Szczerze? Rynek f2p MMORPG jest martwy. Nie znajdziesz tutaj nic godnego uwagi. Jeśli chcesz w jakieś MMORPG pograć na poważnie to (nie)stety tylko b2p albo te z abonamentem (WoW/Final Fantasy).
Ja od siebie też polecam GW2, jak dla mnie MMORPG z bardzo uczciwym IS, gra jest dosyć specyficzna i faktycznie nie każdemu może się podobać, ale nie znajdziesz MMO idealnego niestety. Jak dla mnie zakup tych dwóch dodatków to naprawdę koszt minimalny przy tym co ta gra oferuje ogólnie. Dzięki dodatkom endgame w GW2 jest bardzo różnorodny, bardziej niż chociażby w WoWie, dzięki czemu nie odczuwasz takiej rutyny i znużenia.
Jest jeszcze TESO (The Elder Scrolls Online) ale jak mam być szczera to polityka “mikro transakcji” w tej grze jest irytująca. Generalnie zasada tam jest prosta, chcesz nowy content - płać. DLC jest w tej grze mnóstwo, do tego nie są zbyt tanie.
Jest także Black Desert, ale ja w niego nie grałam bo to nie mój typ MMO - to typowy grindownik, zresztą sporo osób niby twierdzi, że jest p2w. Ja się nie znam więc się nie wypowiem w tej kwestii.
Chciałabym ci polecić jakieś f2p MMORPG ale mam kompletną pustkę w głowie - Allods, Aion i inne Neverwintery czy Tera są mniej bądź bardziej p2w no i są to gry już nieco przestarzałe i mało popularne.