Czym jest i będzie MMOnday? Czymś podobnym do „Daily Questów” (pamiętacie), które razem z Ozonkiem prowadziliśmy w tamtym roku przez prawie 4 miesiące. Tym razem również będziemy pytać o różne rzeczy związane z gatunkiem MMO, jednak pyta...
MMOnday: najbardziej klimatyczny MMORPG w jakiego graliście?
Z mojej strony to będzie Ultima Online. Pierwszy sandbox i chyba po Mu Online, drugi mmo w jakiego grałem.
Jako, że polskie shrady UO swego czasu przeżywały isnty renesans siecowych gier typu mmo, to było w czym wybierać. Każdy "serwer" miał rozbudowane koncepcje świata, własne mapy i masę innych pomysłów (fabularnych głównie), aby każdy gracz mógł na chwilę zapomnieć o książkowym Wiedźminie czy LotRze, i spróbować przeżyć przygodę w 'czasie rzeczywistym' jako stworzona przez siebie postać fantasy. Nie pamiętam już ile stron historii postaci wypisałem w tym czasie aby dostać się to na jeden czy drugi shrad.
Zwiedzanie świata i poznawanie możliwości Ultimy było jak czytanie starej opasłej księgi w skurzanej oprawie. Niektóre stronnice mogły odgryźć ci głowę, niektóre pachniały dębowymi deskami i wywarami alchemicznymi, a z innych, w twarz podróżnika sypało złotem i sławą. Wszystko to przy ledwo jarzącej się świecy i kuflu wiśniowego piwa.
Do dzisiaj nie zwiedziłem ani nie poznałem wszystkiego co oferuje UO. Nie mam na to już chęci (z powodu grafiki chyba), ani czasu, żeby znowu zaplątać się w jakąś przygodę na terenach Britannii. Z chęcią jednak poznałbym jakąś kontynuację tego jedynego, zacnego mmorpga.
Czym jest i będzie MMOnday? Czymś podobnym do „Daily Questów” (pamiętacie), które razem z Ozonkiem prowadziliśmy w tamtym roku przez prawie 4 miesiące. Tym razem również będziemy pytać o różne rzeczy związane z gatunkiem MMO, jednak pyta...