Gatunek: Przeglądarkowe lub mobilne MMORPG/strategie/lub jakieś inne o których być może nie wiem.
Sprzęt: z racji tego, że szukam raczej dość specyficznego gatunku, który wyróżnia się niewielkimi wymaganiami, to raczej z każdą grą przeglądarkową sobie poradzę.
Cechy:
Witam, szukam jakiegoś mmorpg w którego mógłbym sobie zagrać tak na telefonie, najlepiej żeby wystarczyło poświęcić 2x 1 godzinę dziennie, z rana i po południu.
Gra może być częściowo tekstowa, odpowiada mi rozwój postaci poprzez punkty statystyk (w stylu siła szybkość itd.)
System walki - najlepiej walka automatyczna ale tak żeby czuło się że ma się na nią jakiś wpływ. Dobrze by było jeżeli przy bossach lub jakichś potężnych przeciwnikach była walka Turowa.
Zależy mi jeszcze na tym, żeby gra nie była całkowicie martwa. Duży plus, jeżeli będzie miała globalny czat (lub lokalny) z innymi graczami, żeby wiadomości prywatne nie były jedyną formą komunikacji. Dodatkowy plus, jeżeli ma aktywne forum.
Przypadły mi do gustu:
My fantasy online 2: bardzo przyjemna gra, grałem kilka lat temu, teraz niestety martwa. Bardzo ciekawie zrobiona została walka, mianowicie przeciwko graczom i potworom była automatyczna, ale można było napisać skrypt w stylu pod jakim warunkiem postać ma użyć mikstury życia lub many. Przeciwko bossom walka była turowa.
LineCladis - bardzo mało przejrzyste podczas gry przez przeglądarkę, ale za to ciekawy system skilli.
Estogan - tutaj niestety kilka rzeczy mi się nie podoba, m.in. to, że nie można jednocześnie rozbudowywać budynku jak i zlecać w nim jakąś czynność, a także to że rozbudowy nie można w żaden sposób przerwać(nawet kosztem utraty zasobów). Dodatkowo statystyki dziwnie się skalują, m.in. celność daje unik.
Nie przypadły mi do gustu:
Mfo3/margonem - odpada, ciężko w takie coś grać na telefonie, w dodatku 2h dziennie to trochę za mało na te gry.
S&F - odpada, po tym jak zobaczyłem ile niektórzy gracze potrafią wydać grzybów dziennie
Grepolis, Plemiona i inne kopie tego samego odpadają. Ale jeżeli zaproponujecie jakąś ciekawą strategię ekonomiczną to z chęcią zagram.(chociaż jednak wolałbym jakąś grę rpg, bo zazwyczaj w strategiach nie ma czatu globalnego)