Minusy na portalu, to zły pomysł

Ahoj.A więc było tak, jak przewidziałem (tudzież napisałem). Minusy na portalu, to zło. Administracja postanowiła wprowadzić ten system, żeby uniknąć banowania trolli i nie denerwować użytkowników. Teoretycznie powinien być wilk syty i owca cała, bo trolle piszą, a my tego nie widzimy. Skończyło się jednak na plusowaniu trolli i minusowaniu użytkowników. Niestety, jakieś dzieci neo wpadły na pomysł używania do tego botów, czego efekt jest np. ta strona: http://mmorpg.org.pl/news/zobacz/Da-si%C4%99-wyexpi%C4%87-posta%C4%87-od-1-do-100-level-a-w-jeden-dzie%C5%84-Okazuje-si%C4%99-%C5%BCe-takTakie "afery" często wracają i czasami są tak wielkie, że guru (aka admin) robi o nich newsa: http://www.mmorpg.org.pl/news/zobacz/Multikonta-afera-z-plusamiA tu temat z forum:http://mmorpg.org.pl/forum/topic/50899-minusujacy-bot/?hl=minusy#entry359118System ocen, to był ogromny błąd przed którym ostrzegaliśmy administrację. Dlaczego nie można wprowadzić systemu, który obowiązuje na jednym z popularnych portali zagranicznych o grach MMO, gdzie obowiązuje tylko lajkowanie, a komentarze są moderowane?Tak, były tematy o moderacji i guru, co jest zresztą oczywiste, nie ma możliwości moderowania całego portalu. W takim razie, czy guru może wytłumaczyć dlaczego nie banuje trolli (bicia koreankaa, bicza koreankaa, jackie chan itp.)? Głównie one robią burdel. Może zróbmy taki eksperyment, że przez 2 tygodnie guru będzie pisał, jak prawdziwy redaktor, a po 2 tygodniach porównacie sobie słupki pieniążków i poziom komentarzy?

guru ma to zwyczajnie w dupe, nawet nie prowadzi naboru na moderatorów portalu by sprzątali ten syf, ale jemu to nie przeszkadza, wrecz przeciwnie on ich kocha bo nabijaja licznik wejsc w newsa nawet jesli jest to ta sama osoba na 20 innych kontach

Napisałem o tym temat http://mmorpg.org.pl/forum/topic/67471-mozliwosc-ignorowania-uzytkownika/ Lecz administracja go "przypadkowo" nie zauważyła.
W imieniu administracji proszę o wybaczenie tego niedopatrzenia. Po zmianie silnika forum może taki system zostanie zaimplementowany.
Zamiast zwykłego bana, moderatorzy mogliby stosować ban na ip.
Moderacja nie prowadzi żadnej aktywności na portalu.
Jestem na tak z czarną listą oraz ruszeniem pośladków przez adminów portalu w celu wrzucania w otchłań wszelkiego plugastwa.
Admina* Jedynym adminem strony mmorpg.org.pl jest Chmarus.
guru ma to zwyczajnie w dupe, nawet nie prowadzi naboru na moderatorów portalu by sprzątali ten syf, ale jemu to nie przeszkadza
Guru jest redaktorem. On tu tylko pisze. Nie jest w zakresie jego kompetencji prowadzenie jakichkolwiek rekrutacji.

Powiadomiłem o Waszym zażaleniu kogo trzeba, jak tylko osoba uprawniona do podjęcia kroków znajdzie czas, na pewno się tym zajmie.

Niestety ale nie mam wpływu na to jak szybko cokolwiek zostanie na portalu zrobione, czasami poganiam Chmarusa ale to również jest osoba, która poza forum ma pracę. Aktualnie prace nad nowym silnikiencsa prowadzone. Gdy ów silnik wejdzie będzie dużo łatwiej sie tym wszystkim zajmować. Będzie można połączyć konta z forum i portalu co będzie również duzym ułatwieniem. Czytam wszystkie posty i tematy w tym dziale. Po prostu nie zawsze mam czas odpowiedzieć, później sie zapomni no i tak jakoś to czasemwyglada za co bardzo przeprasza.

Musicie też zrozumieć, że oprócz samego forum mam pracę, studia, do tego teraz są święta naprawdę czasem ciężko znaleźć czas by sie wszystkim zająć.

Dopóki silnik nie wejdzie to mam właściwie związane ręce. Postaram sie by taka opcja została zaimplementowana jak najszybciej po aktualizacji. Dzięki za opinie.

@kaczkadziwaczka,

Tak wiem, ze jakbys Ty byl ta "uprawniona" osoba to ogarnalbys caly ten burdel i kazdemu dał ciasteczko.

Temat jak najbardziej zbędny, administracja ma oczy i dobrze widzi, że źle się dzieje na portalu, ale z drugiej strony, teraz widać kto piszę głupoty a kto nie, tyle minusów to tylko i wyłącznie wasza zasługa, byście pisali wartościowe komentarze to by nie było tej hecy.

Drugą sprawą jest to ,że ci od chińskiej bajek przeważnie płaczą najwięcej, na serio jak można płakać, bo dostało się parę minusów? Ok jest to uciążliwe, ale spójrzcie na nie które kometarze, jest tylko płacz i wyzywanie innych osób, tutaj ewidentnie ban się należy, guru jak i xaourus mają możliwość banowania, ale widocznie tak lubią, raczej xaourus tylko banuje jak ktoś ma inne zdanie niż on lub się go zaczepi, ale mniejsza o to.

pozdrawiam.

Temat jak najbardziej zbędny, administracja ma oczy i dobrze widzi, że źle się dzieje na portalu, ale z drugiej strony, teraz widać kto piszę głupoty a kto nie, tyle minusów to tylko i wyłącznie wasza zasługa, byście pisali wartościowe komentarze to by nie było tej hecy.Drugą sprawą jest to ,że ci od chińskiej bajek przeważnie płaczą najwięcej, na serio jak można płakać, bo dostało się parę minusów? Ok jest to uciążliwe, ale spójrzcie na nie które kometarze, jest tylko płacz i wyzywanie innych osób, tutaj ewidentnie ban się należy, guru jak i xaourus mają możliwość banowania, ale widocznie tak lubią, raczej xaourus tylko banuje jak ktoś ma inne zdanie niż on lub się go zaczepi, ale mniejsza o to.pozdrawiam.

"Grzecznie" cie prosze bys wyszedl z tego forum

Kolejny news gdzie wszystkie komentarze maja minusy http://mmorpg.org.pl/news/zobacz/Nie-tylko-potwory-Kreator-postaci-w-Black-Desert-pozwala-bardzo-dok%C5%82adnie-odwzorowywa%C4%87-np-znanych-aktor%C3%B3w

Niestety ale nie mam wpływu na to jak szybko cokolwiek zostanie na portalu zrobione, czasami poganiam Chmarusa ale to również jest osoba, która poza forum ma pracę. Aktualnie prace nad nowym silnikiencsa prowadzone. Gdy ów silnik wejdzie będzie dużo łatwiej sie tym wszystkim zajmować. Będzie można połączyć konta z forum i portalu co będzie również duzym ułatwieniem. Czytam wszystkie posty i tematy w tym dziale. Po prostu nie zawsze mam czas odpowiedzieć, później sie zapomni no i tak jakoś to czasemwyglada za co bardzo przeprasza.Musicie też zrozumieć, że oprócz samego forum mam pracę, studia, do tego teraz są święta naprawdę czasem ciężko znaleźć czas by sie wszystkim zająć.Dopóki silnik nie wejdzie to mam właściwie związane ręce. Postaram sie by taka opcja została zaimplementowana jak najszybciej po aktualizacji. Dzięki za opinie.@kaczkadziwaczka,Tak wiem, ze jakbys Ty byl ta "uprawniona" osoba to ogarnalbys caly ten burdel i kazdemu dał ciasteczko.

Po prostu skoncz z tymi zartami i daj kilku chętnym tego moda tymczasowo na portalu do czasu nowego silnika, ja mogę zając się tym syfem, mam wystarczająco dużo czasu by grzebać w tym gównie.

niczego w zamian nie oczekuje, to że będę mógł posprzątać ten syf to wystarczająca nagroda dla mnie..

Nie można sprawdzić IP Bezedury i go zbanować? Pewnie w dodatku ma multikonta po vampirlordzie. Guru? Chmarus?

@Dziękuję Salek i Might Tay, ale i tak od czasu do czasu podbiję temat, żeby mi nie zablokowano po 70 dniach (czy po ilu tam się blokuje dodawanie odpowiedzi).

Problem polega na tym, że ja moderatora dać nie mogę. Przynajmniej nie takiego, który mógłby moderować wyłącznie komentarze na portalu i to również jest związane z tym, że PA jest po prostu PRLowskie i pluje mi błędami. ; )

Problem polega na tym, że ja moderatora dać nie mogę. Przynajmniej nie takiego, który mógłby moderować wyłącznie komentarze na portalu i to również jest związane z tym, że PA jest po prostu PRLowskie i pluje mi błędami. ; )

To kto może dać i jaka funkcje na tym portalu by można było to sprzątać?

Chmari, bądź guru, ale z całym szacunkiem to niestety ale Tobie bym takiej funkcji nie przydzielił. : )

Czemu byś mu nie udzielił? Tydzień próbny, zobaczyłbyś jak się spisuje. :)

Czemu byś mu nie udzielił? Tydzień próbny, zobaczyłbyś jak się spisuje.

No bo ja jestem nikim pewnie, wolał by dać komuś z ranga bywalca lub przyjaciela i który byłby posłuszny wytycznym bez swojego mózgu, sytuacja by się wcale nie zmieniła pewnie a trolle były by cały czas.

Tu już lepiej mi dać moda jak jemu, ja się przynajmniej znam na rzeczy.

Tiaa, mhm, wielki znawca od siedmiu bolesci. Starczy ze zostales zgloszony na portalu (i to o dziwo nie przeze mnie, tez chcialem ale ktos byl szybszy :P), wiec juz wiadomo ze tobie tym bardziej sie nie powinno dawac zadnej funkcji.

Po za tym zacytuje wam tego naszego "drogiego" uzytkownika ktory baaardzo zna sie na tych sprawach - news o black desert, ten ostatni, druga strona komentarzy

"@Avatar jak by były same plusy to byś nigdy nie miał na plus a po za tym jak banować durne komentarze to byś dostał permbana na maca i byś nawet nie otworzył tej strony."

tu juz widac jego wiedze na poziomie przedszkola. Co adres MAC ktory jest adresem FIZYCZNYM komputera ma do internetu gdzie obowiazuje powszechnie adres IP (i to nie komputera na dodatek a routera)? Na dodatek dodam ze zbieranie adresu MAC jest prawnie zabronione na terenie EU, Ameryki i wiekszosci Azji (nwm jak w Afryce i Australii)

@Bezedura Ty się lepiej nie wypowiadaj, zaiste trzeba mieć problemy żeby samemu sobie plusować komenty.

Chwila moment wielu ludzi przestanie odwiedzać portal, fakt newsy będą dalej, tylko co z tego skoro żadnej normalnej opinii nie można poczytać. Żeby takową przeczytać muszę kliknąć na 20 komentarzach "Pokaż" żeby tą jedną odkopać. W aktualnym stanie równie dobrze system komentarzy mógłby być wyłączony.

Dziwne bo zarówno Leman jak i NS byli normalnymi użytkownikami.

Po prostu nie wydajesz mi się kompetentny, możliwe, że się mylę. Tak jak powiedziałem, wejdzie nowy silnik wtedy będziemy myśleć nad 'zatrudnieniem' cenzorów, również pomyślę o Tobie Kirei. Sprawa również jest tego typu, że guru bezwzględnie popiera wolność słowa (jakie by ono nie było) dlatego on sam komentarzy nie moderuje/usuwa bądź robi to bardzo rzadko.

Tak jak kolega wyżej napisał. Wyłączyć to plusominusowanie i będzie porządek na portalu i temat będzie można zamknąć.

Chyba większych problemów z tym nie będzie?

Co do pomysłu, to jestem za, ale Salek już wszystko w temacie powiedział, ale

(...)tu juz widac jego wiedze na poziomie przedszkola. Co adres MAC ktory jest adresem FIZYCZNYM komputera ma do internetu gdzie obowiazuje powszechnie adres IP (i to nie komputera na dodatek a routera)? Na dodatek dodam ze zbieranie adresu MAC jest prawnie zabronione na terenie EU, Ameryki i wiekszosci Azji (nwm jak w Afryce i Australii)

Adres MAC nie jest fizycznym adresem komputera, lecz karty sieciowej, jest jedną z rzeczy, które służą do identyfikacji ciebie w internecie, więc jego zbieranie nie bardzo może być zabronione, bany na MAC były, są i będą stosowane, ale MAC można zmienić, więc szczególnie efektywne nie są...

Twój argument to to, że ktoś ogląda anime? Moje gratulacje. Idealny moderator.

Salek już nie chodzi o wolność słowa, tylko o bezsens komentarzy. Na miejscu moderatora patrzyłbym bardziej pod względem obrażania innego osobnika.

@down Pisząc tak stereotypowo usunął bym całą kadrę i zatrudniał tylko obcokrajowców, bo "POLAKI CEBULAKI"

Nie widziałeś normalnej osoby? Hm, no przecież tyle życia zaznałeś w tej podstawówce.

Jak dla mnie system plusów i minusów jest dobrym systemem. Ja np. wchodzę w komentarze, żeby się pośmiać, a nie żeby ktoś mi przyznał rację jaki to jestem za****sty (a jak nie to blok).

Tak, to jest dobry system, dopóki nie wygląda to tak, że 3 komentarze widać na 40.

@Sarrov i co z tego, że zostałem zgłoszony przez jakiś gimnazjalistów, tak samo mogą twoje komenty zgłaszać bez powodu.

Nic mi nie wiadomo, że ktośtam Cie zgłosił i skąd tam wiesz kim oni/on jest, poprostu to widać pod newsami ewidentnie.

@Veeper: Sam system jest dobry, niestety każdy system moderacji zostawiony użytkownikom bedzie miejscem popisu dla dzieci z multikontami... Każda poważna strona zatrudnia moderatorów do wyrywania chwastów, jeśli planuje taki system