Matma help

Pomógłby mi ktoś z tym xd?

1. Wyznacz Q wiedząc, że P (2/3; -3/2) należy do f(x) = -1/3x + q
to "/" to ułamek jak co

2. Znajdź miejsce zerowe funkcji f(x) = 1/x-4 - 3
Hmmm, pamiętam, że x na prawo się dawało, ale w ułamku nie wiem jak to zrobić?
3. Co ja mam w tym zrobić, żeby narysować? Zadanie brzmi tak: Naszkicuj wykres
y=3/(x-p) + q, wiedząc, że:
a) asymptota(?) pozioma y = 2 i x = -3
B) jego asymptota przechodzi (2,-1)

Boże, człowieku, Ty naprawdę zadajesz pytania z materiału matematyki gimnazjum na forum o grach MMO? Przecież 90% ludzi tutaj nie skończyła jeszcze tego szczebla nauczania.

Sprawdź sobie własności funkcji i co to jest f(x).

Boże, człowieku, Ty naprawdę zadajesz pytania z materiału matematyki gimnazjum na forum o grach MMO? Przecież 90% ludzi tutaj nie skończyła jeszcze tego szczebla nauczania.

Czemu ma na tym poprzestać?

Nie dam linku, ale polecam film ,,Testoviron nauka całek", w 4 minuty opanujesz ten temat na poziomie studiów.

To mam teraz w 2 technikum xdd. Odpuściłem sobie wykresy ale k*** wróciły xd. Miałem se przed maturką to ogarnąć ale mam w luj zadań do powtórzenia a sprawdzian mam z całego roku, a głównie z tego będzie. Babka daje nam takie zestawy powtórzeniowe po czym wychodzi z sali i luja wiem jak to zrobić.

Już se ogarnąłem jak sprawdzać czy punk należy do wykresu, tera te asymptoty sprawdzam.

Ale jak mam to z ułamkiem zrobić w Znajdź miejsce zerowe funkcji f(x) = 1/x-4 - 3 bo się brało 0 na lewo i potem x tam, ale tu jest ułamek i nie wiem co zrobić xd

W jakim technikum jesteś, skoro w drugiej klasie nie wiesz jak zrobić coś takiego?

Czemu ma na tym poprzestać?

Nie dam linku, ale polecam film ,,Testoviron nauka całek", w 4 minuty opanujesz ten temat na poziomie studiów. 

Mam ci adres podać czy profil?

A tu się teraz ostro zdziwisz - geodezja xdddd. Już wole te Hanseny i Haustbrandty niż wykresy.

Na matmie nic nie robimy, babka podaje strony, a my nic nie robimy, wraca na koniec lekcji i zadaje prace domowe których nie sprawdza. Na tych lekcjach mam zazwyczaj lunch i regeneruje tam siły - kanapeczka i w kimono.

15-20 min drzemki i jak nowo narodzony.

Weźcie mi pomóżcie, bez zbędnych pytań.

Nie chce mi się reszty, ale pomogę z miejscem zerowym.

f(x) = 1/x-4 - 3

0=1/x-4 -3
3=1/x-4 | *x-4

3x-12=1

3x=13

x=13/3
Przy miejscu zerowym podstawiasz pod f(x) 0 i rozwiązujesz równanie

A no tak, nie pomyślałem xd. Dobra, już prawie wszystko ogarnąłem. Tylko jeszcze przesuwania funkcji i do przodu.

Nie wiedziałem że ta strona zamieniła się w zadane.pl ^^

Pomógłby mi ktoś z tym xd?

1. Wyznacz Q wiedząc, że P (2/3; -3/2) należy do f(x) = -1/3x + q
to "/" to ułamek jak co

2. Znajdź miejsce zerowe funkcji f(x) = 1/x-4 - 3
Hmmm, pamiętam, że x na prawo się dawało, ale w ułamku nie wiem jak to zrobić?
3. Co ja mam w tym zrobić, żeby narysować? Zadanie brzmi tak: Naszkicuj wykres
y=3/(x-p) + q, wiedząc, że:
a) asymptota(?) pozioma y = 2 i x = -3
B) jego asymptota przechodzi (2,-1)