MMORPG bez P2W

Cześć wszystkim,

otóż szukam dowolnego MMORPG'a bez systemu P2W o co chodzi zaraz napiszę. Ma zawierać:

-Brak systemu P2W

-brak mangowej/dziecięcej grafiki

-może to być grinder lub też inny dowolny typ

-Może być B2P lub abonament

-fajnie gdyby miała swój własny klimat, fabułę etc. (ale to każdy odczuwa inaczej)

-brak starej grafiki wiecie ostatnio pogrywam w Rohan Origin i po prostu nie chce znowu z taką grafą grać

-musi mieć fajne PvE lub PvP ( nie wymagam obu ale jedno z nich musi być po prostu niezłe)

-ilość czasu ok. 4h

-w której można coś osiągnąć ale nie chodzi mi aby być top 10 serwera tylko top 200-300 rozumiecie o co chodzi mam nadzieje. Nie najlepszy ale dobry.

-dużo skilli! Bardzo ważne dla mnie tzn.nie chce gry jak GW 2 gdzie Skille są przypisane do broni i tyle . Tzn. mogą być sloty od 1 do 8 i tyle ale że sam mogę sobie je wybrać itd.

-3D /rzut izometryczny dowolny

Sprzęt: Wejdzie wszystko.

Przypadły mi do gustu:

Aion-gra w którą gdyby nie sety oficerskie tona scrolli które trzeba odpalać za każdym razem itd. grałbym chyba do dzisiaj. Mnie wciągnęło za 3 razem ale na długo (osobiście uważam ,że ta gra nie jest P2W tzn. tylko lekko- na tyle iż byłem w stanie to zaakceptować)

GW 2- piękne animacje skilli ładny świat ale lvl się tak naprawdę tam nie liczył (pochodzę z gier z ciężkim grindem i zwyczajnie mi to przeszkadzało) + bronie mają z góry przypisane skille najbardziej mnie to bolało - do tej gry zrobię chyba 4 podejście ale dopiero jak wyjdzie kolejny dodatek bo mam samą podstawkę i nie opłaca mi się teraz jednego dodatku kupować.

Nie przypadły mi do gustu:

-WoW- nigdy nie grałem i niech już tak zostanie.

-Black Desert- próbowałem ale to jedyna gra w której podczas gry bolały mnie oczy tzn. animacje tych skilli mimo ,że kocham grindowniki to nie byłem w stanie ogarnąć tej grafiki.

Gry które przetestuje:

Z racji ,że pojawiają się na forum w kółko te same nazwy z góry mówię ,że wypróbuje:

-STWOR bo dużo ludzi poleca ją chociaż nie wiem czy jest zgodna z opisem

-Final Fantasty XIV i ESO to samo co wyżej

Czy oprócz tych gier istnieją jeszcze jakieś które spełnią moje oczekiwania? Z góry powiem ,że grałem w dużo więcej gier ale w większości grałem dawno ( z 2-3 lata temu) i dawałem grze 5 min . Teraz niezależnie jak ją wspominam każdej dam drugą szansę jeżeli uważacie ,że spełni moje wymagania.

To chyba tyle, gier pewnie jest dużo więcej ale nie siedzę w tym od dawna i nie wiem na co zwrócić jeszcze uwagę.

Dzięki z góry za pomoc!

Jeżeli przypadł Ci do gustu Aion, to zobacz Blade And Soul, osobiście grałem w aiona przez 2 lata, i grając w BaS miałem podobny "feeling". Gra ma bardzo fajne PVP jak i PVE, aczkolwiek brakuje bardzo endgame który kończy się tak właściwie na łupaniu aren 24/7 ;d.

The Elders Scrolls Online? Jak dla mnie jedno z solidniejszych MMORPG na rynku. B2P, z jednej strony tani (podstawka to ok. 30 zł) z drugiej taka trochę skarbonka (kupowanie DLC i dodatków osobno). Idealna ta gra to może nie jest, ale mimo to polecam spróbować.

Szczerze więcej tytułów godnych uwagi, których jeszcze nie wymieniłeś raczej już nie ma.

ja wracam do blade and soul, wbilem na stara postac zobaczyc ile jest ludzi i nadal gra bardzo duzo osob, gra jest po prostu dobra.

ja wracam do blade and soul, wbilem na stara postac zobaczyc ile jest ludzi i nadal gra bardzo duzo osob, gra jest po prostu dobra.

Ilość graczy zwiekszy sie jeszcze ze wzgledu na nowa klase.

TESO <3

Jak zadowala cię PVE i chcesz dużo skilli... to polecam Marvel Heroes Online. Fabuła jest, postacie są, ale gra to typowy HnS, gdzie grindujesz tony mobów robiąc przy okazji questy. Co jest plusem to fajne walki z bossami i duża liczba UNIKALNYCH postaci. Co prawda jakiś typowy łucznik czy zabójca się znajdzie, ale to może z 5 takich postaci. Reszta to już "coś" - jest np Venom (ze spidermana) który zamiast many płaci za skille życiem, a te użyte hp odkłada jako "ichor" którego używa do jeszcze innych skilli... Albo mamy np Human Torch - ludzka pochodnia, też nie ma many, ale ma wskaźnik nagrzania - nagrzewa się rzucając skille, a jak się przegrzeje to skille mają dodatkowe efekty ale zużywają nagrzanie. Mamy jeszcze jakąś Rogue - kojarzysz tą typkę z X-Menów która chodziła w rękawiczkach bo jak kogoś dotykała to moc wysysała? Tu też ma tego skilla :D. I możesz przejmować moce postaci od graczy... ale też i od bossów. Co jest dość ciekawe, tym bardziej że to nie zwykła kalka skilla, ale całkowicie nowy skill wykorzystujący te moce - np może przejąc moc od blade'a (łowcy wampirów i wampira w jednym) i wpadać w wampirzy szał co zwiększa statystyki kosztem hp :D.

A walki z bossami też są całkiem całkiem - zwłaszcza gdy gra się na wyższych poziomach trudności, gdzie jeden skill nie uniknięty oznacza twoją śmierć, a bossa bijesz dość długo, zwłaszcza w otwartych strefach :P. No i czuć tę potęgę kiedy zalewają cię hordy wrogów (dosłownie) a ty się bronisz i bronisz i kombinujesz jak tu przeżyć i trzymać ich na dystans maczety xD. A potem wywalasz sygnature skilla (to taki najbardziej rozpoznawalny skill od danego bohatera - znany z komiksów, seriali i filmów) i zabijasz wszystkich w promieniu 10 metrów... a po paru sekundach znowu wrogów masz od licha i trochę xD. Oczywiście nie cały czas i nei wszędzie, ale są takie tryby-areny :)

Jeśli w black desert tylko te efekty ci przeszkadzały trza było oddalić trochę kamerę i dać efekty camery na minimum ;)

Jeśli w black desert tylko te efekty ci przeszkadzały trza było oddalić trochę kamerę i dać efekty camery na minimum 

Black Desert jest P2W, czy tez trzeba w ta gre zainwestowac troche pieniedzy(udzwig, pety, 3 pokojowki pozniej do storage'a jak ktos chce zarabiac grindem, stroj pve/pvp)

Gry non-P2W to gry P2P lub ew. Guildwars/TESO/SWTOR(z premium abo):

P2P - WoW, FinalFantasy

___

Kazda gra z CS jest praktycznie P2W, czy Pay2Progress czy P2Invest jak zwal tak zwal, bez wydatku pieniedzy sie nie obejdzie jak myslisz o grze na powaznie, tyczy sie to kazdej gry z CS'em (lub 99%), sa gry low-P2W, mid-P2W (BDO - trzeba zainwestowac, ale nie trzeba pakowac nieskonczona ilosc 120Euro na start i dodatkowe 80-200 rozlozone w czasie) lub gry high-P2W(ArcheAge)

OFC mowimy o sytuacji gdzie chcesz np. grac w topowych gildiach i miec dobre szanse na walke z innymi w endgame. Czasami jest tak, ze w MMO mozna pewne aspekty P2W ominac NOLIFEM, ale to tylko w stosunku do casual donatorow, jest tez wielu bogatych graczy co graja calymi dniami.

Jezeli chcesz sobie popykac na poziomie casual to mozesz grac we wszystko.

Black Desert jest P2W, czy tez trzeba w ta gre zainwestowac troche pieniedzy(udzwig, pety, 3 pokojowki pozniej do storage'a jak ktos chce zarabiac grindem, stroj pve/pvp)

Gry non-P2W to gry P2P lub ew. Guildwars/TESO/SWTOR(z premium abo):

P2P - WoW, FinalFantasy

___

Kazda gra z CS jest praktycznie P2W, czy Pay2Progress czy P2Invest jak zwal tak zwal, bez wydatku pieniedzy sie nie obejdzie jak myslisz o grze na powaznie, tyczy sie to kazdej gry z CS'em (lub 99%), sa gry low-P2W, mid-P2W (BDO - trzeba zainwestowac, ale nie trzeba pakowac nieskonczona ilosc 120Euro na start i dodatkowe 80-200 rozlozone w czasie) lub gry high-P2W(ArcheAge)
OFC mowimy o sytuacji gdzie chcesz np. grac w topowych gildiach i miec dobre szanse na walke z innymi w endgame. Czasami jest tak, ze w MMO mozna pewne aspekty P2W ominac NOLIFEM, ale to tylko w stosunku do casual donatorow, jest tez wielu bogatych graczy co graja calymi dniami.

Jezeli chcesz sobie popykac na poziomie casual to mozesz grac we wszystko.

Aha? Jak chcesz możesz sobie tyle wydawać, starczy zakupić pety i nic więcej, strój pve łatwo złapać na markecie, pokojowki? Są zbędne,strój pvp także,udźwig kupisz za L a to starczy spokojnie ;) Bdo jest tak tanie że kupisz te pety i zostanie Ci więcej kasy jak byś kupił inna grę ;)

teso akurat nowy dodatek wyszedł

Aha? Jak chcesz możesz sobie tyle wydawać, starczy zakupić pety i nic więcej, strój pve łatwo złapać na markecie, pokojowki?  Są zbędne,strój pvp także,udźwig kupisz za L a to starczy spokojnie  Bdo jest tak tanie że kupisz te pety i zostanie Ci więcej kasy jak byś kupił inna grę 

No starczy, dla casuala, ale nie graczy ktorzy mysla o porzadnym pvp o siege TET Boss gearze + 61lvlach +.

Udzwig, 4 pety to totalne min. Set jakikolwiek PvE na klasy poza DK/Striker moze i by wyrwal.

Pokojowki sa potrzebne do ostrego grindu, na loc powyzej sausan.

Jasne grac mozesz i za darmo i co z tego? Nic nie ugrasz. Takie np. RL-XT Alliance to narybki i by tam Ci juz powiedzieli pewnie, ze trzeba min. jeszcze udzwig miec. A my tutaj o porzadnej grze mowimy (czyli ranga wyzej).

Dodatkowo, jedna sprawa jeszcze bez value'a packa jest liptop, kupno go na AH jest mozliwe ale ciezkie i moze sie nie udac przez miesiac klikania, biduje to tysiace osob. Takze doliczyc jeszcze 15e (wydatek 20, bo 1500 perel nie kupisz), po 3x20e(60e) odlozy Ci sie na 4ty value pack.

To tak:

BDO sprawdzę co mi szkodzi jedyne pytanie czy wciąż trzeba prosić kogoś/allegro żeby mieć dostęp na 48h na darmowe konto aby sprawdzić grę czy zrobili to jak w FF XIV ze do któregoś lvl'a jest free to play?

ESO aby przesestować za darmo również jest możliwość jakiegoś konta czy tylko specjalne weekendy ?

FF XIV pograłem bardzo klimatyczna ale strasznie statyczna i nie rozumiem czemu wszystkie skille muszą mieć jednakowe cd - odpada.

Blade & Soul skoro mówisz ,że podobna do Aiona na pewno sprawdzę!

STWOR jest inny podoba mi się klimat i skille nawet ładnie wyglądają - na dysku zostanie jak nic innego nie znajdę to pewnie go ruszę. Jedynie wolę rozgrywkę jak w GW 2/Aion swobodny ruch nie wiem jak to określić a nie jak w STWOR głównie myszka (Szkoda ,że nie ma takie MMoRPG'a jak Jedi Outcast II to byłoby coś).

Marvel Heroes sprawdzę.

Powiedzcie mi tylko czy jeszcze takie tytuły jak Tera czy Rift opłaca się w ogóle ściągać i testować czy to z serii wymarłych już gier/nie pasujących do opisu ? Bo kiedyś (chyba z 2 lata temu) Rift był na pewno cenionym MMO jak pamiętam.

jezeli nie wymarlych, to juz raczej nie rozwijajacych sie. Np. Jak juz mass grac w twre to mozesz w bdo.

a I swtor to bardziej singiel jak mmo.

@Kamyczek11

Tutaj masz te Twoje jednakowe cd i jak ono "spowalnia" gracza. Zaczyna rotacje na 1:08 a kończy rotacje na 5:00. Przy okazji widać że nie ma się do używania 1-5 skilli tylko ponad 14.

A tutaj masz swoją "straszną statyczność walki". Tylko uwaga na spojler bo to finał story z dodatku Heavensward.

Także proszę nie oceniać poziomu walki dopóki nie dobijesz do 50 poziomu gdzie postacie się rozkręcają. Ba, dragoon na 35 poziomie już się rozkręca.

Edit: Dla ludzi co mają problemy z kontrastem w oczach bo im przeszkadzają przesadne animacje skilli w grach. Jest opcja wyłączenia animacji. Dla ludzi co przeszkadza interfejs bo jest na całym ekranie. Możesz modyfikować UI jak tylko się Tobie podoba. Baa nawet możesz sobie powyłączać praktycznie wszystko poza chatem ale chat możesz sobie zmniejszyć tak że nie będzie go widać prawie.

Co do tematu i gier których poszukujesz. Do gry które odpowiadają Twojemu opisowi to:

- Final Fantasy XIV: A Realm Reborn - abonament - trial do 35lv bez limitu czasu

- World of Warcraft - abonament - trial do 20lv bez limitu czasu

- Eve Online - trial do 5 milionów skilli bez limitu czasu ale za to z limitem do jednej frakcji do której należy Twoja postać przy jej tworzeniu oraz możesz latać tylko trasportowcami, fregatami, niszczycielami i krążownikami pierwszej generacji

Te trzy są ponad wszystkimi innymi. Jeśli pograłeś w te tytuły więcej niż miesiąc zrozumiesz że reszta mmo na rynku nie da Tobie takiej frajdy jak te. Przynajmniej jeśli chodzi o te co teraz są i mówię tutaj o mmo które są po premierze.

Super czyli można przyjąć ,że od 35 lvl'a każda postać nie ma już tego global cd? Jak tak to tam grze dużo więcej czasu byłem pewny ,że w tej kwestii nic nie da się zmienić bo natknąłem się wcześniej o filmie na yt jak statyczna była to gra.

Ogólnie to ten global cooldown cały czas jest lecz można go zmniejszyć statystyką skill/magic speed oraz właśnie na wyższych poziomach już tego nie czuć a walka nabiera tempa właśnie od tego 35-50lv i im dalej tym szybciej. Zaś co do statyczności to jest tak samo. Na początku statyczna walka żeby zaznajomić się z mechanikami gry a im dalej tym bardziej dynamiczniej jest. Ogólnie już tak na finale podstawki będą dungi i triale(instancje z jednym dużym bossem) gdzie już będzie trzeba się ruszać a im dalej tym lepiej. Tak samo z rajdami. Na początek pierwsze rajdy takie spokojne. Żeby gracz mógł się mechaniki nauczyć i potem poziom trudności będzie się rozwijał.

To jest specjalnie tak zrobione żeby gracze mogli się powoli uczyć gry a nie że od razu maksymalna prędkość klasy i dungów żeby potem nikt nie mógł nic ogarnąć :).

Edit: Śmiało mogę powiedzieć że do 50 poziomu i finału story podstawki to taki tutorial gry jest :D. Poza tym nie przejmuj się jak na tym 35lv jakaś klasa nadal będzie wolna bo każda ma inny feeling gry. Niektóre szybko się rozwijają a niektóre wolniej lecz mimo wszystko każda klasa finalnie będzie miała taką prędkość że będziesz się martwił czy zdążysz odpowiednie skille użyć przed zejściem stacków/buffów/combosów przy czym dojdzie do tego manewrowanie po polu walki.

A samo story, soundtrack i bohaterowie zachęcają żeby nie skipować tego tylko czytać każdy dialog. Wiadomo na starcie będą zadania typu przynieś podaj pozamiataj bo jesteśmy początkującym poszukiwaczem przygód bez reputacji ale mniej więcej przy 40 poziomie już nas docenią i zaczniemy być traktowani jak bohaterowie opowieści. Tutaj ten sam myk jest jak wszędzie w tej grze. Od zera do bohatera.

Super czyli można przyjąć ,że od 35 lvl'a każda postać nie ma już tego global cd? Jak tak to tam grze dużo więcej czasu byłem pewny ,że w tej kwestii nic nie da się zmienić bo natknąłem się wcześniej o filmie na yt jak statyczna była to gra.

Udziele Ci porady, poniewaz gralem we wszystkie gry, poza Elder Scrollsami, w ktorych przegralem 20h, reszta gier to kilkaset-do X k godzin.

Po przeczytaniu:

-musi mieć fajne PvE lub PvP ( nie wymagam obu ale jedno z nich musi być po prostu niezłe)

-ilość czasu ok. 4h

Uderzaj w World of Warcraft, najbardziej sprawiedliwy obok (FF & EvE) system platnosciowy. Nie ma P2W, nic nie kupisz poza abonamentem.

FF jest swietne, ale dosyc specyficzne i wydaje mi sie, ze bardziej Ci przypadnie do gustu WoW z tych 2, zwlaszcza jezeli nie jestes jakims specjalnym fanem FF. (EVE to gra bardziej strategiczna jak MMORPG, dlatego jej tutaj nie wliczam, poza tym poczatek jest moze nie tyle co trudny to nudny i zajmuje sporo czasu).

Dodatkowo, Twoje wymagania graficzne LEGION spelni. Gra przeszla transformacje, dopoty nie bedziesz specjalnie odwiedzial jednej z poprzednich krain (Dodatek Mists of Pandaria), ktorej de facto odwiedzac nie musisz... i nie zrobisz Pandy, to podejrzewam ze grafika bedzie Ci pasowala.

Efektywnie najlepiej dopasowany masz czas do WoWa, 4h to rozsadany czas. Obecny dodatek jest taki "troche grinderski", tzn. kiedys ludzie narzekali, ze po paru msc nie ma co robic, to teraz mozna nonstop ulepszac siebie poprzez farme w PvE mythic dungeonow.

WoW zaoferuje Ci TOP-TIER PvE content, przy PvP mhm - powiem tak, jest swietne jezeli interesuja Ciebie areny 3v3. Natomiast i tak przez pierwsze pol roku bedziesz sie skupial na PvE, zeby zrozumiec rozgrywke, combat, itd. itp.

Wejdz na Battleneta, sciagnij sobie battlenet APP, zaloz konto Battlenet na "prawdziwych danych" - zeby w razie potrzeby mozna kiedys w przyszlosci konto odzyskac jak cos sie stanie (wymagana kopia dowodu).

Sciagnij sobie WoWa przez launcher Battleneta, odpal sobie Triala na Realmie Burning-Legion PvP (duzo polakow, jest z kim grac) lub Defias Brotherhood (jak preferujesz INT community + PL).

Zrob sobie postac (byle nie Pande/Blood Elfa), jakas postac i poexp do 20, zobaczysz wowczas Czy grafika/sterowanie Ci odpowiada.

Jezeli, sie wszystko spodoba to odezwij sie do mnie na PMA. Jestem w stanie pomoc Ci wprowadzic sie w gre, za darmo ;) Dostaniesz TSA, porady, pobiegamy cos razem jak bedziesz zainteresowany. Nie wysle Ci natomiast tzw. RAFA czy tez inaczej, zeby Ci gra sie nie znudzila...

Na nowym koncie masz tzw. Boost do 100tki. Boostujesz postac wybrana przez siebie do 100'nego lvla i zaczynasz gre.

Nie ma sensu, grac od 1lvla, poniewaz questy beda tego samego typu co podczas lvlowania 100-110. Dodatkowo, obecnie te questy 100-110 sa duzo lepiej, ciekawiej zrobione. W wypadku expienia 1-100 istnieje ryzyko, ze expil bys przez dungeony(i w konsekwencji moglbys odniesc mylne wrazenie od prostocie, nudzie i powtarzalnosci tzw. instancji).

Wkrecalem ostatnio kolege, omalze nie quitnal przez dungeonowanie 1-100, jest to nudne, zmudne, poziom inst jest specjalnien zanizony. Obecnie nie ma zadnego powodu, zeby nie zaczac od wyboostowanej postaci moim zdaniem, Twoim glownym priorytetem jest zostanie w grze. Tzn. omijanie szerokim lukiem rzeczy, ktore Cie zniecheca - a dla nowej osoby expienie na RAF'ie takie moze miec skutki.

Takze:

- Trial

- Jak sie spodoba odezwij sie

- Kupno gry

- Boost do 100lvl

- Wytlumaczy CI sie co i jak, doradzi klase wedlug Twoich upodoban

- Expisz ;) (do 110), zajmie Ci to z tydz, moze 2 jako nowej osobie

- "Gra" zaczyna sie na 110 lvlu.

Super!

Z ciekawości i tak przetestuje jeszcze Blade and Soul a Wowa ruszę w następnym tygodniu i w razie co odezwę się. Dzięki wielkie za pomoc :)

Jeśli chodzi o opis samego World of Warcraft to mogę się zgodzić z Quaku.

Zaś co się tyczy Finala to powiem że bez spiny możesz sobie grać w niego kiedy chcesz. Abonament jest tani bo kupujesz 60 dni za około 70-80zł. Zależy gdzie. Opłaca się dla samej fabuły pograć solo, bo szczerze powiem że jest bardzo fajna a i zanim dojdziesz do końca gry żeby robić tak zwany end game a byś grał po te 3-4h dziennie to spokojnie tak zejdzie 2-3 miesiące dlatego nie musisz od razu dodatków kupować.

Przejdź story podstawki i dopiero potem Heavensward. Przejdź Heavensward i kup Stormblood który wyjdzie 20 czerwca. Nie musisz mieć wszystkich dodatków żeby grać. Tylko trzeba pamiętać że jakbyś chciał wbić na szybko 60lv to sam poziom nie odblokuje Tobie dungów i rajdów jak w innych mmo. Musisz story przejść dlatego nie trzeba się śpieszyć i z czasem osiągniesz poziom końcowy i będziesz mógł z ludźmi jak będziesz chciał rajdować.

Co się tyczy Eve to jest jedyna gra która jest czasochłonna. Prawda, wejść, chwile polatać i wyjść ale tutaj to należy dołączyć do jakiejś korporacji (gildii) i tam ludzie nauczą Ciebie grać w tą grę (tak, trzeba się nauczyć grać :D) i dla zabawy będziesz mógł z ludźmi sobie polatać na floty a oni Ciebie pokierują na to co byś chciał tam robić.

Podsumowanie:

WoW - To co Quaku pisał.

FF14 - Możesz wejść sobie na ile chcesz ale przez pierwsze miesiące będziesz grać jak w singla, przechodząc fabułę żeby resztę gry odblokować (oczywiście możesz sobie z ludźmi rp porobić, pochodzić na dungi i rajdy które odblokujesz [wszystkie będziesz miał odblokowane po całkowitym ukończeniu story], pocraftować bo nietypowy i do tego bardzo fajny system jest).

Eve - Trzeba mieć zaangażowanie i nie trzeba grać dużo ale ważne jest żeby grać regularnie, choćby jedną godzinę dziennie ale codziennie. No chyba że znajdziesz fajnych ludzi do gry co będą przychylnym okiem patrzeć na to że mało grasz. A powiem że takich jest dużo bo w Eve 80% graczy do ludzie po 27+ z żonami i dziećmi :).