Już jakiś czas temu grałem w Aiona jednak nigdy nie wgłębiałem sie za bardzo w same statystyki, od dzisiaj zaczynam grać na Nexusie i postanowiłem napisać pare pytań ze względu na to że nie mam zamiaru podążać gotowymi buildami, stwierdziłem że jeżeli poznam jak działają statystyki będe w stanie wymyśleć coś co będzie miało sens lub nie, i w ten sposób wybrac ten najodpowiedniejszy Oto lista pytań
Statystyki:
Main hand:
-Attack (wiadomo jak wpływa na skille, jednak co dokładnie przedstawia ta wartość? czy jest ona wartością naszego bazowego auto-ataku?)
-Accuracy (jak ta wartość wpływa na postać? obecnie na 4 lvlu mam ponad 200, jak to sie przekłada na użyteczność tej statystyki?)
-Crit Strike (jak działa ta statystyka? mająć np. 100 tej wartości to jaką bede miał szanse na wejście ataku krytycznego?)
-Atk Speed (jak sie ta wartość przekłada na rzeczywistość? w jaki sposób ona odzwierciedla naszą prędkość ataku? przykładowo w ragnaroku mając prędkość ataku 190 oznaczało to że z 200 sekund po wykonaniu 10 ataków zostanie Ci jeszcze 190 sekund, nie pamietam dokładnie, to było coś w ten deseń, w każdym razie chciałbym poznać jak to działa tutaj w aionie)
-Speed ( takie samo pytanie jak wyżej, jak przekłada sie ta wartość na odległość przez nas pokonaną?
Phsyical Def (mam na przykład 100 defa, jak to wtedy zmniejsza przyjmowany przezemnie fizyczny atak?)
Block (mam np. 500 blocku, jaką mam szanse na zablokowanie ciosu?)
Parry (mam np. 500 parry, jaka jest szansa na wejście właśnie tej statystyki, tj sparowanie ciosy?)
Evasion( tak jak wyżej )
Strike Resist (co to oznacza, i jak działa, jak wartość przenosi sie na rozgrywke?)
Strike Fortitude (jak wyżej)
Magic Boost (co to dokładnie jest, i jak ta wartość odnosi się do samej gry?)
Magic Acc(ok, celność z magii, jednak np. jak mam 500 to jaką mam wtedy szanse na trafienie?)
Crit Spell (tak jak w przypadku zwykłego crita)
Healing Boost (ok, dodatek do leczenia, jak ta wartość przekłada się na czary?)
Cast Speed (co oznacza? teraz mam 1.0, w jaki sposób to odzwierciedla prędkość moich czarów?)
Magic Defense (np. mam 500, o ile w takim razie redukuje to wchodzący we mnie dmg z magii?)
Magic Suppresion(tej statystyki w ogole nie rozumiem, milo by bylo jakby ktos wytlumaczyl co to jest, i jak działa)
Magic Resist(oprócz zredukowania dmg, mamy szanse na resist, jak ta wartość przekłada się na rzeczywiste działanie?)
Spell Resist (chwila, przed chwila mielismy magic resist, a teraz spell resist? to juz nie wiem jak to działa,
Spell Fortitude(tj strike fortitude)
Oraz resisty na żywioły : Fire, Wind, Water, Earth, jak ich wartości przenoszą sie na przyjmowamy dmg z żywiołów, oraz czy wartości te sumują sie z resistami oraz defensami pod magie.
Wszystkie statystyki spisałem po prostu z karty postaci z aiona, i chciałbym wiedzieć jak wygląda mechanika ich działania.
Od siebie dodam że szukałem w internecie, nie ma odpowiedzi, a poradniki są chyba pisane przez takin newbów jak ja bo tylko piszą co oznacza dana statystyka oznacza Chyba że chcą te wiedze zachować dla siebie
+ dodam jeszcze że jeżeli ktoś nie ma do powiedzenia nic konstruktywnego na temat zadanych przeze mnie pytań, prosiłbym po prostu o nie pisanie, zamierzam pograć teraz w aiona na "serio" i myśle że poznawanie gry po raz kolejny, tym razem od podstaw to najważniejsze od czego powinienem zacząć.
Pozdrawiam