Gatunek: RPG
Sprzęt: Da radę udźwignąć każdego obecnego MMO.
Cechy: Otwarty świat, sporo ilość contentu, w miarę mało grindu, spore community, aby nie nudziło się po tygodniu, brak p2w, w miarę ciekawe pvp, mile widziany housing. Może być f2p/b2p.
Cześć. Szukam miłego, przyjemnego, z dużą ilością contentu oraz sporym community MMORPG. Gra nie musi być nowością, może mieć parę lat na karku. Lubię robić inne rzeczy poza samym expieniem, jak chociażby łowienie, crafting, jakieś prace, housing czy pvp. Dobrym przykładem gry, której poszukuje jest ArcheAge, lecz gra zjedzona jest przez p2w i trzeba spędzać w niej za dużo czasu. Szukam czegoś, gdzie nie będę musiał grać cały czas, by do czegokolwiek dojść. Chciałbym, by gra starczyła mi na sporą ilość czasu, abym mógł sobie wchodzić codziennie na godzinę/dwie i na luzie zajmować się tym na co akurat mam ochotę, czy to exp, czy cokolwiek innego.
Chciałbym żeby podczas gry, wracały do mnie wspomnienia ze starych dobrych mmorpgów, w które grałem. Ostatnio takie coś spotykało mnie chyba tylko w Riders of Icarus, gdzie można było pogadać z ludźmi podczas łowienia czy poustawiać się na pvp na nisko-levelowych wioskach.
Fajnie gdyby gra miała też rozbudowany aspekt gildijny, żeby to nie był tylko sam tag nad naszą postacią.
Wyżej wspomniał o tym, że gra może być f2p/b2p. Abonamentu raczej nie preferuję, gdyż boje się, że nie wykorzystywałbym go w pełni przez to, ile czasu dziennie poświęcam na granie.
Przypadły mi do gustu:
- Metin2
- Riders of Icarus
- Tera online
- Rappelz
- Cabal online
- Martial Heroes
- Last Chaos
- Archeage (Prawdopodobnie grałbym dalej, ale odpuściłem sobie grę, gdyż trzeba tam spędzać za wiele czasu)
Nie przypadły mi do gustu:
- WoW (Fajna gra, ale coś to uniwersum średnio mi leży)
- Aion
- Guild Wars 2
- Blade & Soul
- Lineage 2
- Neverwinter
- Skyforge
- Shaiya
- Nostale
- RIFT
- Runes of Magic
- STar Wars The Old Republic
- Trove