MMO-MANIAC konkurs (na razie dyskusja)

Głupie to, że administracja mają być jury... :P

My też tu trochę jesteśmy ! Pffff...

Pomysł bardzo dobry szczególnie, że ostatnio ilość artykułów drastycznie zmalała. Jeśli chodzi o plagiat w artykułach to znam kilka skutecznych sposobów na przeciwdziałanie takim próbą. Pierwszy sposób to internetowe detektory plagiatu. Takie detektory troszkę zawodzą jeśli chodzi o artykuły w języku polskim jednak czasami udaje się wychwycić oszustwo. Poniżej jest kilka przykładowych detektorów wiec możecie sami je przetestować.

http://www.duplichecker.com/

http://www.dustball.com/cs/plagiarism.checker/

Drugim, dużo skuteczniejszym narzędziem jest program 'Plagiarism Detector 9.0'. Pełna wersja programu jest płatna jednak istnieje wersja demo która umożliwia korzystanie z programu przez 10 dni. Na potrzeby konkursu powinno wystarczyć. Jeśli chodzi o skuteczność programu, osobiście ją przetestowałem kopiując jedną z recenzji z naszego forum do pliku Word. Program wykrył 100% podobieństwa względem oryginału podając źródło tekstu. Dzięki tym dwóm rozwiązaniom plagiat nie powinien już stanowić problemu.

Przechodząc do sprawy jury, oceniających nie powinno być więcej niż 3-4 osoby. Można wybrać po jednym członku z grup istniejących na forum:

Root Admin

Administratorzy

Moderatorzy

Redaktorzy

Jeśli Chmarus nie będzie chciał brać udziału w glosowaniu, można go zastąpić kimś z grupy przyjaciel. Dobrym pomysłem byłoby również stworzenie listy wymogów na dana ilość punktów która wyeliminuje przypadkowość oceniania.osobiście proponowałbym następujący skład:

Chmarus

R3m4ke

Cree

Mac70

Lub Broda81/Salek jeśli Chmarus nie chce zostać częścią jury.

Oczywiście od razu oświadczam ze nie jest to żadne wymuszenie a jedynie propozycja wywodząca się z dość długiego pobytu na tym forum.

Jezeli pomysl Berith'a przejdzie, to od moderatorow proponuje Slod'a, ktory ogromna wage przywiazuje do interpunkcji itp.

No pomysł fajny (pomijając fakt, że jest Rimejk zamiast mnie :P), no i oczywiście dobrze, że wspomniałeś o tych detektorach plagiatu. Do tej pory zawsze używałem Google. Kopiujesz losowy fragment tekstu do wyszukiwarki i po chwili masz odpowiedź czy gdzieś taki tekst już był, czy też nie. Podejrzewam, że te detektory działają na podobnej zasadzie, tyle że znacznie upraszczają pewne procesy. Konkurs jest o tyle fajny, że stawia też na jakość a nie tylko na ilość :)

Dzz, lepiej wziąć kogoś, kto zna się na tego typu pracach. Mogę działać jako niezależny "ekspert" poza konkursem, tzn. poza składem jury.

A ja proponuje Hanie miast mnie... Coby się nie fochnął :P

Pomysł fajny, mam nadzieje, że wypali :)

ja osobiście w jury mogę być, ponieważ po pierwsze nie zależy mi na nagrodach (po prostu ich nie chcę), a po drugie na niezależnym ocenianiu tekstów się znam. Poza tym proponuję, aby określony autor mógł zostać dodatkowo wyróżniony przez każdą osobę w jury jednokrotnie, dodatkiem 15 punktów, pod sam koniec konkursu. Motywowałoby to do pisania mniejszej ilości tekstów, ale za to wystarczająco dobrych, aby taka osoba dostała dodatkowe punkty od jury.

No pomysł fajny (pomijając fakt, że jest Rimejk zamiast mnie ),

Czuje się podobnie xD

Nie no a tak na serio to jak sobie uświadomiłem, ze to jednak jest trochę pracy. To nie będę płakał jak mnie nie będzie w jury. A wybór jest chyba dobry. A i dodałbym do tego grona Dzz(bez wazeliny), wydaje mi się, że to odpowiedni człowiek do jury. Oczywiście Cree tez się nadaje, więc proponuje ich obu.

zaraz bedzie wieksze jury niz uczestnikow konkursu ^^

zaraz bedzie wieksze jury niz uczestnikow konkursu ^^

Racja. Chmarus niech sam wybierze, jego pomysł. Od razu mówię, że nie chcę być jurorem.

Zamiast spamować tutaj, moglibyście to ustalić w swoim dziale.

//Czemu odbierasz nam tyle zabawy? ;( - Mr. Hania

Dobra zamykam temat jak Chmarus będzie chciał to otworzy

mmomaniac.jpg

Na czym polega konkurs MMO-MANIAC?Konkurs polega na tworzeniu treści związanych z grami mmorpg. Za każde stworzone i przesłane do nas dzieło (którego jesteś autorem) otrzymujesz określoną ilość punktów. Ten, kto w ciągu trzech tygodni od startu konkursu zdobędzie ich najwięcej otrzymuje nagrodę główną, druga osoba z największą ilością punktów drugą nagrodę, a trzecia trzecią. Klasyfikacja generalna będzie przedstawiana, co tydzień w ramach informacyjnych, a ostatnia tabela wyników będzie decydująca. Jak mogę zdobywać punkty?Punkty można zbierać za następujące czynności:- Dodanie newsa na stronie głównej (3pkt, patrz regulamin)- Poprawne dodanie gry do spisu (8pkt, patrz regulamin)- Stworzenia tutoriala/poradnika do gry (10-15pkt, patrz regulamin)- Napisanie Recenzji/Artykułu o grze (12-20pkt, patrz regulamin)Kiedy rozpoczyna się naliczanie punktów?By naliczanie punktów zostało rozpoczęte należy nasyłać do nas wyżej wymienione materiały. Punkty konkursowe będą automatycznie przypisywane do danego nicku, zarejestrowanego na naszym portalu. By punkty za dodanie tutoriali i poradników na forum dyskusyjnym były liczone, konto zarówno na forum i portalu musi mieć taką samą nazwę.Regulamin konkursu1. Wszelkie prace zgłaszane do konkursu nie mogą być plagiatami (nie mogą należeć do innych stron o zbliżonej tematyce, kopiowane itp.) Zgłoszenie plagiatu jest równoznaczne z wykluczeniem z konkursu oraz wyzerowaniem zgromadzonej puli punktów. 2. Zgłoszenie pracy jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na publikacje materiałów oraz zapoznaniem się z treścią niniejszego regulaminu.3. Dodawane newsy muszą mieć przynajmniej 200 znaków by punkty zostały naliczone.4. Za dodaną grę punkty są tylko i wyłącznie naliczane w sytuacji, gdy wszystkie pola zostaną prawidłowo wypełnione, a opis gry będzie wynosił przynajmniej 400 znaków.5. Stworzone tutoriale jak i poradniki będą oceniane przez czteroosobową bezstronną komisję. Członek komisji w zależności od nakładu i jakości pracy może ją ocenić w ilości od 10 do 20 punktów. Ze wszystkich ocen zostanie wyciągnięta średnia, która będzie zaokrąglana do całości.6. Podstawą oceniania prac (tutoriali i poradników) jest ich zamieszczenie na forum dyskusyjnym w dziale Teksty > Poradniki 7. Recenzje i artykuły są także oceniane przez jury w skali od 12 do 20 punktów i podstawą do oceny jest zamieszczenie recenzji w dziale na forum dyskusyjnym Teksty > Recenzje, a artykułów Teksty > Artykuły.8. Uczestnik konkursu musi wyrazić zgodę na publikacje imienia i nazwiska w sytuacji wygranej lub innego miejsca uprawniającego do odbioru nagrody.9. Nagrody zostaną wysłane w czasie do 14 dni od chwili zakończenia i wyłonienia zwycięzców konkursu MMO-Maniac.10. E-mail podany w rejestracji użytkownika musi być w pełni działający i prawidłowy gdyż będzie on jedną formą kontaktu w przypadku zapytania o adres do wysłania nagrody. 11. Regulamin może ulec drobnym zmianą, o czym wszyscy uczestnicy zostaną poinformowani na łamach serwisu.12. Osoby bezpośrednio związane z redakcją nie mogą brać udziału w konkursie.Najczęściej zadawane pytaniaJak mam się zgłosić by naliczanie punktów zostało rozpoczęte?Zarejestruj się na łamach naszego serwisu i rozpocznij dodawanie materiałów. Bez żadnych dodatkowych zabiegów punkty zgodnie z wyżej wymienionymi zasadami będą przypisywane do Twojego loginu.Dodałem kilka gier przed konkursem. Można prosić o naliczenie za nie punktów?Niestety punkty są naliczane tylko i wyłącznie za materiały, które zostały dodane od chwili ogłoszenia konkursu.Chciałbym się dowiedzieć ile mam punktów..Od startu konkursu, co tydzień w godzinach wieczornych publikowana będzie tabela 10 osób z najwyższą liczbą punktów.Co się dzieje w przypadku takiej samej liczby punktów kilku uczestników?W takiej sytuacji, zainteresowani zawodnicy dostają „pracę dogrywkową”, która może być recenzją, artykułem bądź poradnikiem. Zwycięża najlepsza praca, która jest oceniana przez Jury konkursu MMO-Maniac.Jak zostanie dostarczona nagroda?Po ogłoszeniu wyników skontaktujemy się z wspaniałymi laureatami poprzez e-mail podany przez nich przy rejestracji. Po otrzymaniu przez nas adresów korespondencyjnych nagrody zostaną przesłane za pośrednictwem Poczty Polskiej.

Ogólny zarys konkursu, nieznacznie może ulec zmianie, to samo dotyczy nagród. Co o tym sądzicie?

Ogólny zarys konkursu, nieznacznie może ulec zmianie, to samo dotyczy nagród. Co o tym sądzicie?
nice ;) kiedy można sie spodziewać tego konkursiwa ? :)

Wszystko fajnie tylko uważam że za news-y nie powinno być pkt , wejde na kilka stron o tematyce RPG ( nazw nie podaje sami znacie najlepsze :rolleyes: ) i lekko po 30 pkt na dzień stukam , w powiedzmy 30 minut ( w końcu trzeba poprawić błędy z translacji ) . Inne zadania juz wymagają jednak nakładu pracy od uczestnika więc głupi by było gdyby wygrywało sie jako news-o maniak

ps. Fajniutkie nagrody :)

Mogę już zaczynać punktosy na nową karte?? Konkurs zaczęty??

no i git, kto w jury ?

Chętnie wziąłbym udział w tym konkursie ,lecz nagrody mi nie odpowiadają. Nie mam na myśli ,że są lipne ,gdyż mam stary komputer ,który nie poradzi tej karty i tego ramu ,a MP3 mam 4 GB. Po za tym spodziewam się wielkiego plagiatu i dużo kiepskich tekstów. Proponowałbym bardziej rozgłosić o tym konkursie na zewnątrz.

Konkurs boski! Lecz ja w te klocki za dobry nie jestem i udziału brał nie będę ;).

A czemu Wy ludziska nie chwalicie Chmarus'a za tak piękny obrazeczek? Haha, przepiękny art!

Sam robiłeś Chmarus? Piękna ta serafia xd.

Życzę wszystkim powodzenia w konkursie !

@Chmarus

Ja mam jedną propozycje, a w zasadzie prośbę. Proszę wybierz jurorów, bo znowu będzie kłótnia.