MMORPG F2P + dobre(żywe) community

Gatunek: RPG, cRPG
Sprzęt: i2500k 3,7GHz, Radeon R265 2GB, 8GB RAM
Cechy: Darmowe MMO, w którym sklep w lategame nie daje przewagi, najlepiej z dobrą grafiką(3D, gry 2D jakoś szybko mnie nudzą). Mile widziany także system non-target(ale nie jest to konieczne). Dobre, żywe i duże community też byłoby plusem.

<p>

</p>

<p>
	Aktualnie gram w TERA Online, która robi się coraz nudniejsza, a do tego mam wrażenie, że każdy patch czy update wrzuca tylko nowe rzeczy do item shopu i nie dzieje się nic ciekawego.
</p>

<p>
	Interesujące są dla mnie gry typu FFXIV, grałem w closed bety swego czasu i była to dla mnie przyjemna gra, jednak nie chcę wydawać pieniędzy, za młodu już za dużo hajsu wyrzuciłem na WoW'a.
</p>

<p>
	Zastanawiałem się na powrotem do Skyforge, jednak wszędzie widzę komentarze o tym, jak bardzo P2W teraz ta gra nie jest.<br>
	Innym tytułem, który mnie zainteresował jest też Path of Excile. Nie wiem jednak, czy się w tej grze odnajdę, bo całe to drzewko umiejętności etc. wygląda tak, jakby można było sobie z łatwością zepsuć cały build głupim rozdaniem punktów.<br><br><strong>Przypadły mi do gustu:</strong>
</p>

<p>
	- WoW
</p>

<p>
	- TERA
</p>

<p>
	- Silkroad Online
</p>

<p>
	- Final Fantasy XIV
</p>

<p>
	- Mabinogi
</p>

<p>

</p>

<p>
	<strong>Gry, które nie były dla mnie złe, ale nie były też jakieś za bardzo wciągające:</strong>
</p>

<p>
	- Blade and Soul
</p>

<p>
	- Vindictus
</p>

<p>
	- Rift
</p>

<p>
	- Tibia
</p>

<p>
	- Margonem<br><br><strong>Nie przypadły mi do gustu:</strong>
</p>

<p>
	- Guild Wars 2
</p>

<p>
	- TESO
</p>

<p>
	- Neverwinter Online
</p>

<p>
	- Aion
</p>

<p>
	- Metin
</p>

<p>

</p>

Wiem, że temat stary, ale bump, może wyszło coś nowego.

Jeśli zainteresowało Cię Path of Excile to może wypróbuj Mu Legend ? :) Gra jest łatwo do ogarnięcia. Ludzi jest bardzo dużo.

Riders of icarus sklep nie daje przewagi ale na endgame wymagane premium można na golda w grze kupić ale trzeba farmic. Community nie duże ale też nie martwe na czacie w mieście. Gra wyjątkowa bo lapiesz sobie prawie każda bestie jaka spotkasz i możesz używać jako mounta jej wiadomo na początku wilki i jelenie ale potem smoki pegazy jaszczurki itp endgame jest spoko różne dungi każda klasa ma miesięczny i tygodniowy ranking w oparciu o solo.dung za co dostaje się nagrody klas jest 7 jeżeli cie zainteresuje pw. Serwer Koroshimo

Co do skyforge graliśmy z przyjaciółmi ale ile można farmic te same mapki?

może wypróbuj Mu Legend ?

Próbowałem, ale niestety mi nie podpasowało :(

Riders of icarus

Też próbowałem. Gra była ok, ale jakoś po czasie coraz bardziej nudziła. Może dlatego, że grałem sam, a może dlatego, że nie ciekawi mnie łapanie smoków, pegazów etc. :c

Zastanawiam się nad nadchodzącym Monster Hunter World.
Jestem ciekaw jaka ta gra taka będzie.

Chciałeś f2p, a o ile się nie mylę MHW jest/będzie tytułem płatnym (B2P), tak tylko wspominam :).

To może daj szansę Black Desert? Gra niby B2P ale cały czas możesz znaleźć osoby które dają tzw gift passa (pełnoprawna wersja gry) w zamian za ref-linka (wbicie 30 lvla). Ty dostajesz gre za darmo, on 15 euro w cenie 10, niby niewiele ale... przy 10 takich "wymianach" już ma 50 euro w kieszeni :P.

Z grindowników to powiem ci że to jest chyba najrozsądniejsza produkcja na chwilę obecną. Bo też jaką ma obecnie konkurencję? Privy L2 otwierane i zamykane co miesiąc? Drewnianego PoE? Hejtowanego diabełka 3? A tu i walka jest świetna, i grind nie nuży no i jest też co robić po za biciem mobów (ogrodnictwo, hodowla i łapanie koni, łowienie ryb, gotowanie, alchemia, kowalstwo, system workerów, urządzanie swojej rezydencji...)

A biorąc pod uwagę twoje główne wyznaczniki czyli... dużą populację, non-target, ładna grafika 3D i sklep bez dużej przewagi to ta gra ma wszystko. Jasne, znajdą się pewnie głosy że gra p2w, bo możesz sobie kupić sloty w eq czy udźwig... ale prawda jest taka że ile by go nie było to zawsze go jest za mało. Po za tym da się to zrekompensować trickiem z mountem który może udźwignąć i kilkaset tysięcy ton xD. No i zostaje kwestia petów : pomocne są? są, ale raz że to jednorazowy wydatek na całe konto, a dwa nie jest konieczny. Ja przed drugim miesiącem gry miałem już dwa pety trafione na AH, potem jeszcze event i kolejny pet, potem za jakiś czas kolejny event z petem... xD. Jedyne co musisz sobie uświadomić to fakt że w tej grze musisz poświęcić CZAS. Wydaje się, "o boże, dwa miesiące" - ale w takiej grze poźniej level wbijasz nawet pół roku, tak samo jak nie zdobędziesz tutaj najlepszego EQ tzw BiS w miesiąc czy dwa. Ba, tu nawet jednego itemka BiS nie zdobędziesz w te 2 miesiące. Ale dzięki temu zawsze masz cel do dążenia :)

Chciałeś f2p, a o ile się nie mylę MHW jest/będzie tytułem płatnym (B2P), tak tylko wspominam .

Wiem, do tego podobno ma to być singleplayer z możliwością coopa, ale jestem tak zdesperowany, że ten jednorazowy koszt mógłbym sobie pozwolić. Po prostu nie interesują mnie gry P2P, ponieważ z powodu pracy byłoby to dla mnie nieopłacalne, jeśli mam czasem taki projekty, że mogę pograć tylko kilka godzin tygodniowo to czuję jakby te wydane pieniądze były zmarnowane. Właśnie dlatego zrezygnowałem z FFXIV. Wolałbym grę, do której mogę wrócić kiedy chcę bez martwienia się o to, czy zapłaciłem w tym miesiącu abonament.

To może daj szansę Black Desert? Gra niby B2P ale cały czas możesz znaleźć osoby które dają tzw gift passa (pełnoprawna wersja gry) w zamian za ref-linka (wbicie 30 lvla). Ty dostajesz gre za darmo, on 15 euro w cenie 10, niby niewiele ale... przy 10 takich "wymianach" już ma 50 euro w kieszeni .

Z grindowników to powiem ci że to jest chyba najrozsądniejsza produkcja na chwilę obecną. Bo też jaką ma obecnie konkurencję? Privy L2 otwierane i zamykane co miesiąc? Drewnianego PoE? Hejtowanego diabełka 3? A tu i walka jest świetna, i grind nie nuży no i jest też co robić po za biciem mobów (ogrodnictwo, hodowla i łapanie koni, łowienie ryb, gotowanie, alchemia, kowalstwo, system workerów, urządzanie swojej rezydencji...)

A biorąc pod uwagę twoje główne wyznaczniki czyli... dużą populację, non-target, ładna grafika 3D i sklep bez dużej przewagi to ta gra ma wszystko. Jasne, znajdą się pewnie głosy że gra p2w, bo możesz sobie kupić sloty w eq czy udźwig... ale prawda jest taka że ile by go nie było to zawsze go jest za mało. Po za tym da się to zrekompensować trickiem z mountem który może udźwignąć i kilkaset tysięcy ton xD. No i zostaje kwestia petów : pomocne są? są, ale raz że to jednorazowy wydatek na całe konto, a dwa nie jest konieczny. Ja przed drugim miesiącem gry miałem już dwa pety trafione na AH, potem jeszcze event i kolejny pet, potem za jakiś czas kolejny event z petem... xD. Jedyne co musisz sobie uświadomić to fakt że w tej grze musisz poświęcić CZAS. Wydaje się, "o boże, dwa miesiące" - ale w takiej grze poźniej level wbijasz nawet pół roku, tak samo jak nie zdobędziesz tutaj najlepszego EQ tzw BiS w miesiąc czy dwa. Ba, tu nawet jednego itemka BiS nie zdobędziesz w te 2 miesiące. Ale dzięki temu zawsze masz cel do dążenia 

Wiesz, że naprawdę mnie teraz tą grą zainteresowałeś? Wszędzie ostatnio widzę jak ludzie o niej gadają.
To może być zabawne, ale zachęciłeś mnie tym wbijaniem lvl'a pół roku, po prostu lubię grind.
Jeśli chodzi o pety to jednorazowy wydatek brzmi w porządku, pamiętam jak w silkroad online trzeba było wszystko co miesiąc odnawiać, zarówno premium jak i pety, osobno...

A jeśli chodzi o gift passa - znasz kogoś kto by go posiadał i się wymienił?

Wejdź na reddita, tam często ktoś daje tego passa.

Wejdź na reddita, tam często ktoś daje tego passa. 

Dzięki za podpowiedź! 15 minut i już dostałem kod c:

Gatunek: RPG, cRPG
Sprzęt: i2500k 3,7GHz, Radeon R265 2GB, 8GB RAM
Cechy: Darmowe MMO, w którym sklep w lategame nie daje przewagi, najlepiej z dobrą grafiką(3D, gry 2D jakoś szybko mnie nudzą). Mile widziany także system non-target(ale nie jest to konieczne). Dobre, żywe i duże community też byłoby plusem.

<p>

</p>

<p>
	Aktualnie gram w TERA Online, która robi się coraz nudniejsza, a do tego mam wrażenie, że każdy patch czy update wrzuca tylko nowe rzeczy do item shopu i nie dzieje się nic ciekawego.
</p>

<p>
	Interesujące są dla mnie gry typu FFXIV, grałem w closed bety swego czasu i była to dla mnie przyjemna gra, jednak nie chcę wydawać pieniędzy, za młodu już za dużo hajsu wyrzuciłem na WoW'a.
</p>

<p>
	Zastanawiałem się na powrotem do Skyforge, jednak wszędzie widzę komentarze o tym, jak bardzo P2W teraz ta gra nie jest.<br>
	Innym tytułem, który mnie zainteresował jest też Path of Excile. Nie wiem jednak, czy się w tej grze odnajdę, bo całe to drzewko umiejętności etc. wygląda tak, jakby można było sobie z łatwością zepsuć cały build głupim rozdaniem punktów.<br><br><strong>Przypadły mi do gustu:</strong>
</p>

<p>
	- WoW
</p>

<p>
	- TERA
</p>

<p>
	- Silkroad Online
</p>

<p>
	- Final Fantasy XIV
</p>

<p>
	- Mabinogi
</p>

<p>

</p>

<p>
	<strong>Gry, które nie były dla mnie złe, ale nie były też jakieś za bardzo wciągające:</strong>
</p>

<p>
	- Blade and Soul
</p>

<p>
	- Vindictus
</p>

<p>
	- Rift
</p>

<p>
	- Tibia