Migotanie ekranu podczas grania

Hej,

W końcu piszę ten temat tutaj bo nie mam pomysłu co z tym fantem zrobić. Mam taki komputer - http://www.morele.net/inventory/info/cig6od/

Różnicą jest tylko zasilacz, ponieważ tamten wpisany umarł dwa dni po zakupie kompa. Po prostu, wziął i umarł, nawet testamentu nie napisał. W każdym razie jego następcą został OCZ, chyba dokładnie ten - http://www.morele.net/zasilacz-ocz-zs-550w-135-80-plus-bronze-ocz-zs550w-eu-413359/

Ale wróćmy do tematu - podczas grania miga mi ekran i to tylko podczas grania. Pojawiają się poziome, przezroczyste paseczki, które najbardziej widać na ciemnym tle. Wina zasilacza to chyba nie jest, ponieważ miałam ten problem jeszcze na tamtym zanim umarł, a na tym nowym ciągle jest to samo. GPU to chyba też odpada, w końcu to sztabka złota (drogiego złota) więc chyba (jeszcze) się nie zepsuła.

Kolejny winowajca - najprawdopodobniej monitor. Jest to Acer LCD, trudno mi powiedzieć jaki, ale karta graficzna mówi, że analogowy, a to jest chyba najważniejsze. Dotychczas używałam adaptera z D-SUB do DVI, uznałam, że zmienią z D-SUB na HDMI, ale niestety na HDMI ekran jest rozmazany, a paski jak były tak są nadal.

Da się coś jeszcze zrobić czy kupić nowy monitor? A może to jednak nie monitor?

Aha, v-sync nic nie daje, już się tym bawiłam.

Czy masz tą przypadłość tylko wtedy, gdy gry są na fullscreenie, a w window mode wszystko jest ok? Jeśli tak to prawdopodobnie będzie trzeba w trybie awaryjnym odinstalować wszystkie sterowniki graficzne i zainstalować od początku.

Mozliwe ze zasilacz padajac uszkodzil grafike..

Na full też paskuje. Do tego migota w sumie tylko w nowych grach, gry starsze (np. z 2008/12 roku) nie wywołują migotania.

Co do uszkodzenia karty to to raczej tak nie wygląda bo właśnie migota tylko w nowych grach. Czytałam sporo tematów poświęconych temu dziwnemu zjawisku i w 90% zawsze wina leżała po stronie monitora.

Ten sam monitor używałam na poprzednim kompie i tam nie było migotania - pewnie dlatego, że na tamtym kompie nie grałam w nowsze tytuły. Jednakże zawsze jak go odpalałam to jak pojawiał się ekran płyty głównej to było widać takie lekkie miganie ekranu, ale takie ogólne, nie paskowanie. Sam monitor nie jest też zbyt młody, ma już ładne 3+ lat.

Poza tym jak zasilacz padł to oddałam cały komp do serwisu (nawet nie wiecie ile ten kombajn waży :v) więc myślę, że chyba to sprawdzili, w końcu to serwis. Wiem, wiem, większa połowa z was pewnie nigdy nie oddałaby kompa do serwisu, ale jak coś jest na gwarancji to oni tylko mogą się tym zajmować by mi gwarancja nie uciekła. Zresztą z tym serwisem nigdy nie miałam żadnych problemów.

Czy wymieniłaś całe złącze z analogowego na hdmi czy tylko przejsciówke?

Tylko adapter z D-SUB do HDMI, myślałam, że wystarczy ale chyba jednak nie :P

Ekspertem nie jestem, ale to chyba ma związek z przepustowością kabla. Miałem pare dni temu to samo, wymieniłem cale złącze na hdmi i problem ustał.

Na 99% wina kabla, do tego dochodzi fakt, że sygnał analogowy jest bardzo podatny na wszelkiego rodzaju szumy magnetyczne. Najlepszym wyjściem będzie użycie kabla cyfrowego, jeśli monitor wejścia cyfrowego nie posiada - czas na nowy.

Włącz synchronizacje pionową.

Hej,

W końcu piszę ten temat tutaj bo nie mam pomysłu co z tym fantem zrobić. Mam taki komputer - http://www.morele.net/inventory/info/cig6od/

Różnicą jest tylko zasilacz, ponieważ tamten wpisany umarł dwa dni po zakupie kompa. Po prostu, wziął i umarł, nawet testamentu nie napisał. W każdym razie jego następcą został OCZ, chyba dokładnie ten - http://www.morele.net/zasilacz-ocz-zs-550w-135-80-plus-bronze-ocz-zs550w-eu-413359/

Ale wróćmy do tematu - podczas grania miga mi ekran i to tylko podczas grania. Pojawiają się poziome, przezroczyste paseczki, które najbardziej widać na ciemnym tle. Wina zasilacza to chyba nie jest, ponieważ miałam ten problem jeszcze na tamtym zanim umarł, a na tym nowym ciągle jest to samo. GPU to chyba też odpada, w końcu to sztabka złota (drogiego złota) więc chyba (jeszcze) się nie zepsuła.

Kolejny winowajca - najprawdopodobniej monitor. Jest to Acer LCD, trudno mi powiedzieć jaki, ale karta graficzna mówi, że analogowy, a to jest chyba najważniejsze. Dotychczas używałam adaptera z D-SUB do DVI, uznałam, że zmienią z D-SUB na HDMI, ale niestety na HDMI ekran jest rozmazany, a paski jak były tak są nadal.

Da się coś jeszcze zrobić czy kupić nowy monitor? A może to jednak nie monitor?

Aha, v-sync nic nie daje, już się tym bawiłam.