Cześć.
Szukam gry MMORPG podobnej do ESO. Darmowej lub B2P / P2P jak na razie odpada. Gra bez przesadnego P2W lub takiego, gdzie w pewnym momencie IS wychodzi drożej niż abonament w P2P.
Grafika obojętnie jaka, może być nawet z japońskich bajek. 2/3D ale nie side-scroller jak MapleStory.
Musi być wydana na rynku europejskim lub chociaż mieć tutaj serwery i być w co najmniej Becie. Nie jestem zainteresowany filipińskimi pre-alphami albo grami we wczesnym dostępie.
Dokładnie chodzi mi o to, żeby gra oferowała coś więcej poza grindem/pvp/rajdami/dungeonami.
Domyślam się, że raczej takiej gry nie ma, co oferuje tyle co ESO, w sensie;
Gildia złodzieji, gildia zabójców, zagadki,poszukiwanie skarbów, możliwość zdobycia bardzo dobrych przedmiotów z world dropu lub skrzynek itp.
Chodzi mi o to, że teraz chyba 90% MMORPG opiera się na takiej prostej rozgrywce.
Levelowanie 1-max, dungeony żeby się ubrać, rajdy lub pvp do porzygu.
Niektóre z gier czsami dorzucą coś ekstra jak M+ w WoWie, czy świetny crafting w FF XIV. A reszta to nuda.
Ogólnie lubię grind(o ile gra oferuje drop, który jest wartościowy i daje kopa podczas grindu, że jednak może wypaść coś wartościowego jak np. w starej, poczciwej Tibii czy MuOnline)
A nie jak np. w FF XIV gdzie drop z normalnych mobów to…śmiech
WoW nie lepszy, chociaż tutaj raz na rok jakiś epic dropnie co wywoła uśmiech na twarzy.
Gra musi mieć auction house, mimo że system AH z ESO jest nawet ciekawy, to jednak wolę mieć wszystko w jednym miejscu.
Nie będę też uczestniczył w wyścigu szczurów, po prostu chcę sobie pograć dla siebie. Gram dla relaksu, nie dla progresu, ale tez nie całkowicie casualowo. W końcu rajdy/pvp to część MMO, ale jednak nie mam zamiaru progresowac hardcorowo.
Dla ułatwienia wypiszę gry z dawnego wzoru, które mi się podobały, a które nie.
Podobały mi się;
ESO
WoW
FF XIV
GW2
Blade and Soul
Tibia
MuOnline
Dofus/Wakfu
The Secret World
Oraz kilka semi-mmo jak PoE czy Diablo.
NIe podobały mi się z różnych względów;