MMORPG bez P2W

Nie wiem, ja osobiście wstrzymałbym się z polecaniem SW:TOR. Nie wiem jak jest z PvP, gram w zasadzie tylko PvE, i tak:

- jest to raczej Single Player, z nastawieniem na storyline, który z kilkoma chwalebnymi wyjątkami (Każda klasa ma inną historię), jest po prostu mierny. Fabularnie, dodatki które wychodzą nawet nie zawsze mają sens w zestawieniu z Class Story - szczególnie zauważalne, jak się gra klasą, która nie jest wrażliwa na Moc, taka jak na przykład Agent Imperialny, fabuła dodatków wtedy po prostu traci sens.

- Mechanika walki jest drętwa, powolna i nawet nieco męcząca - mam wrażenie jakby chcieli wprowadzić pesudo-turowy system, jak był w KotOR-ach. Jeśli chodzi o skille, to jest ich multum, jednakże służą w większości jako zapychacz - w zasadzie używa się tylko 2-3 skilli na krzyż, a jak są na cooldownie, to używa się reszty.

- Bez płacenia abonamentu, musisz kupować nawet takie pierdoły jak niewyświetlanie hełmu na postaci (każdej z osobna).

- Faktycznie, przedmiotów stricte-P2W w Item Shopie nie uświadczysz, są za to boosty różnego rodzaju i tokeny do zakładania gotowych postaci (poziom 60, o ile dobrze pamiętam).

Osobiście poleciłbym zainteresować się The Secret World, lub raczej jego nową odsłoną TSW: Legends, która teoretycznie ma być całkowicie f2p, bez żadnych haczyków. Znowu, z mojej perspektywy (stare TSW, do bety Legends się nie dostałem):

- Fabuła jest(była) świetna, unikalne uniwersum i naprawdę ciekawy klimat (ale jak zauważyłeś, każdy odbiera to inaczej)

- Skilli było naprawdę dużo, i była duża dowolność w tworzeniu buildu, poprzez łączenie dwóch zestawów broni.

- Premium dawało kilka boostów, takie jak bonusy do nagród z questów, mniejszy cooldown przy powtarzaniu questów, i takie tam.

- Item shop w większości ograniczał się do kosmetyki, lub nowych slotów na postacie.

- Mechanika walki - było trochę klawiszy do ogarnięcia (1-8 skille, WASD, unik), fakt, ale oprócz chamskiego tab-target, liczyło się także gdzie twoja postać stoi, oraz są też regularne uniki.

- Nie ma (nie było) jako takiego poziomu postaci - co ileśtam expa dostawało się jeden ability point (do skilli na broniach), a co trzy AP dostawało się jeden Skill Point (do buffów na postaci, zakładania lepszych broni itp.).

- Sam osobiście grałem w tak zwanym "międzyczasie" i była to gra dość przyjemna dla ludzi którzy nie poświęcają jej dni i nocy, tylko właśnie po kilka godzin na raz.

Edit: Jeszcze jedna rzecz - nie wiem jak było z drobiazgami blokowanymi przez abonament (jak wspomniane przy SW:TOR chowanie hełmu, ponieważ po pierwszych 30 dniach membership, które dostałem przy zakupie wersji Ultimate, zdecydowałem, że gra podoba mi się na tyle, że będę płacił abonament, choćby po to, by wesprzeć twórców - który też notabene do wysokich nie należał).

Dokładnie tak jak inni powiedzieli WoW lub FF nic innego nie ma na rynku ;/ w tym miesiacu wychodzi tez albion online

Powiem tak narazie FF odpada po prostu nie mój klimat a combo skilli o wiele lepsze były w Aionie. Blade and Soul podobny klimat graficznie co FF ale też nie dla mnie. STWOR pogram troszkę dłużej i ocenie bo fakt czuje jakby była to semi-turowa gra. Z BDO potestuje jeszcze tzn. wbije wyższy lvl i zdecyduje a na końcu ruszę wowa.

Możecie mi tylko powiedzieć w sprawie TESO czy jest możliwość testu za darmo na steamie np.? Czy trzeba kupić nowe konto żeby przetestować? A jak tak to gdzie? Bo na allegro ładnych cen to nie ma.

Cześć wszystkim,

otóż szukam dowolnego MMORPG'a bez systemu P2W o co chodzi zaraz napiszę. Ma zawierać:

-Brak systemu P2W

-brak mangowej/dziecięcej grafiki

-może to być grinder lub też inny dowolny typ

-Może być B2P lub abonament

-fajnie gdyby miała swój własny klimat, fabułę etc. (ale to każdy odczuwa inaczej)

-brak starej grafiki wiecie ostatnio pogrywam w Rohan Origin i po prostu nie chce znowu z taką grafą grać

-musi mieć fajne PvE lub PvP ( nie wymagam obu ale jedno z nich musi być po prostu niezłe)

-ilość czasu ok. 4h

-w której można coś osiągnąć ale nie chodzi mi aby być top 10 serwera tylko top 200-300 rozumiecie o co chodzi mam nadzieje. Nie najlepszy ale dobry.

-dużo skilli! Bardzo ważne dla mnie tzn.nie chce gry jak GW 2 gdzie Skille są przypisane do broni i tyle . Tzn. mogą być sloty od 1 do 8 i tyle ale że sam mogę sobie je wybrać itd.

-3D /rzut izometryczny dowolny

Sprzęt: Wejdzie wszystko.

Przypadły mi do gustu:

Aion-gra w którą gdyby nie sety oficerskie tona scrolli które trzeba odpalać za każdym razem itd. grałbym chyba do dzisiaj. Mnie wciągnęło za 3 razem ale na długo (osobiście uważam ,że ta gra nie jest P2W tzn. tylko lekko- na tyle iż byłem w stanie to zaakceptować)

GW 2- piękne animacje skilli ładny świat ale lvl się tak naprawdę tam nie liczył (pochodzę z gier z ciężkim grindem i zwyczajnie mi to przeszkadzało) + bronie mają z góry przypisane skille najbardziej mnie to bolało - do tej gry zrobię chyba 4 podejście ale dopiero jak wyjdzie kolejny dodatek bo mam samą podstawkę i nie opłaca mi się teraz jednego dodatku kupować.

Nie przypadły mi do gustu:

-WoW- nigdy nie grałem i niech już tak zostanie.

-Black Desert- próbowałem ale to jedyna gra w której podczas gry bolały mnie oczy tzn. animacje tych skilli mimo ,że kocham grindowniki to nie byłem w stanie ogarnąć tej grafiki.

Gry które przetestuje:

Z racji ,że pojawiają się na forum w kółko te same nazwy z góry mówię ,że wypróbuje:

-STWOR bo dużo ludzi poleca ją chociaż nie wiem czy jest zgodna z opisem

-Final Fantasty XIV i ESO to samo co wyżej

Czy oprócz tych gier istnieją jeszcze jakieś które spełnią moje oczekiwania? Z góry powiem ,że grałem w dużo więcej gier ale w większości grałem dawno ( z 2-3 lata temu) i dawałem grze 5 min . Teraz niezależnie jak ją wspominam każdej dam drugą szansę jeżeli uważacie ,że spełni moje wymagania.

To chyba tyle, gier pewnie jest dużo więcej ale nie siedzę w tym od dawna i nie wiem na co zwrócić jeszcze uwagę.

Dzięki z góry za pomoc!

QUAKU TY KU*** Wow Nie jest p2w oprócz tego, że kupujesz boosta, abonament golda na allegro ubierasz się na full kota w domu handlowym i jesteś nie do zaje**** pozdro je**** farmazonie ESSA

idąc Twoim tokiem rozumowania to KAZDE MMORPG jest P2W, w GW2/TESO/FF XIV kupuje boosta za real kase i mi robią rajdy, zdobywają EQ czy wbijają rating PVP i jestem kozakiem więc P2W jak cholera te giereczki są

No to tak wszystko to jest P2W większe lub mniejsze