MMO z naciskiem na exp w pt (nie dungeony)/ wojny frakcji

Sprzęt: wszystko pójdzie

Przypadły mi do gustu: Shaiya ( to właśnie ta gra miała ciągły nacisk na exp w pt a w endgame pvp miedzy frakcjami)

Cechy:Więc tak jak w tytule, szukam gry z naciskiem tylko na pvp/exp w party, najlepiej jakby był podział na helera/tanka/dps itp... najlepiej jakby był podział na frakcje :) no i wiadomo populacja gry, aby było z kim zapełnić te pt :D

Przypadły mi do gustu: Shaiya :D

Nie przypadły mi do gustu: aion - w moim odczuciu gra jednoosobowa/instancje

wow - co prawda grałem tylko do 20lvl ale z tego co widziałem dalej - instancje/ pt tylko na dungach

Aby każdy dobrze zrozumiał, pamiętam gdy Shaiya jakieś 6 lat temu tętniła życiem, godziny spędzone w pt, trzeba było mieć naprawdę dobrych znajomych oraz wtyki żeby zająć spota i expić, no i oczywiśćie GODZINY aby wbić maksymalny poziom i zając się wojną frakcji, która toczyła się nie na jednej a wielu mapach :D

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję :D

Uzupełnij resztę schematu.

Uzupełnij resztę schematu.

Zrobione :D

Gw2 lub rift. Omijaj teso szerokim lukiem

Gw2 lub rift. Omijaj teso szerokim lukiem

Rift jak najbardziej, ale gw2? Przecież tam można wyexpić postać na craft'cie w 2 godziny...

Rift jak najbardziej, ale gw2? Przecież tam można wyexpić postać na craft'cie w 2 godziny...

A czy exp w rifcire opiera się na pt? :P Czy samemu sie expi

@ROszi W rifcie najczęściej expi się na IA - instant adventure. Działa to tak, że dobiera Ci grupę graczy i teleportuje w dany region, w którym wykonujecie po kolei questy, można również dołączyć będąc w party z np. swoim znajomym, ale i tak dorzuci Was do większej grupy. Kolejną opcją, o wiele wolniejszą, ale w moim odczuciu przyjemniejszą jest wykonywanie questów w open world. Mobki, szczególnie na wyższych poziomach potrafią napsuć krwi więc bieganie w party jest bardzo wskazane (oprócz tego jest boost do expa jeśli jesteś w party, jeśli dobrze zapamiętałem). Następne są instancje, tutaj standardowo, albo group finder, albo premade czyli kolejna opcja grania w party. W Rifcie mamy dwie frakcje - defiants i guardians, oraz podział na role: tank, dps, support, healer i tutaj chciałbym się zatrzymać, ponieważ ciekawą rzeczą jest support, otóż nie skupia się on na jednym aspekcie, ale healuje, rzuca buffy, aury i dpsuje. Supportem może być na przykład bard, który stanowi „podklasę" Rogala (Rogue :P). System klas w Rifcie również jest satysfakcjonujący bo mamy tutaj klasę np. maga i „soule” czyli specjalizacje, których jest dość sporo, z tego wybieramy 3 i korzystamy z nich wszystkich.

Dobra, dosyć tego zachwalania, pora na minusy:

- Gra powoli, lecz nieubłaganie umiera,

- graczy nie ma dużo (pvp na niższych lvlach raczej nie pograsz), ale wystarczająco, żeby dobrze się bawić,

- Trion popada w coraz to większy dół, albo wręcz rów - wprowadzają dziwne p2w rzeczy (płatne soule, klasy) i niszczą Rifta

- animacje są dosyć drewniane

- optymalizacja D:

Podsumowując.

Rift to gra dobra pod względem wykonania, ale wydawca już mniej.

Widze że ludzie wyżej nie bardzo wiedzą na czym polegała sama gra w Shayie - to aż musiałem to napisać. Nie znajdziesz podobnej gry, bo ich po prostu nie ma.(no jest BDO z tych nowszych, ale klimat/p2w to jest dramat)

Żadna gra MMO, no może poza tymi starymi które jeszcze jako tako działają na rynku - nie ma tak rozbudowanego pvp i nacisku na grind. Wszystkie tytuły które zostały tutaj podane to typowe questówki, więc albo się przyzwyczajasz i sobie zaczynasz grać w wowa(bo cała reszta to nawet nie ma połowy tego co oferuje wow) albo wracasz do Shaiya.

PS: Jak wyglada sytuacja na serverach? Dalej dostępne są GM enchanty? w sensie że ulepszenia na maxa za kase? :D

Ja polecę ci ESO. Masz tam wojny trzech frakcji. Mass pvp na oddzielnej instancji Cyrodill. Jak ci się spodoba, to polecam zakup DLC imperical City (Gold edition ma go w pakiecie), w którym dostajesz dostęp do kolejnej instancji pvp/pve, na której możesz otrzymać specjalną walutę do wydania w Imperial city. Oczywiście, tą dodatkową walutę możesz zabrać pokonanym graczom, albo samemu stracić będąc przez nich zabitym (tracisz i zyskujesz tylko na terenie imperial city). Jak zakupisz Morrowind, to otrzymasz dostęp do battleground (pojedynek frakcji 4vs4vs4). Możesz wejść do otwartego PVP mając niski poziom. Serwery są podzielone na te dla osób o niskim poziomie postaci (między 10-50 poziomem). Serwery, które nie uwzględiają twojego CP (champion points- poziom (max 690cp) zdobywany po osiągnięciu 50 poziomu). Są też serwery, na których uwzględniany jest twój poziom CP, ale na niego nie ma co iść jeśli masz mało pkt CP.

Knight Online , ale nie wiem jak z populacja expiaca, Atlantica online , stwórz własne party :) Aion :) a innej beczki bez helerow Total War Arena beta testy do 11 potem otwieraja servery mega funn 10-15 min zabawy hehe zaraz bedzie opierdol , ze to nie mmo :P Dungeon Defenders 2 ale nie wiem jak z populacja :P tez for funn zdobywanie lvl obrona team play etc :) reszta bedzie pisała standardowe gry , których nazwy znasz od 10 lat :)

Widze że ludzie wyżej nie bardzo wiedzą na czym polegała sama gra w Shayie - to aż musiałem to napisać. Nie znajdziesz podobnej gry, bo ich po prostu nie ma.(no jest BDO z tych nowszych, ale klimat/p2w to jest dramat)

Żadna gra MMO, no może poza tymi starymi które jeszcze jako tako działają na rynku - nie ma tak rozbudowanego pvp i nacisku na grind. Wszystkie tytuły które zostały tutaj podane to typowe questówki, więc albo się przyzwyczajasz i sobie zaczynasz grać w wowa(bo cała reszta to nawet nie ma połowy tego co oferuje wow) albo wracasz do Shaiya. 

PS: Jak wyglada sytuacja na serverach? Dalej dostępne są GM enchanty? w sensie że ulepszenia na maxa za kase? 

Słyszałem, że na globalu takie coś istnieje... Ta shaiya to juz nie to co kiedyś, pełno turków, grindu nie ma a pvp tylko jak masz full wylinkowane eq :P

Ze wszystkich propozycji wypróbuje tego Rifta oraz moze ESO :P

Jeżeli nic z tych propozycji nie podejdzie to może będę celował w jakiegoś priva

Słyszałem, że na globalu takie coś istnieje... Ta shaiya to juz nie to co kiedyś, pełno turków, grindu nie ma a pvp tylko jak masz full wylinkowane eq 

Ze wszystkich propozycji wypróbuje tego Rifta oraz moze ESO 

Jeżeli nic z tych propozycji nie podejdzie to może będę celował w jakiegoś priva 

Możemy zagrać razem napisz priv