Metal, sopran liryczny

Szukam zespołu metalowego, gdzie wokalistką jest sopran liryczny (patrz Tarja Turunen). Dobrze, gdy to będzie metal symfoniczny z odrobiną power metalu, jednak jestem otwarty na wszysko z ww wokalem.

EDIT: Małe niedopowiedzenie. Proszę nie podawać Nightwisha, i Xandrii! Te zespoły już znam!

Zachęcam do dodawania do 2 utworów z podawanych zespołów.

Nightwish tylko znam

Proszę... Skoro wspomniałem o Tarji, to Nightwish siłą rzeczy prawie że muszę znać. ;] Mimo to dzięki.

Można podać równie dobrze mało popularne zespoły - dużo takich słucham.

Może Simone Simons z Epici, lub Sharon den Adel z Within Temptation. Mają inne głosy, ale bardzo dobrze wyciągają ;D

Epica brzmi dobrze, Within Temptation znam i słucham, będę miał czas i wenę twórczą, to skompletuję dyskografię.

Podasz link do jakichś powiedzmy 2 ulubionych bądź lepszych twoim zdaniem utworów Epici?

Może w tej kapeli wokalistka nie operuje sopranem lirycznym ale klimat muzyki chyba dość ciekawy.

Wyobrażasz sobie, że to znam? :D Fajny, polski zespół, chociaż wole lekciejsze kawałki. Proszę jednak wstawiać te soprany ;>

Nie słucham tego typu muzy, kojarzę dziesiątki kapel, które grają coś takiego, ale ich nazwy zapominam zanim zdążę całe wymówić. Polecam YT i sprawdzanie czegokolwiek z tej listy, co ma jeszcze power w nazwie (w końcu to Twoje kryterium):

http://www.metal-arc...ists/orchestral

Przesłuchaj Leaves Eyes, Tristanie, After Forever, Sirenie i Avanastasie. Powinny przypaść Ci do gustu.

Leaves Eyes brzmi bardzo dobrze, czekam na więcej ;]

Może Sirrah?Melancholic,alternative,doom metalowa kapela z growlem ale także z kobiecym,dość ciekawym wokalem.W 4:50 dziewczyna się rozkręca ze swoimi frazami,warto posłuchać.

Feeling like I'am crossing trought a sea of bllody tearful juice.Last this trip will never end, tought soul departs the Earth... Jeszcze Atrocity,nagrali cover znanego norweskiego zespołu A-ha.Może trąca trochę ciotowatą dramą na początku ;p,ale mysle że głos wokalistki zasługuje na uwagę,powiedzmy ,że cover zmieścił się w ocenie dostateczny :D.

Sirrah na pewno nie. Atrocity już o niebo lepiej, ale nie o ot mi raczej chodzi.

Rhapsody Of Fire

Nie wiem nie znam się na muzyce zbytnio, ale jak zostały podane zarówno Nightwish i Within Temptation to mi na myśl przychodzi Evanescence.

Nie wiem czy o takie coś Ci chodzi, ale sprawdź:

btw głównym wokalistą nie jest ona.

Ancient Bards, Lacuna Coil ~ Tych chyba jeszcze nikt nie podawał, a chyba pasują do tego, czego szukasz. ; )

Nie wiem, czy pomogłem:

Evanescence i Lacunę w najbliższym czasie zbadam dogłębniej, Ancient Bards znam, w Van Canto nie przemawia do mnie dam dam dam dam i to cover nightwisha (szukam czegoś nowego), choć wokal nienajgorszy. Maria... Niezbyt. Nie o takie kawałki mi chodzi. Zamieszczam przykładowy:

http://www.youtube.com/watch?v=shLnkZvOdJE

Nie musi być lustrzanie podobny, zależy mi na sopranie lirycznym w metalu najlepiej symfonicznym + odrobina power metalu.

Szukam zespołu metalowego, gdzie wokalistką jest sopran liryczny (patrz Tarja Turunen). Dobrze, gdy to będzie metal symfoniczny z odrobiną power metalu, jednak jestem otwarty na wszysko z ww wokalem.

EDIT: Małe niedopowiedzenie. Proszę nie podawać Nightwisha, i Xandrii! Te zespoły już znam!

Zachęcam do dodawania do 2 utworów z podawanych zespołów.