MMO marzeń i Przemyślenia

od jakiegoś czasu mam takie przemyślenia co do gier mmorpg że w sumie większość z nich jest po prostu bardzo krótka i nie często z nudnym endgamem. Po 14 latach w grach mmo brakuje mi tego starego klimatu rodem z tibi czy muonline gdzie albo nie istniał cap lvl albo był właściwie nie osiągalny a dobre itemki ludzie sprzedawali za fortune na ebay-u ^_^

obecnie nie umiem znaleźć ani jednej gry która była by naprawdę dobra.

albo mamy grę pay to win albo po prostu nudnego gniota z hackerami (np aion obecnie)

ostatnio podkusiło mnie aby ściągnąć starego poczciwego kalonline wszystko fajnie ale graczy jest jak na lekarstwo a pingi sa ledwo do przyjęcia. pominę fakt że nowi gracze nie maja co startować do wyjadaczy który swój lvl wbijają od 10 lat ale gdyby tak jakiś inny developer wypuścił europejską wersje z świerzym serwerem myślę że ta gra po lekkich modyfikacjach mogła by być hitem (gdyby było coś w stylu konta premium bo obecnie item shop jest za drogi)

i czy istnieje jakiś sposób by podsunąć ten pomysł dla game faila lub nexona ?

Gry MMO polegają na tym, że im więcej czasu lub pieniędzy zainwestujesz tym większe profity masz w grze. Próbowałeś grać w dobre produkcje, to znaczy GW1 lub WoW?

GW1 osobiście nie wiem czy można nazywać gra mmo z racji spotykania ludzi tylko w mieście kupiłem tą grę parę lat temu ale do tej pory uważam to za zmarnowane pieniądze. co do wowa owszem jest to niezła gra tylko cholernie nudna jeden raid na tydzień (SoO). pozostałe rajdy na obecnym kontencie nie są opłacalne.

Muszę Ci niestety wypomnieć blędne podejście. Rajd SoO jest ostatnim rajdem w tym dodatku, przed nim było dużo miejsc do zwiedzenia, które i tak polecam zobaczyć nawet na Raid Finderze, bo są to bardzo dobrze skonstruowane Rajdy. WoW posiada najlepszy PvE w MMORPG jakie kiedykolwiek powstało. Jeśli narzekasz na to, że trzeba non stop rajdować ten sam content, to Cię zmartwię, ale jedyne co Ci pozostaje, to zaprzestanie grania w MMORPGi.

Muszę Ci niestety wypomnieć blędne podejście. Rajd SoO jest ostatnim rajdem w tym dodatku, przed nim było dużo miejsc do zwiedzenia, które i tak polecam zobaczyć nawet na Raid Finderze, bo są to bardzo dobrze skonstruowane Rajdy. WoW posiada najlepszy PvE w MMORPG jakie kiedykolwiek powstało. Jeśli narzekasz na to, że trzeba non stop rajdować ten sam content, to Cię zmartwię, ale jedyne co Ci pozostaje, to zaprzestanie grania w MMORPGi.

Bullshit, nie wszystkie mmo to Theme Parki oparte na powtarzaniu contentu PvE w nieskończoność.

Czas dorosnąć, zdjąć pieluche i przerzucić się na sandboxy z open pvp i full lootem. :P

Wyraźnie napisałem MMORPG a nie MMO. Wybacz ale nie znam dobrego sandboxa (wyłączając wszystkie gry indie - mówię o produkcjach AAA), który mógłby przykuć moją uwagę na dłużej niż tydzień.

Wyraźnie napisałem MMORPG a nie MMO.

To co napisałem odnosi się równie dobrze do mmorpg, także zbędna całkowicie uwaga.

Wybacz ale nie znam dobrego sandboxa (wyłączając wszystkie gry indie - mówię o produkcjach AAA), który mógłby przykuć moją uwagę na dłużej niż tydzień.

Tu nie ma co wybaczać, nie znasz dobrego sandboxa - to tylko i wyłącznie można współczuć braku gustu bądź rozeznania w temacie. Całe szczęście dla takich jak Ty powstał WoWik, prosta gra pve dla mas. ;]

Yanglegend zamiast pisać w ten sposób, zapoznaj nas ze swoją bazą wiedzy na temat sandboxów, bo twój ton wcale nie wskazuje na rzekomą dorosłość potrzebną do grania w tego typu tytuły.

Jak zawsze Yanglegend uraczył nas swoim upośledzeniem.

Yanglegend zamiast pisać w ten sposób, zapoznaj nas ze swoją bazą wiedzy na temat sandboxów, bo twój ton wcale nie wskazuje na rzekomą dorosłość potrzebną do grania w tego typu tytuły.

To nie jest żadna sztuka tajemna i nie zamierzam Ci czegokolwiek rekomendować.

Wolisz grać w pve theme parki - w porządku, ale nie pisz ludziom takich rzeczy:

Jeśli narzekasz na to, że trzeba non stop rajdować ten sam content, to Cię zmartwię, ale jedyne co Ci pozostaje, to zaprzestanie grania w MMORPGi.

bo to nie jest zgodne z prawdą.

Aby nie było niedomówień. OP wymienił same tytuły, które nie leżały obok sandboxów, więc logicznym tokiem rozumowania jest traktowanie tego tematu jako rozmowa o tzw. "theme-park" czyli najpopularniejszym odłamie MMO.

Kolejna rzecz, to Twoje podejście do rozmowy. Zachowujesz się nietaktownie propnując mi jakieś głupoty jak zmiana pieluchy etc. Świadomie sprowadzasz dyskusję na tory bezsensownego off-topu. Udzielając się w temacie powinieneś pomóc autorowi, a póki co starasz pokazać wyższość sandboxów nad innymi rodzajami MMO, nie tędy droga. Zawsze możesz stworzyć temat na zasdzie "Sandbox vs theme park".

Niniejszym apeluję o uargumentowanie Twoich wywodów przykładami gier sandboxowych lub innych, co nakieruje autora na właściwy wybór.

Aby nie było niedomówień. OP wymienił same tytuły, które nie leżały obok sandboxów, więc logicznym tokiem rozumowania jest traktowanie tego tematu jako rozmowa o tzw. "theme-park" czyli najpopularniejszym odłamie MMO. Kolejna rzecz, to Twoje podejście do rozmowy. Zachowujesz się nietaktownie propnując mi jakieś głupoty jak zmiana pieluchy etc. Świadomie sprowadzasz dyskusję na tory bezsensownego off-topu. Udzielając się w temacie powinieneś pomóc autorowi, a póki co starasz pokazać wyższość sandboxów nad innymi rodzajami MMO, nie tędy droga. Zawsze możesz stworzyć temat na zasdzie "Sandbox vs theme park". Niniejszym apeluję o uargumentowanie Twoich wywodów przykładami gier sandboxowych lub innych, co nakieruje autora na właściwy wybór.

Autor nie napisał w dziale "szukam mmo", ja to widzę bardziej jako nostalgiczny temat, o tym, że kiedyś było lepiej. Myślę, że wpisuję się w okolice tej dyskusji.

Ja odpowiadałem na to:

Jeśli narzekasz na to, że trzeba non stop rajdować ten sam content, to Cię zmartwię, ale jedyne co Ci pozostaje, to zaprzestanie grania w MMORPGi.

i to tylko i wyłącznie stąd wynika użycie w tej dyskusji terminu sandbox.

Zachowujesz się nietaktownie propnując mi jakieś głupoty jak zmiana pieluchy

Ja Ci proponowałem, żebyś się pozbył pieluchy, a nie zmieniał ją na kolejną. :] Ale to już tak na marginesie, bo widzę, że za bardzo to wszystko przeżywasz - to nawet nie było konkretnie napisane do Ciebie, ale do graczy themeparków jako ogółu i nie spodziewałem się, że kogoś to będzie w stanie obrazić, ale jak widać internety to poważne biznesy. :]

po przeczytaniu tego wszystkiego doszedłem do pewnych wniosków co tak mnie irytuje w tych nowych grach ^_^"

chodzisz na instancje dropisz legendarne i mityczne przedmioty które po pewnym czasie wyrzucasz bo są przypisane o_O

jak to do cholery są przypisane co śmierdzą tak że nikt inny ich nie założy czy o co chodzi.

rozumiem że gdyby nie było przypisania itemków do postaci / kont to przy takim dropie jaki jest w grach za chwilkę wszystko chodziło by za grosze

ale czy nie wystarczyło by obniżyć droprate niemal do 0 tak że przedmioty legendarne naprawdę były by legendarne a nie ot takie tam standard

ale wracając do początku mojego pierwszego posta macie jakiś pomysł jak podsunąć taka ideę europejskim developerom ?

Oficjalne forum developerów, ale sam nic nie zdziałasz - musi się za takim pomysłem opowiedzieć na prawdę duża liczba ludzi.
Jak powszechnie wiadomo, hajs musi się zgadzać. ;]

Możesz oczywiście próbować namawiać jakieś większe społeczności/porobić petycje/szukać poparcia swojego pomysłu.

od jakiegoś czasu mam takie przemyślenia co do gier mmorpg że w sumie większość z nich jest po prostu bardzo krótka i nie często z nudnym endgamem. Po 14 latach w grach mmo brakuje mi tego starego klimatu rodem z tibi czy muonline gdzie albo nie istniał cap lvl albo był właściwie nie osiągalny a dobre itemki ludzie sprzedawali za fortune na ebay-u ^_^

obecnie nie umiem znaleźć ani jednej gry która była by naprawdę dobra.

albo mamy grę pay to win albo po prostu nudnego gniota z hackerami (np aion obecnie)

ostatnio podkusiło mnie aby ściągnąć starego poczciwego kalonline wszystko fajnie ale graczy jest jak na lekarstwo a pingi sa ledwo do przyjęcia. pominę fakt że nowi gracze nie maja co startować do wyjadaczy który swój lvl wbijają od 10 lat ale gdyby tak jakiś inny developer wypuścił europejską wersje z świerzym serwerem myślę że ta gra po lekkich modyfikacjach mogła by być hitem (gdyby było coś w stylu konta premium bo obecnie item shop jest za drogi)

i czy istnieje jakiś sposób by podsunąć ten pomysł dla game faila lub nexona ?