Achoj, tutaj typowa przedstawicielka casualowego grania (gdyż ma czas na to tylko po pracy i weekendy)
Szukam MMO RPG o rzucie izometrycznym lub 2D.
Do tej pory podobało mi się:
- Ragnarok Online
- Wakfu (moja ulubiona gra do momentu gdy odkryłam jak szerokim i legalnym (!) procederem są multikonta. Deweloper nic z tym nie robi, na oficjalnym forum są nawet całe poradniki jak to robić. Niektórzy grają na 5 okienek i dzięki temu są w stanie solować dungeony. Do tego trzeba dodać sightkick'i po wykupieniu premium - można sobie dostawić drugą albo trzecią postać z tego samego loginu i tak oto jeden gracz może mieć całkiem potężne party - i tak się dzieje, więc kooperacji między ludźmi w tej grze nie ma żadnej, a ekonomia gry leży. PVP z powodu sighticków jest całkowicie powalone - gracz się naparza trzema postaciami zamiast jednej. Jeśli doliczyć do tego zwiększony exp, to okazuje się, że gra jest czystym pay to win z masą multikont. Obraziłam się na tę grę i już nie wracam.)
- Elsword
- ciekawie też wygląda Spiral Knights, ale przyznam, że nie wgryzłam się jeszcze w tę grę
- z offline dla jednego gracza: Shadowrun Hong Kong, Sattelite Reign.
Nie podobają mi się:
- generalnie źle się czuję we wszelkim, pełnym 3D
- Path of Exile (brzydkie to)
- Tibia (kolejne brzydactwo)
- Maple Story
- Tree of Saviour (ładne i niby ok, ale czegoś mi brakuje w tej grze)
Podane wyżej tytuły pokazują, że lubię kolorową grafikę (nawet niekonieczne azjatycko-cukierkowatą, Shadowrun i Sattelite Reign takie nie są).
System mikropłatności mi nie przeszkadza, dopóki jest w miarę zrównoważony i nie sprawia, że bez płacenia gra staje się niegrywalna. Bardziej denerwują mnie multikonta (w Elsword na przykład w ogóle tego nie ma, bo to szybka gra zręcznościowa). A w ogóle preferowałabym system zapłacenia raz i posiadania świętego spokoju.
Gierka nie musi być jakoś szaleńczo rozbudowana, ale fajnie by było, gdyby graczy było sporo (NosTale pewnie by mi się spodobało, ale z tego co wiem, to umierająca gra) i można było sobie z nimi popykać albo skrobnąć coś na czacie. Zagraniczne serwery jak najbardziej. Crafting mile widziany, ale niekonieczny.