,
na czele jest wg mojej oceny HP i dalej cała plejada firm.
Jeżeli chodzi o pamięci to GoodRam jest dosyć niezawodną firmą, może ciut wolniejszą, ale stabilną. Na pewno lepsza firma niż Kingston i cała masa innych firm markowych. Naturalnie wszystko wg mojej oceny, gdzie podstawowe kryterium to niezawodność, a nie wodotryski.
Zasilacze to wszystkie mają swoją żywotność i nie ma co robić problemów tylko wymieniać w razie konieczności (naturalnie listwa mile widziana)
Naturalnie jak komp do MMOrpg to minimum 3 wentylatory + zasilacz w wydajnym chłodzeniem (firma nieistotna bo i tak padanie po jakimś czasie).
Jak byś chciał to odezwij się do mnie na PW to coś ci złoże
Dla mnie kupowanie gotowców mija się z celem.
@ferdynand1 co do zasilaczy to warto zainwestować w jakiegoś markowego mimo wszystko, chyba że chce się mieć usmażone podzespoły
Gotowce mają to do siebie… Że zawsze wcisną Ci w nich coś czego byś nigdy nie wybrał z brzegu wygląda to cudownie, ale coś zawsze jest z nimi nie tak.
Gotowce nie robi się po to, żeby użytkownikowi było łatwiej wybrać tylko, żeby pozbyć się czegoś z magazynu.
gotowce i to markowe mają to do siebie że jak dla zabawy liczyłem ile wyniesie kupienie kompa a złożenie go nawet w sklepie jest taka że za gotowca płacisz od 20 do nawet 50% więcej kasy za nic xD przy drogich kompach przykładowo złożysz go za 4000 a jest za 7000 gotowiec Więc nie, nie opłaca się kupować gotowca. Bo nawet jak ci złożą go w sklepie z komputerami to zapłacisz za wszystko góra kilka stów a na reklamacje czekasz kilka tygodni a nie miesięcy jak przy gotowcach. Przykładowo spaliłem kartę graficzną to chcieli bym czekał 3 miesiące bo miałem gotowca a gdy sam wymieniłem na inną i się znowu spaliła po 2 latach to czekałem 1tydzień na nową kartę bo wymieniał mi sklep gdzie składałem z gwarancją :D. Aktualnie pochwalę się że składam kompa za 12tysi i za wszystko wraz z instalacją wszystkich rzeczy na kompie płacę góra 1000zł gdzie za gotowca dałbym z od 3 do 5tysi za nic i jeszcze musiałbym instalować windowsa i oprogramowania :D.