Witam , powie mi ktoś jak to jest z tymi mega serwerami . Jestem taki początkujący w gw 2 a mnie one strasznie "zajarały " więc jak sie do nich dostać jak przecież wybrałem mój serwer z listy ? Proszę o pomoc i pozdrawiam
Mega Serwer?
Prawdę mówiąc rodzimy serwer jest teraz tylko potrzebny do reprezentowania wybranego serwera na WvsWvsW a ten cały megaserwer działa na zasadzie takiej, że w danej lokacji miesza graczy z różnych serwerów, aby nie było zbyt dużych pustek i jak na razie to chyba tylko działa na mapkach początkujących wszystkich ras chodź mogę się mylić.
Tak jak napisał Barosz. Popełnił tylko błąd, bo to jest na wszystkich mapkach.
Wybierasz server, który reprezentujesz tylko podczas WvW. W innych wypadkach nie ma on znaczenia, bo jesteś mieszany z kilkoma serwerami na mapie. Dzięki temu nie ma pustych map.
Jest tak jak pisali przedmówcy, ale nie do końca.
Naturalnie na początku wybierasz serwer, a ten mimo wszystko ma pewne znaczenie, więc warto wybrać go świadomie - nie losować pierwszego lepszego.
A kiedy wejdziesz na jakąś z mapek w grze, będzie brało pod uwagę to, jaki jest twój domowy serwer + klika innych informacji typu: gildia, party, etc, etc.
W zależności od tego wrzuci Cię na inny "megaserwer". Do tego warto wiedzieć, że opcja "Guest" czyli odwiedzanie innych serwerów nadal działa.
Czyli np. jeśli moim domowym serwerem jest Blacktide (dość zaludiony serwer) i wejdę sobie na mapkę "A", to może być tak, że wrzuci mnie na MegaServer "1", na którym znajdą się ludzie z Blacktide + jakichś innych serwerów.
Za to np. jeśli w tym samym momencie ustawię "Guest" na innym serwerze - albo będzie to po prostu mój domowy - który też jest dość mocno zaludniony i wejdę na tą samą mapkę "A", to bardzo prawdopodobne, że wrzuci mnie na MegaServer "2" - z innymi ludźmi.
Nie raz też może się przytrafić sytuacja, że razem z ludźmi ze swojej gildii jesteście z tego samego serwera, ale wrzuci was na inne MegaServery, gdyż okaże się, że np. twój znajomy trafił na taki, gdzie nie ma już miejsca dla Ciebie, a ty zostajesz przerzucony na inny. Jednak nie jest to jakiś wielki problem, gdyż wystarczy zrobić wtedy "taxi" - wchodzicie do party i przenosicie się razem na jeden z MegaServerów
Plusem tego wszystkiego na pewno jest to, że na mapach nie brakuje ludzi, chociaż znajdą się niestety też minusy. Np. ta sytuacja opisana wyżej, czy to, że niektórym nadmierne ilości ludzi na mapie mogą przeszkadzać - kto co lubi.
Tak czy inaczej po wprowadzeniu MegaServerów, wybieranie serwerów domowych na dobrą sprawę istnieje tylko dla dwóch rzeczy:
1. Wyżej wspomniane przez Barosza i Vampira WvWvW - tego nie mają w planach zmieniać. Prawdopodobnie zawsze w tym trybie będzie istniał taki podział. Przynajmniej na ten moment mówią to z przekonaniem, no ale kto wie co będzie w przyszłości.
2. Gildie są w pewnym stopniu podzielone na serwery, czyli np. gildia "A" istnieje na każdym z serwerów, tyle, że Upgrade gildyjne są przypisane do każdego z nich z osobna. Czyli np. jeśli rozwiniecie sobie upgrade na serverze "1", to jeśli ktoś z gildii należy do servera "2" - nie będzie miał tych upgrade. Pocieszające jest to, że mają to w przyszłości zmienić Upgrade gildii będą dostępne niezależnie od serwera. Zdaje się, że Chiny już tę opcję mają. Poza tym wczoraj coś kombinowali z gildiami - trochę się bugowały, możliwe, że już coś tam robią w tym kierunku - tak czy inaczej daty wprowadzenia tej opcji nie znamy, acz kiedy to zrobią, to serwery faktycznie będą istniały już tylko dla trybu WvW.
Ich algorytm w pierwszej kolejności wrzuca Cię na serwer tam gdzie jest najwięcej twoich kolegów z gildii, potem najwięcej osób z serwera matki i na koncu randomowo ludzi z innych serwerów
Naprawdę wielkie dzięki za wyjaśnienie wszystkim! Zwłaszcza Czarodziejowi że się tak napocił i wytłumaczył mi to co zrozumiałem Temat do zamknięcia jak dla mnie. Pozdrawiam
Dodam własne obserwacje
Megaserwer w pierwszej kolejności dzieli wg języka - jeśli chcesz się na coś załapać ale na innym megaserwerze- guestuj na serwer z innym językiem.
Jeśli robisz misje gildyjne, to koniecznie musisz się zguestować na serwer, z którego będą odpalane owe msije, gdyż inaczej znajdziesz się na mapie z kolegami z gidlii, jednak nie dostaniesz żadnej nagrody.
Witam , powie mi ktoś jak to jest z tymi mega serwerami . Jestem taki początkujący w gw 2 a mnie one strasznie "zajarały " więc jak sie do nich dostać jak przecież wybrałem mój serwer z listy ? Proszę o pomoc i pozdrawiam