Nadal mam problem z postacią pozytywną oraz negatywną. Początkowo do zestawienia tych 2 typów postaci wybrałem Hobbit'a tj. postać Bilba oraz Smauga. Jednak postać Bilba to nie jest aż tak pozytywna nie wiem nie ratuje świata itp po prostu dołącza do tej drużyny i są pokazane jego losy. Zastanawiam się natomiast czy nie zmienić postaci Bilba na Frodo. Nie mniej która część trylogi najlepiej mi zobrazuje Froda pod względem postaci pozytywnej ( pytanie do oczytanych) bo jutro będę chciał wypożyczyć już książkę.
Matura ustna z polskiego
Thorin z Hobbita bądź Aragorn z władcy pierścieni?
Czy ktoś wie z Was jak wpisywać do literatury przedmiotu np. pojęcia z których się korzystało na podstawie słownika ? Bo nie wiem czy mam to napisać w formie dajmy na to Leksykon fantastyki... terminy: wiedźmin itp czy napisać w postaci stron tj. s. 77 itd. Czy literatura przedmiotu jest w jakiś sposób weryfikowana ?
I czy coś się stanie, jeżeli w literaturze przedmiotu nie będę miał jakieś pozycji, która mi pomogła opisać daną książkę,postać a mimo to będę o tej postaci mówił ?
Raczej nic się nie stanie bo egzaminujący raczej się nie czepiają, ja np. jako literaturę przedmiotu wpisałem sobie jakieś książki, których tytuły znalazłem w necie byle się zgadzało. Nikogo raczej nie będzie to obchodziło byleś odbębnił swoje (maturę zdawałem w zeszłym roku)
Raczej nic się nie stanie bo egzaminujący raczej się nie czepiają, ja np. jako literaturę przedmiotu wpisałem sobie jakieś książki, których tytuły znalazłem w necie byle się zgadzało. Nikogo raczej nie będzie to obchodziło byleś odbębnił swoje (maturę zdawałem w zeszłym roku)
Widzę, że kolega tutaj sieje taką propagandę że aż głowa boli. Polecam zapoznanie się, po co jest literatura podmiotu i jakie są konsekwencje jej nieznajomości. To że Tobie się udało, nie znaczy że autorowi się ma udać.
Każda szkoła różni się nieco standardami wpisywania tych wszystkich książek itd. U mnie korzystało się ze wzoru: autor, tytuł książki, miejsce: wydawnictwo, rok, ISBN lub strony z których się będzie korzystać. Chyba, że było to coś niestandardowego jak np. fragment Biblii. Zamiast wypisywania terminów wpisywaliśmy przedział(y) stron po prostu.
Weryfikowana czy nie, lepiej dmuchać na zimne : )
Co do ostatniego pytania to nie wiem - zależy jak bardzo to rozciągniesz, bo jeżeli wtrącisz zdanie czy dwa z "pomocnika" którego nie ująłeś w bibliografii to raczej nic się nie stanie, ale jak oprzesz na nim pół prezentacji to może się to źle skończyć. Ale to też zależy od egzaminatorów. Pozdro.
Jeżeli podajesz coś przykładowo w bibliografii to egzaminatorzy mogą się Ciebie o tę konkretną pozycję zapytać, więc lepiej nie wpisywać tam czegoś czego się nie przerobiło.
Jeśli chodzi o zasady, to u mnie było podobnie jak w przypadku użytkownika OGHR3N : Autor, Tytuł, Wydawnictwo, Rok, ISBN/strona
Może to być przykładowo : Tatarkiewicz Władysław: Historia filozofii. Filozofia XIX wieku i współczesna. T.1 (Tom 1). Warszawa 1999, s. 69-79. - stronę podajesz w przypadku jeżeli sugerowałeś się jakimś danym fragmentem z książki.
Jeżeli podajesz coś z języków obcych musisz także podać autora przełożenia danego tekstu.
Witam
Jako temat maturalny do ustnego polskiego wybrałem sobie "Charakterystykę bohaterów literatury fantasy" I mam do Was prośbę czy możecie polecić mi jakieś tytuły, gdzie są jacyś interesujący bohaterowie, których można scharakteryzować. Chodzi mi o różnorodność, bo jak na razie mam takie postacie jak :
- Harry Potter - czarodziej
- Geralt - mutant
- Akkarin - czarodziej ( T. Canvan)
Do swojej pracy chciałbym też dodać postać Bilba z Hobbita oraz kogoś z całej serii Gry o Tron ( ale nie mam pomysłu kogo )
Jeżeli możecie to podajcie kilka tytułów miło byłoby, aby te tytuły nie były aż tak bardzo znane jak np. książki Tolkiena czy Martina