Matematyka a dokładnie geometria

Witam dostałem dziś za kare 100 kąt do narysowania ale powiem w prost nie wiem jak się do tego zabrać.

Czekaj, ja chyba czegoś nie rozumiem. Masz narysować sto kątów, czy kąt 100°?

@DOWN

Myślę, że nie chodzi tu o stu kąta, bo w zeszycie wyglądałby identycznie jak koło. Zresztą i tak by sie nie zmieścił.

Foremny? Bo jeśli nie, to zrób jakiegoś dziwoląga, który ma 100 kątów i tyle. :D No to nie pozostało nic innego tylko odmierzać te 3,6 stopnia (iście syzyfowa praca). PS. Trza było gadać na lekcji? :P

Tak niestety foremny 360°/100=3.6° ciężko to będzie wymierzyć

stukąt foremny to niemal okrąg :P

Narysuj sobie okrąg o promieniu 15,9 cm, a następnie po okręgu jedź odcinkami po 1 cm i połącz wszystkie te punkty xd

Dlaczego tak? 2pir = 100 => r = 15,9 cm.

Emm... czy u twojej nauczycielki/nauczyciela w domu wszyscy zdrowi? Bo skoro dał/a ci taką karę, to chyba coś z nią nie tak. Ale jak już na prawdę chcesz to narysować, to walnij koło i olej jego/ją.

@UP

To przecie masochizm jest.

@UP

Masochizm byłby gdyby mierzył co chwila ten kąt 3,6 stopnia :P

Walnij koło o średnicy 3 cm i powiedz, że to stu kąt foremny, a jak nie widzi to jej/jego problem. W szkole trzeba być sprytnym :D

Heh chciałbym kolega dostał też to tylko wczoraj i mu liczyła kąty :DD

Widzę że nauczycielka ma coś z głową. Ja szczerze mówiąc wolałbym dostać strzałkę niż się męczyć z takim czymś.

Srsly? Czasem to co się dzieje na tym forum to po prostu...

To czekamy na temat o starych gaciach.

Tak żebym nie dostał warna za offtop:

Może spróbuj na zadane.pl? Tam prędzej pomogą.

@down Niby tak, ale cmon. Są do tego odpowiedniejsze miejsca w sieci.

Srsly? Czasem to co się dzieje na tym forum to po prostu...To czekamy na temat o starych gaciach.Tak żebym nie dostał warna za offtop:Może spróbuj na zadane.pl? Tam prędzej pomogą.

Mogę dostać warna ale co mi tam. Jakby nie patrzeć jest to dział Hydepark, więc mógł stworzyć temat jaki mu się żywnie podoba.

@Up. No niby tak. :)

Oh widzę że się spam zaczyna można zamknąć już robię. thx

VampirLord

Tylko że zrobiłem

36:2=18 i zrobie co 1/2cm Thx all za pomoc xD

http://lmgtfy.com/?q=stuk%C4%85t+foremny

Ta, wiem że powinnam szukać dla stokąta foremnego, ale przy wpisaniu stukąta od razu jest dobra gotowa odpowiedź, która została tu przez kogoś nawet podana...

Tutaj są szczegóły:

http://www.matematyka.pl/114022.htm

Ja to bym za takie zadanko to wolał chyba pałę dostać . Kto to wymyśla ... dobrze że już skończyłem gimbaze .

Na prośbę autora, temat zamykam.

Witam dostałem dziś za kare 100 kąt do narysowania ale powiem w prost nie wiem jak się do tego zabrać.