Hej , czy jakaś dobra dusza ma pomysł na książkę , którą bym mógł przedstawić na maturze ustnej z języka polskiego ? Wziąłem temat : Bohaterowie i antybohaterowie w wybranych utworach literackich.Omów ich kreacje , odwołując się do przykładów z różnych epok. Wziąłem już Tolkiena ,,Hobbit , czyli tam i z powrotem''. Sęk w tym , że brak mi pomysłu na książkę z innej epoki niż współczesna literatura :/ Ktoś coś jakiś pomysł ?
Matura
Polecam poprosić o pomoc polonistę - on wie najlepiej i powinien Ci coś doradzić. Od siebie mogę zaproponować Biblię, Ballady Mickiewicza, Jądro ciemności Conrada, Borowskiego lub inne opowiadania wojenne, może Granica jeszcze. Jakieś średniowieczne bzdury o rycerzach też powinny pasować. Z wierszy też pewnie coś znajdziesz. Generalnie przejrzyj spis lektur/zeszyty i popatrz co przerabialiście, będzie Ci łatwiej z tego pracę napisać, bo będziesz miał na czym bazować. Polecam też wygooglować swój temat i zobaczyć jakich lektur inni używali do podobnych tematów (niekoniecznie prac maturalnych, ale też wypracowań, rozprawek itp.).
Powodzenia
Z lektur możesz wziąć np. Hamleta. Jeśli chodzi o bohaterów to mitologia jest nimi przesycona np. Achilles. Masz już dwie kolejne epoki.
Może "Makbet" Z tego co pamietam to byl tam i bohater i antybohater.
Polonistka dala mi jedną dobrą radę. Nie bierz nigdy Pana Tadeusza. Dlaczego ? Bo nie bedą Cię pytać z twojej prezentacji tylko z całego Pana Tadeusza (kumpel tak uwalił )
Pieśń o Rolandzie też powinna się sprawdzić.
może "kamienie na szaniec" albo "Krzyżacy"
Dziękuje za szybki odzew Makbet jak najbardziej. Kusi mnie strasznie jeszcze mitologia grecka , lub nawet i rzymska , lecz nie do końca wiem jak to ugryźć pod względem wpisania jej do bibliografii. Jakiś pomysł ? Załóżmy , że wykorzystał bym biednego Achillesa , to jak zawrzeć historię o nim w swej bibliografii ?
Szukasz fragmentów które opisują i w bibliografii piszesz na przykład: "Homer, Iliada, str. 3-30". Wtedy będzie, że odnosisz się fragmentami, bo inaczej mogą specjalnie stwierdzić, że odnosisz się do całego dzieła i będą o całe przepytywać.
Zanalizuje to jeszcze z moją polonistką , ale stawiam jednak na Hobbita , Makbeta i Achillesa. No być może nie Achilles , lecz na pewno coś z mitologią wezmę. Dziękuje za szybką pomoc i za rozjaśnienie tematu , pozdrawiam temat do zamknięcia.
Hej , czy jakaś dobra dusza ma pomysł na książkę , którą bym mógł przedstawić na maturze ustnej z języka polskiego ? Wziąłem temat : Bohaterowie i antybohaterowie w wybranych utworach literackich.Omów ich kreacje , odwołując się do przykładów z różnych epok. Wziąłem już Tolkiena ,,Hobbit , czyli tam i z powrotem''. Sęk w tym , że brak mi pomysłu na książkę z innej epoki niż współczesna literatura :/ Ktoś coś jakiś pomysł ?