Cześć
Szukam MMO w którym endgame opiera się na aktywnościach w otwartym świecie.
Chodzi o to żeby gra polegała na szeroko rozumianym “poruszaniu się” po otwartym świecie gry. A już w ogóle idealnie by było, jakby trzeba było czegoś szukać w otwartym świecie.
Instancje czy inne takie - też mogą być, ale jako dodatek a nie główne aktywności.
Dodatkowy warunek: pełne 3D
W co grałem ale odpadło z innych powodów:
-
EVE online - Ogromny otwarty świat, jeden serwer, fajna ekonomia itd… ale patrzenie ciągle na otchłań kosmosu wywołuje depresje, dlatego gra odpadła.
-
Albion online - Ogólnie nie najgorsza gra, ale świat nie jest w pełni otwarty, poza tym to rzut izometryczny, więc nie spełnia dodatkowego warunku.
-
Guild Wars 2 - na początku wszystko niby ok, ale… to jednak nie to. Może dlatego że taka pstrokata ta gra i krainy z dodatków brzydkie.
-
TESO - Duży otwarty świat, ładna grafika, ale jednak nacisk położony na instancje, no i słaby system dropu.
-
Black Desert - Całkiem ładny świat i w pełni otwarty, nie przeszkadza mi także P2W, ale… te klasy niby różne, a wszystkie podobnie skaczą, no i jednak taki bezmyślny grind na spotach - to już nie dla mnie.
Odpadają wszelkie gry oparte w endgame na instancjach, czyli World of Warcraft, Final Fantasy itp… no ale to chyba oczywiste.