Zmieniam zdanie, nie ma sensu "zmuszać" kogoś to do czegoś a raczej uświadomić o innej perspektywie, jak zwykle wielka afera pod moim tematem a to się robisz już normalnie schematyczne
Mmoprg
1) Nazwa Tematu -> MMOPRG ?
2) "czym jest dlaczego gatunek MMORPG." -> ?!
3) "-tutaj też seems leigh, więc lecimy dalej" -> można po polsku?
4) "...ale zanim zaczniesz mnie hejtować to może dajcie mi wyjaśnić że najlepsza zabawa własnie was omija a wy po prostu graja w mmorpg zabijacie moby lvlujecie zbieracie kase i gear." -> j.w
5) "Role-Plaing"
6 -> n... (Straciłem rachube)
Pisanie w nocy ci nie służy, ale to każdy kto jest na chodzie to zauważy. Tekst nie ma ładu i składu, jest w nim mnóstwo błędów właściwie każdego typu (Estetyka,Styl,Ortografia,Gramatyka...). Najprawdopodobniej pisałeś to na szybko, co nie zmienia faktu że od pewnego momentu (ba, nawet od początku, ofiara wie co na nią czeka).
Estetyka: Dodaj przerwy pomiędzy zdaniami, wyśrodkuj obrazy, punkty , zwiększ tą czcionkę (jest za mała)
Logika: "postanowiłem, że wyjaśnijmy sobie czym jest dlaczego gatunek MMORPG."
Styl: zdań nie rozpoczyna się z reguły słowami typu "bo,więc,a więc,ale..." , jeśli ktoś to dobrze ubiera w słowa to nie problem nagiąc tą zasadę... I te wszechobecne anglicyzmy (chociaż nie trzeba ich używać).
Ortografia/Gramatyka: Bez komentarza
Ogólnie popraw tekst, bo pomysł nie jest zły (choć oklepany), ale mam wrażenie jakby ktoś włamał ci się na komputer w trakcie pisania i wysłał to na forum.
Tekst jest skopiowany z innej strony, wrzucony do translatora, i wklejony tutaj. Graba nawet nie natrudził się, by przeczytać przetłumaczony tekst.
"czym jest dlaczego gatunek MMORPG." - błąd
"Oznacza grę przeznaczoną dla wielu graczy innym słowem minimum dwóch osób - Oh, rly?
"zmusza ich do kooperacji lub wzajemnie rywalizacji" - błąd
"Bazując na historia na początku" - błąd
"-tutaj też seems leigh, więc lecimy dalej - What the hee...
"Oznacza też to czas kiedy jesteśmy "dostępni" w internecie a zaczęło się od głupich maili, spotkani wirtualnych, chatów, portali wszelkiej maści, reklam, sposoby na zarobienie aż po gry i cybersex "online" czyli jakaś czynność wykonana za pomocą internetu a może raczej w internecie" - To całe zdanie jest źle sklejone
"-Seems legih again, więc lecimy dalej" - I znowu dafuq
".ale zanim zaczniesz mnie hejtować to może dajcie mi wyjaśnić" - Zwracasz się do mnie, a 4 zdania później już do grupy ludzi.
"Grając w grę mmorpg ty już tak naprawdę już bierzesz udział w RP,bo jesteś sexy elfka z dużym walorem kobiecym, krótką spódniczka i laską magiczną. Ale tak naprawdę nie zdajesz sobie z tego sprawy." - To zdanie już musiało być wrzucone w translator. Błąd gramatyczny + nie zdaję sobie sprawy, że jestem sexi elfką? No sory, ale to bym zauważył.
"Role-playing- Jak sama nazwa sugeruje ma to zasadę odgarnie jakieś sztuki niczym aktor" - Oh my fucking god... Podaj linka, skąd skopiowałeś tekst.
"W prawdziwym życiu też grasz sztukę psychologiczne" - Awansowałem już na hejtera?
"niektórzy chcieli by cieli inna role, np jakiegoś wojownika czy cyber tech mutanta ninja z kosmosu" - Facepalm...
To dopiero POŁOWA TEGO TEKSTU. Nie chce mi się już dalej cytować, polecam zamknąć/usunąć temat, a autorowi dać ostrzeżenie. Albo i pare, by takich numerów nie wycinał znowu.
@Warcraft947
Tekst jest skopiowany z innej strony, wrzucony do translatora, i wklejony tutaj. Graba nawet nie natrudził się, by przeczytać przetłumaczony tekst.
No k**wa.... bo zara pierdolnę głową o ścianę tutaj...masz blocka, ignora, bana na ip w moich serwerach. Idź giń, przepadnij i płoń.
Reszty twojego posta nawet nie czytam ale masz racje nie pisze poprawnie po polsku ale już chyba poprawiłem artykuł
@Pattrick
1. Poprawiłem większość błędów a nawet po raczyłem się użyć czegoś innego niż seems leigh chociaż myślałem, że to powierzchnie znany zwrot
2. Estetyka, nie widzę potrzeby wyśrodkowywania obrazków
Reszta zrobiona, sorry pisałem w nocy a zara do pracy.
Dzięki za wyłapanie

Jak dla mnie słabe, bezpłciowe "coś", autor tekstu chciał chyba być fajny i zabłysnąć, ale nie wyszło.
@edit://
"Niektórzy chcieli by cieli", niestety nie każdy potrafi.
Podpisuje się pod wypowiedzią Ciasteczkowego.
Masa błędów, powtórzeń, brak interpunkcji, nie potrzebne z angielszczenia ... przykładów podawać nie będę. Warcraft wystarczająco już podał.
I Ty się Panie Graba tak nie spinaj. Przyjmij do wiadomości, że "twój" tekst nie jest perfekcyjny i wymaga popraw. Nawet nie rozumiem, czemu tak rzuciłeś się do Warcrafta jak... (daruje sobie porównania). Wyrażając się w ten sposób pokazujesz tylko jak wielce rozpuszczonym bachorem jesteś, który nie dostał "nagrody" za coś co odwalił po łepkach. Jak chcesz pozytywnych komentarzy, postaraj się i napisz to jeszcze raz. Tym razem... z sensem... albo w ogóle sobie to daruj, bo jak na razie pisanie nie jest twoją mocną stroną. (ale jednak praktyka czyni mistrzem)
Gdzieś już to czytałem i to nie raz, w sumie takich tekstów jest pełno
No k**wa.... bo zara pierdolnę głową o ścianę tutaj...masz blocka, ignora, bana na ip w moich serwerach. Idź giń, przepadnij i płoń.
Tym dokładnie pokazałeś jaki jesteś Koleś ma swoje zdanie to już jest zły.. A tym bardziej rozśmieszyło mnie, że dostał blocka na Twoich serverach jak by nie wiem czym one są...I jak tak traktujesz swoich widzów za wyrażanie własnego zdania to GL
Gdzieś już to czytałem i to nie raz, w sumie takich tekstów jest pełno Tym dokładnie pokazałeś jaki jesteś Koleś ma swoje zdanie to już jest zły.. A tym bardziej rozśmieszyło mnie, że dostał blocka na Twoich serverach jak by nie wiem czym one są...I jak tak traktujesz swoich widzów za wyrażanie własnego zdania to GL
a ja w tym momencie stanę w obornie Graby, a dlaczego ? dlatego że Graba zapodał parę wulgaryzmów, nie dlatego że ktoś skrytykował jego tekst tylko, przez jedno konkretne zdanie, a mianowicie:
"Tekst jest skopiowany z innej strony, wrzucony do translatora, i wklejony tutaj. Graba nawet nie natrudził się, by przeczytać przetłumaczony tekst."
skoro uzytkownik o nicku Warcraft947, jest taki pewien że tekst jest plagiatem niech poda nazwę strony z której był kopiowany
co do samego tekstu przeczytałem z ciekawości i w sumie nie jest tak źle, ale następnym razem nie rób tyle baboli bo w oczy kole, a jak wiemy 80% forumowiczów skończyło Filologie Polską i lubią wytykać błędy
jak wiemy 80% forumowiczów skończyło Filologie Polską i lubią wytykać błędy
Nie ale istnieje takie coś jak Mozilla czy Chrome, które ma wbudowane sprawdzanie błędów. Napisze to po raz kolejny, jeśli ktoś nie ma prawa jazdy i nie potrafi jeździć autem to nie jeździ, to tyczy się także innych dziedzin, w tym także pisania na forum.
Jeśli nadal masz do Nas jakieś ale, odsyłam Cie do regulaminu forum. Jeśli regulamin Ci nie pasuje i nie tylko Tobie, dotyczy to każdego użytkownika tego forum, nie musisz brać czynnego udziału w dyskusjach, komentarzach wszelakich postów i ogólnego logowania się na to forum.
Myślę, że teraz jest to jasne i jasne jest także odebranie w ten sposób tego "tematu".
Jak dla mnie słabe, bezpłciowe "coś", autor tekstu chciał chyba być fajny i zabłysnąć, ale nie wyszło.@edit://"Niektórzy chcieli by cieli", niestety nie każdy potrafi.
-Zabłysnąć? nie ja chciałem po prostu podzielić się czymś z czego gracze nie zdają sobie sprawy
Gdzieś już to czytałem i to nie raz, w sumie takich tekstów jest pełno Tym dokładnie pokazałeś jaki jesteś Koleś ma swoje zdanie to już jest zły.. A tym bardziej rozśmieszyło mnie, że dostał blocka na Twoich serverach jak by nie wiem czym one są...I jak tak traktujesz swoich widzów za wyrażanie własnego zdania to GL
Ja takiego zdania nie akceptuje bo dla mnie nawet to nie podchodzi po opnię tylko czysty trolling albo hejting gdyż żadnego uzasadnienia nie widziałem z strony tamtego pana.
Kolejna sprawa to tak masz racje, tekstów tego typu jest masa w internecie ale dlaczego?
Odpowiedź prosta: ludzie myślą że grają w mmorpg a tak naprawdę graja w mmog i omija ich cała zabawa...solucja?
Spamować tekstów tego typu jak najwięcej a może ktoś to przeczyta i spotkasz takiego rpgowca w mmo i odraz z górki bo nie trzeba tłumaczyć mu co to rp a zabawa jest przednia a poza tym to nie widziałem jeszcze jakiejkolwiek wzmianki na tym forum.
Nie ale istnieje takie coś jak Mozilla czy Chrome, które ma wbudowane sprawdzanie błędów. Napisze to po raz kolejny, jeśli ktoś nie ma prawa jazdy i nie potrafi jeździć autem to nie jeździ, to tyczy się także innych dziedzin, w tym także pisania na forum.Jeśli nadal masz do Nas jakieś ale, odsyłam Cie do regulaminu forum.Jeśli regulamin Ci nie pasuje i nie tylko tobie, dotyczy to każdego użytkownika tego forum, nie musisz brać czynnego udziału w dyskusjach, komentarzach wszelakich postów i ogólnego logowania się na to forum.Myślę, że teraz jest to jasne i jasne jest także odebranie w ten sposób tego "tematu".
Bla bla bla...regulamin, suwakiem w duł...akcept = 99% użytkowników internetu.
Pogódź się z tym panie praworządny
Co do błędów no tak poprawiłem ortografie właśnie za pomocą programów tego typu, stylistykę itd ale według mnie interpunkcja jest w stopniu akceptowalny wiec w czym problem?
Ale wy chyba naprawdę nie rozumiecie po co ten artykuł napisałem, nie po to aby "zaistnieć" tylko po to aby mieć nadzieją że w mmo spotkam jakiegoś polaka kto zdaje sobie sprawę czym jest rp. Ale nie, na pewno napisałem to by chwalić się sowim Polskim językiem...tak na pewno
Przeczytałem trochę błędów bla bla bla itp. Jest w miarę, trochę błędów itd. Co do Warcrafta to może byś poparł swoje twierdzenie przykładami? Bo taki "hejting" jak to powiedział Graba, do niczego nie prowadzi.
Tekst jest śmiesznie krótki, jego treść bardzo nam wszystkim znana. Już dostałeś i tak nad to krytyki. Powinieneś na przyszłość bardziej uważać i pracować więcej bo ten tekst na pewno nie zajął Tobie dużo czasu pracy. Tak wg. jaka to forma pracy? Bo mi to wygląda na zwykłe wytłumaczenie pojęcia ,które mamy nawet na Wikipedii. Do tego nie jesteś stronniczy toteż nie wróżę Tobie kariery recenzenta. Powodzenia!
No k**wa.... bo zara pierdolnę głową o ścianę tutaj...masz blocka, ignora, bana na ip w moich serwerach. Idź giń, przepadnij i płoń.(...)1. Poprawiłem większość błędów a nawet po raczyłem się użyć czegoś innego niż seems leigh chociaż myślałem, że to powierzchnie znany zwrot
Po pierwsze, pierwsza reakcja jest całkiem zrozumiała. Co innego wytknąć błędy tak jak zrobili to inni, ale oskarżenie o plagiat bez podania oryginału to przegięcie. Każdy by się wkurzył na jego miejscu.
Po drugie, nikt nie zrozumiał bo drugie słówko to nie leigh tylko legit. Wymowa obu różni się zdecydowanie, tak jak i pisownia. O znaczeniu mówić nie będę, bo słówko leigh - a właściwie Leigh - to tylko i wyłącznie imię.
Po trzecie tak jak inni mówili - temat wałkowany dziesiątki razy. Racja, nazwa MMORPG jest używana na wyrost (bo w poczynaniach większości graczy RPG nie uświadczysz nawet trochę), ale zawsze zdawało mi się że osoby które mają ochotę na zabawę w stylu RPG albo siedzą nad wersją papierową, albo nad jakimiś chatami/forami, albo szukają czegoś w stylu Neverwinter Nights na necie (zdaje mi się że tam łatwiej będzie znaleźć osoby chętne do takiej zabawy niż w MMO). MMORPG jakoś moim zdaniem nie za bardzo pasują do takiej rasowej gry RPG, może to tylko moje odczucie.
Zgadzam się z n4zArh że nazwa MMORPG jest używana na wyrost. Z punktu widzenia MG powinna to być nazwa MMOG , ponieważ w grach RPG poczynania graczy mają znaczny wpływ na świat gry a MG często musi się dostosować do zmian oraz poczynań postaci.
Tekst jest śmiesznie krótki, jego treść bardzo nam wszystkim znana. Już dostałeś i tak nad to krytyki. Powinieneś na przyszłość bardziej uważać i pracować więcej bo ten tekst na pewno nie zajął Tobie dużo czasu pracy. Tak wg. jaka to forma pracy? Bo mi to wygląda na zwykłe wytłumaczenie pojęcia ,które mamy nawet na Wikipedii. Do tego nie jesteś stronniczy toteż nie wróżę Tobie kariery recenzenta. Powodzenia!
Praca? a zapłaci mi ktoś za to? chyba nie...
Po prostu chciałem poinformować ale się po prostu nie da
Temat do zamknięcia
Graba chciałeś dobrze ja cię rozumiem. Ale wyszło jak zawsze...
Eh, po prostu go weźcie... No załóżmy, że się natrudziłeś, ale nie wyszło. Powinieneś przyjąć słowa krytyki, które mogą pomóc w doskonaleniu swojej pracy (ten wyraz nie oznacza tylko tego, co tam napisałeś kawałek wyżej), a zachowałeś się jak rozpieszczony bachor lub coś w tym stylu. Z takim podejściem raczej nic z tego nie będzie.
Temat został zamknięty. Powód: Na prosbe autora.
Zmieniam zdanie, nie ma sensu "zmuszać" kogoś to do czegoś a raczej uświadomić o innej perspektywie, jak zwykle wielka afera pod moim tematem a to się robisz już normalnie schematyczne