Matura 2017 - Fizyka

Witam, jestem obecnie w klasie maturalnej liceum o profilu mat-fiz-ang i mocno zastanawiam się nad fizyką na rozszerzeniu, bo podstawy nie ma, prawda? (poprawcie jeśli się mylę) Chciałbym napisać fizykę, jednak nasza nauczycielka dość skutecznie chcę swoim sposobem nauczania mnie od tego pomysłu odsunąć ;). Więc czy jest możliwe nauczenie się do tej matury samodzielnie? Jeśli tak to jakie polecacie SPRAWDZONE NAJLEPIEJ książki, repetytoria czy zbiory zadań, które pomogą mi tę maturę zdać na przyzwoitym poziomie.

Sam też jestem w klasie maturalnej i polecam repetytorum + zbiór zadań "Matura 2016/17" Nowej Ery.

Nie wiem, jakie masz plany po tym i co będziesz miał wymagane do kierunku, na który masz zamiar iść, jednakże na Twoim miejscu skupiłbym się na matematyce rozszerzonej. Matematyka jest brana pod uwagę na prawie każdy kierunek techniczny, informatyczny. Idąc na informatykę nie pisałem matury z informatyki, gdyż na AGH na INFORMATYKĘ, matura z INFORMATYKI nie jest brana pod uwagę, tylko z matematyki rozszerzonej, ot paradoks :D . Lepiej IMO skupić się na matematyce, a na studiach dojdzie jeszcze fizyki tyle, że powinieneś czuć się spełniony w tej dziedzinie :D

Ah te sprawozdanka z fizyki na studiach, najlepsze co może być :D Ja także powiem, że nie warto robić fizyki rozszerzonej, sama brałam fizę, matmę, infę i oba języki (ang i niem), wszystko rozszerzone, a idąc na studia nawet nie patrzyli na fizykę.. Najważniejsza jest matematyka, języki, informatyka, dopiero na końcu fizyka. Oczywiście jeśli planujesz iść w kierunek informatyczny/matematyczny. Chyba, że chcesz iść na coś związanego z fizyką, to wtedy Ci się przyda na pewno.. Do fizyki używałam książki "Teraz matura 2016. Fizyka. Vademecum z zadaniami" z wydawnictwa Nowej Ery i muszę powiedzieć, że była całkiem niezła. Znajoma miała vademecum do polskiego podst. i rozsz. i także chwaliła te vademecum. Sporo zadań, sporo wytłumaczeń, bardzo duży zakres.

Witam, jestem obecnie w klasie maturalnej liceum o profilu mat-fiz-ang i mocno zastanawiam się nad fizyką na rozszerzeniu, bo podstawy nie ma, prawda? (poprawcie jeśli się mylę) Chciałbym napisać fizykę, jednak nasza nauczycielka dość skutecznie chcę swoim sposobem nauczania mnie od tego pomysłu odsunąć ;). Więc czy jest możliwe nauczenie się do tej matury samodzielnie? Jeśli tak to jakie polecacie SPRAWDZONE NAJLEPIEJ książki, repetytoria czy zbiory zadań, które pomogą mi tę maturę zdać na przyzwoitym poziomie.