Mmo na odłożenie wowa///może zmiana na zawsze

Witam interesuje mnie pare Gierek a mianowicie bless online(każdy marudzi, a wszyscy grają i są kolejki) gw2 z dodatkiem pof ? Fajne ?? Bdo na dłużej ? Chyba średnio prawda ?? I przedewszystkim FF XiV ??
Mam nadzieje ze wypowiedzą się ludzie którzy grali w te gry i jakoś mnie Zachęcie (mam nadzieje ze sam siebie zachęcę)
Z gory dzięki i powodzonka !!

Kurde jak mnie triggeruje jak ktoś musi być “przekonywany” do gier, zamiast samemu zagrać i stwierdzić.

GW2 - F2P, możesz do 80 sobie pograć i sprawdzić, jak nie spodoba Ci się do tego czasu to nie spodoba Ci się i z dodatkami, jeden dodatek wprowadza lotnie, drugi mounty, gry o 180 stopni to one nie wywracają, więc wiesz (No niby jeszcze elitarne specjalizacje aka subklasy, ale to na jedno wychodzi). Moim zdaniem gra świetna, ale WoW’owi nie dorasta do pięt, głównie przez brak poczucia jakiegokolwiek progressu. Wbijasz max lvl i stoisz całe życie w miejscu (Co nie przeszkadza w bawieniu się).

BDO - No tu jest taki problem, że BDO to nie jest za bardzo gra na dłużej. Jest świetna, ale jednocześnie cholernie monotonna i monoschematyczna. Resp->Miasto->Dom Aukcyjny->Resp->Miasto->Dom[…] (No i jakieś dodatkowe aktywności pomiędzy) + jakkolwiek zaraz nie rzucą się na mnie z zębami, to gra jest P2W i nie obchodzi mnie żadne “Można zdobyć w grze! Loyality points! Aukcje!”, tak po prostu jest i trzeba się z tym pogodzić, mam kilkaset nabitych godzin i niestety jestem takiego zdania.

FFXIV - Tu za dużo by pisać, ale gra jest stworzona w zupełnie innym kierunku niż WoW. Jedyne co te tytuły mają wspólnego to kategoria “mmorpg” i wspaniała fabuła, co jest rzadkością w tym gatunku gier. Gra ma darmowy trial więc tak samo jak w GW2 - po prostu zagraj i stwierdź.

Bless - Kupsko, a kolejki są bardziej spowodowane problemami i małymi pojemnościami serwerów… No i faktem, że jak już ludzie dali się wydymać na te kilkadziesiąt złotych, to szkoda chociaż troszkę nie pograć.

Bless na razie nie zawiera niczego w end game co by mogło i chciało zatrzymać. W 3-4 dni wbijasz 45lvl, co jest obecnie max. Możesz raz dziennie (dwa jeśli masz premke) wejść na 3 end game’owe dungeony. Prócz tego ponaparzać się w pvp, które obecnie jest pobugowane i nic nie daje. Slvle (powyżej 45lvl) na razie nie działają. Craftingu się nie opłaca popychać (są 3 główne i 2 pomniejsze - z czego wybierasz po jednej profesji) ponieważ też coś w nim nie działa, dokładnie się akurat w craft nie zagłębiałem. I to tyle… Poza tym nie ma nic do roboty. Więc jeśli Cię to zachęci, w co wątpię, to zakup sobie Blessa :slight_smile: Ja swojego refundnąłem. 120zł za nawet-nie-w-połowie dokończony produkt to chyba trochę za dużo.

Jesli chodzi o gry na dłużej to jeśli lubisz HnS i grindowniki to BDO jest najlepszym wyborem w swojej klasie. 2k godzin na mainie, koło 3k na koncie, więc tak, jest co robić :stuck_out_tongue:. Ale to musisz lubić. Ja (i nie tylko, też większość znajomych) bardziej polubiliśmy BDO niż wowa, mimo że w wowa graliśmy od pobugowanej jak ser szwajcarski closed bety do połowy Cataclysmu włącznie

Owszem, bedą mówić “monotonia!” ale tu przynajmniej jest to przyjemna monotonia bo w końcu WSZĘDZIE masz powtarzalność, a tu przynajmniej fajnie się ją ogląda i fajnie się wywala kombosy z pamięci zamiast 1,2,3,4 :smiley:.

Owszem, bedą mówić “P2W!” ale tak mówią tylko ci co szukają wymówki by tej gry nie lubić (bo nie uznają tego że zwyczajnie to nie gra dla nich, nie ten typ itd). Udzwig spokojnie kupisz za loyality pointy (zdobywane dziennie za logowanie), sloty na inventory tak samo. Pety w tym miesiącu są chyba 3 do zdobycia (1 za gildię, 1 za powrót/nowego użytkownika i 1 ogólny dla wszystkich) co już SPOKOJNIE starcza na pół roku, rok gry, a do tego czasu już dawno bedą rozdawać tyle razy petów że potem aż przestajesz na nie zwracać wiekszej uwagi :stuck_out_tongue:. I nie obchodza mnie ludzie co się nie zgłębili w grę a narzucają swoje zdanie wszystkim dookoła. Bo potem przez takich ludzi twórcy nie wiedzą czy wprowadzić pewne rzeczy które WSZYSCY co grają dłużej chca mieć, ale masa ludzi która w grze nawet 60 lvla nie ma nie chce bo brzmi strasznie, co z tego ze nawet nie wiedza po co te itemy by były xD. W skrócie : najgorszy typ człowieka :stuck_out_tongue:

Będą mówić “w tej grze grind only!”, ale tylko ci co nie odnalezli się w systemie gry. Crafting jest MEGA oplacalny. Ale musisz po prostu znalesc coś co chcesz robić i co się opłaca. Możesz np tworzyć bizuterię, gdzie workerzy zbierają wszystko po za 1 surowcem który ty dropisz z mobów w danym regionie. I średnio masz 40 milionów zarobku co 2 godziny grindu mobków. I to nie licząc grindu, za sam crafting :stuck_out_tongue:.

=============================================================================

GW2 - gierka dobra, nawet bardzo dobra, przegrane 1500 godzin od premiery. Elitarne specjalizacje (z dodatków) wywracają klasy o 180 stopni, mounty są… najładniejszymi i najlepiej zaprojetkowanymi mountami ze WSZYSTKICH gier. A każdy kto twierdzi inaczej chyba nigdy nie jeździł na tych mountach, gdyż raptorem sterujesz zupelnie inaczej niz płaszczką, inaczej wchodzisz w zakrety, inne mają skille, inne perki… Coś czego straszni mi brakowało w wowie - czemu nie ma roznicy czy latasz na gryfie, strasznym smoku, epickim feniksie czy latającym dywanie, wszystkie mounty zachowują się tak samo, zero osobowości

Gra w przeciwieństwie do wowa nie polega na staniu w miescie i kolejkowaniu się na kolejne te same 3 instancje albo 4 mapki pvp. Tutaj by zarabiać musisz chodzić po mapach, brać udział w meta-eventach, robić daily mapki, daily questy, world bossy też się opłaca raz dziennie każdego, fractale dzienne to podstawa, raidy są smieszne i jednoczesnie mega fajne oraz oplacalne, do tego jeszcze farma dla craftu (np legendarek za 2k-3k, czy części do ascended gearu które się sprzedaje za te 13-15 golda).

Tutaj tak samo bawiłem się lepiej od wowa i jakby nie BDO bawiłbym się pewnie do tej pory świetnie. A tak to wbijam i tak codziennie na fractale, raz na dwa dni na raidy, na daily pvp itd :slight_smile:

Myślę że po tym co napisałeś bdo mnie zachęciło tylko miałem kilka podejść do tego tytułu a i tak zawsze wychodzi tak samo bo nie rozumiem end “gejmu” skąd brać lepsze eq itp pomógłby ktoś w tym ? np ty ! :smiley:
z góry dzięki za odpowiedź :slight_smile: