Minusy na portalu, to zły pomysł

@EngelsstaubWada: wymaga to regularnej i częstej obecności moderatorów

Pomysł dobry, ale tylko teoretycznie. Nikt nie będzie siedział po kilka godzin dziennie (zwłaszcza za darmo) i filtrował te wszystkie komentarze. Przypomina to zresztą cenzurę w PRLu. Tfu.

Moim zdaniem ignorowanie/czarna lista (jak w MMO) i dłuższy proces rejestracji konta (żeby się im odechciało po trzecim razie), to najlepsze rozwiązania. I do tego w miarę regularne czyszczenie portalu przez admina/moda z kont takich osobników jak ten tu wyżej.

Taki jest porządek rzeczy, że wszystko dąży do chaosu i żeby utrzymać ład, to trzeba coś w tym kierunku robić, a nie można zostawić tego samemu sobie.

@

Ankietę proponuję od razu unieważnić, bo zaraz się okaże że wygrał PSL.

Coś mi mówi, że to jeden i ten sam gówniarz (lub mała grupa). Pewnie kiedyś dostał zasłużonego bana i poczuł się skrzywdzony. Albo po prostu uważa to za zabawne.

Jeśli ktoś chce pomóc w walce z nim, to oczywiście najważniejsze nie reagować. Nawet tylko -30 przy jego komentarzu, bez odpowiedzi, sprawi mu radość.

Można spróbować z wymaganiem powiedzmy >10 (na przykład) komentarzy na forum zanim ktoś będzie mógł komentować newsy.

Wprowadzenie możliwości oceniania komentarzy po upływie, powiedzmy miesiąca od rejestracji byłoby przynajmniej małym zniechęceniem dla tworzenia multikont. Nie jest to może najskuteczniejszy sposób, ale przynajmniej utrudniający zabawę osobom, których życiem stał się internet.

Wlasnie wrocilem z dluzszego wyjazdu i dostaje info, ze jestem podobno winowajca minusow / plusow, do tego ktos / pare osob podszywali sie pode mnie. Mam nadzieje, ze nie ja za to zostane ukarany jakos, tylko winowajcy. Latwo mozna zobaczyc, ze nie pisali jak ja, choc cos probowali ( przed chwila sprawdzilem ). W dodatku ktos podawal sie za dziewczyne z moim nickiem hahahaha.

Plusow i minusow nie powinno byc, bo wladza nie daje sobie rady. Serio to nie moja robota co sie teraz tam wyprawia... Niechcialoby mi sie xD.

warn_ico.png
multiacc ~ NS

perm_ico.png
Dostałeś perma - administracja mmorpg.org.pl & Hello Kityy

Nie wierzę jak można płakać o jakąś randomową stronę internetową o jakichś randomowych ludziach udzielających się w jakimś newsie w internecie? Mówicie, że te trolle nie mają życia, ale tyle samo czasu wy tracicie na narzekanie. Różnica? Żadna. Poziom? Ten sam. Dobrze wiecie, że jest tam burdel, ale mimo to wchodzicie i czytacie te komentarze, żeby wam żyłka w d*pie pękła. Dostaliście info, że musicie (tak, musicie, nie macie tu żadnych praw) czekać na silnik, ale wy dalej narzekacie, spinając tyłki, a te wasze trolle mają z was polewe o jaką zawsze im chodziło. Tacy obeznani jesteście to zróbcie sobie własną stronę, z własnym silnikiem, własnymi update'ami i siedźcie tam 24h na dobę. Oh wait.. połowa z was to zwykłe gimbusy, które umieją tylko narzekać, a do ich głów nie dociera, że niektórzy nie mają często czasu, żeby się za przeproszeniem wysrać. Więc spinajcie się dalej, a ja i reszta tych trolli będziemy mieć z was bekę przez kilka dni. Do widzenia.

@ProGmR Czytałeś w ogóle temat? Chodzi tu o to, że komentarze są zakryte i trzeba za każdym razem je uwidocznić. Ale po co rozmawiać z kimś, kto ma argument "nie podoba się, nie oglądaj".

W sumie +/- przy komentarzach jest trochę zbędne.

Jeśli ktoś rzeczywiście ma coś do powiedzenia, to chyba może po prostu napisać te parę zdań i powiedzieć dlaczego się nie zgadza lub wyrazić poparcie dla czyiś poglądów? Jeśli nie potrafi lub mu się nie chce, to jego problem.

Tak jak pisałem wcześniej @Prgamer, tylko jakiś człek usunął moje komentarze, takich dzieci jak oni to jeszcze świat nie widział i muszę przyznać, że otaku mają wiecej jaj jak Ci, jak można płakać, że dostało się minusa, tym bardziej, że ci same osoby dostawały wcześniej minusy, za żenade i tak płakali. Nie ma co, albo usuwacie dzieci z portalu albo system plusów i minusów, nie widzę innej opcji.

@ProGmR

I właśnie dlatego zastanawiałem się, czy w ogóle jest sens zakładania takiego tematu. Nie chodzi o to, że Chmarus z Guru mają to gdzieś i ten temat pewnie nic nie dał, ale chodzi właśnie o takich ludzi jak ty: "jak się można sapać o to, że dostałeś minusy? Poszło na dumę? Jakbyś dostał plusy, to też byś płakał?" Chciałbym ci przypomnieć, że kiedy była plaga zgłaszania komentarzy, to też założona temat (i chyba nawet ja to zrobiłem), mimo tego, że komentarze zgłaszane nie było usuwane, bo były zgłaszane bez powodu, przez trolla.

Co do tego nowego silnika. Sorry, ale te silniki są wprowadzane co 2 lata (?). Pierwsza wzmianka o nowym, chyba, pojawiła się gdzieś przed wakacjami. Gdyby Chmarus chociaż PR robił. No i nie trzeba chyba nowego silnika, żeby dać bana, nie? Po ostatniej aferze poszły bany i był spokój. Na dość długo, bo Bicia Koreankka znikła, ale kilka miesięcy temu znów się pojawiła, tym razem jako Bicia Koreankaa. Tak czy siak, spokój był.

Zresztą twój argument, to inwalida w stylu - "jeśli ci się nie podoba rząd, to zrób sobie swój i rządź krajem, tak jak ty chcesz".

Do reszty komentujących.

Rozumiem "emocje", ale powstrzymajcie się od osobistych potyczek innych użytkowników. Wiemy, kto za to odpowiada, ale to nie powód do takich komentarzy. Tym bardziej, że teraz założyli tu konta i podlegają regulaminowi tego forum, tak jak i wy. Nie róbcie burdelu, bo raz, zamkną mi temat i dwa, możecie żałować. Poza tym za obecną sytuację nie odpowiada moderacja tego forum, więc zejdźcie z nich i dajcie im odpocząć.

Proszę, żeby następni komentujący wyrażali albo poparcie, albo dezaprobatę tematu i podali argumenty, które nie będą ociekały jadem i nie będą prowokacjami. Proszę też nie karmić trolli, niech zostaną na portalu.

Podsumowanie:

1. Moderacja zauważyła i przekazała sprawę "wyżej" do kompetentnych osób.

2. Za aferę minusową odpowiada m.in. Bezedura.

3. Problem powinien zostać definitywnie rozwiązany wraz z nowym silnikiem strony.

Propozycje komentujących: usunąć minusy (i plusy), wprowadzić możliwość blokowania użytkowników na stronie [tym samym ich treści], udzielenie opcji moderowania portalu innym użytkownikom, czasowa blokada możliwości komentowania po stworzeniu konta [i to byłby świetny pomysł, moim zdaniem].

Jeszcze raz proszę o poszanowanie pracy moderatorów forum i o szanowanie siebie nawzajem, a także o niezaśmiecanie tematu.

@FieryAngel

Siedzę na zagranicznym portalu o grach mmo z którego guru często czerpie newsy i tam newsy są na poziomie, a komentarze moderowane. Efekt? Prawie żadnych trolli, gramatyka na wspaniałym poziomie, a każdy troll jest pacyfikowany przez użytkowników i na sam koniec dobijany przez moderatorów (komentarze są usuwanie ze śladem).

Nie mam wielkiego doświadczenia z takimi stronami, ale zdecydowana większość stron z plusami i minusami, które przeglądałem zrezygnowała z tego, bo to jest po prostu jak zapraszanie trolli i innych pomyleńców, którzy nie mają co robić tylko cały dzień siedzą na forum czy stronie i minusują.

Wspominałem tu wiele razy o wyłączeniu możliwości komentowania newsów na portalu. Na forum byłyby wklejane całe newsy. Dla pewności o trolli, można wtedy włączyć moderację.

Wszystko się da ominąć, ale tutaj masz stu procentową rację, w jakimś tam w stopniu pomogło by.

@New

Niestety, ale społeczność forum wyraźnie sprzeciwiła się opcji komentowania już na forum, zamiast na portalu: http://mmorpg.org.pl/forum/topic/64712-pomyslczytaj-dalejdodaj-komentarz-przekierowuje-na-portal/

Poza tym, przeglądając strony tego działu, zauważyłem, że było kilka propozycji o możliwości blokowania, czy połączenia forum z portalem, i to nawet sprzed kilku lat. Efekt taki, że nic się nie zmieniło....

UWAGA rzucam pomysł : Zróbcie połączone konta forumowe z portalowymi. Wymagajcie pewnej ilości postów na forum, aby móc komentować, wtedy było by wiadome, kto jest tak głupi, a nie jakieś anonimki, które na forum udają normalnych.

@Down strzałem w stopę? To co ja niby takiego piszę na portalu? Oświeć mnie.

Tutaj byłby lekki problem, bo większość by się nie załapała, a ty tym bardziej, tym pomysłem strzeliłbyś sobie w stopę. Są dużo prostsze metody likwidowania nie pożądanych gości, ale to temat tabu.

Dobrym pomysłem byłaby rejestracja dostępna przed pierwsze dni miesiąca. Ograniczy to tych, którzy zainteresowali się portalem na jeden dzień, ale w następnych go opuścili.

Off-top został usunięty, a jego twórcy nagrodzeni warnami. Przypominam o przestrzeganiu pewnych norm w sposobie wypowiedzi.

Z tym, że ja nie użyłem wulgaryzmu w swojej wypowiedzi...

Wlasnie wrocilem z dluzszego wyjazdu i dostaje info, ze jestem podobno winowajca minusow / plusow, do tego ktos / pare osob podszywali sie pode mnie. Mam nadzieje, ze nie ja za to zostane ukarany jakos, tylko winowajcy. Latwo mozna zobaczyc, ze nie pisali jak ja, choc cos probowali ( przed chwila sprawdzilem ). W dodatku ktos podawal sie za dziewczyne z moim nickiem hahahaha.Plusow i minusow nie powinno byc, bo wladza nie daje sobie rady. Serio to nie moja robota co sie teraz tam wyprawia... Niechcialoby mi sie xD.

Bezedura(Na liście znajomych BiciaKoreanka).

Sorki,nadal nie ufam.

Mam 3 pomysły(do połączenia):

1.Łączenie kont portalu i forum jako jedno z wymagań do komentowania.

2. 50+ dni od rejestracji i potwierdzenia oraz 100 komentarzy pozytywnych by dodawać plusy/minusy

3.Przy dodawaniu minusa trzeba będzie dać powód,który będzie obserwowany przez "wyższe sfery serwisu MMORPG".

Po 3 ostrzeżeniach=Blokada komentowania i dodawania plusów/minusów na x dni(zależne od regulaminu).

Potem już same bany.

giphy.gif

@Up:Zobacz na zdjęcie.

"pewne zasady trollowania"-Inaczej mówiąc,pomoc dla Guru przy Hype&Hate

@up

To akurat jest oryginalna wypowiedz Bicii. Przez parę miesięcy jego obecności na portalu można było przyzwyczaić się do jego stylu wypowiedzi jak i toku myślenia. To co ostatnimi czasy działo się pod newsami to robota kogoś kto robił sobie z Bicii jaja. Robił to w tak nieudolny sposób, że tylko ślepy mógłby nie zauważyć. Bicia mimo wszystko pod newsami kieruje się czymś co można określić jako pewne zasady trollowania, o ile coś takiego w ogóle istnieje.

Rejestracja: 20 cze 2014@Up:Zobacz na zdjęcie."pewne zasady trollowania"-Inaczej mówiąc,pomoc dla Guru przy Hype&Hate

Przecież cały dzieł newsów w wykonaniu guru opiera się na solidnym hype a potem ostrym hejcie. To jest tam naturalne jak pory roku. Bez ostrej jazdy działka guru nie miałaby racji bytu.