Witam Cię serdecznie!
Opowiem Ci o tytule, w który zagrywam się ja wraz z moją Ekipą, o której później
ArcheAge
Wszelkie informacje zamieszczone w tym artykule, tyczą się sytuacji na serwerze progresywnym-EZI!
“Czuć progres postaci”
Aktualnie praktycznie cała TOP’ka serwera bazuje na item’ach HIRAM. Są to item’y, które ulepszamy poprzez Grind. Każdy poszczególny poziom nabity na Item’ie zwiększa nieznacznie nasze statystyki bojowe, ponadto statystyki też trzeba otrzymać przy identyfikacji wydropionego przedmiotu lub wylosować w procesie ulepszania. Taki sam system tyczy się peleryn. Oprócz tego swój ekwipunek możesz hartować(temper system), wyposażać w Lunagem’y oraz Lunafrosty. Maxowanie poszczególnych item’ów trwa tygodniami, jednakże efekt finalny jest tego warty. Niejednokrotnie wystarczył jeden Lunagem, żeby poczuć różnice na spocie. Inaczej jest już w PvP gdzie gear musi być na odpowiednim poziomie, żeby zacząć mierzyć się godnie z oponentami, chociaż to zależy od skali i rodzaju PvP, sposobu rozgrywki oraz klasy którą main’ujesz. Ponadto głównym end game’owym core’em jeśli chodzi o broń jest ta z Mistsong’a(Dungeon na 55 LvL). Tutaj tez występuje system syntezy, hartowania, gem’owania oraz socet’owania.
Podsumowując fizycznie może lepszego eq cały czas nie zbierasz, ale ulepszasz lub upgrade’ujesz to które już masz. Zmienia ono swój wygląd podczas tego procesu. Gdyby jednak taka kosmetyka Ci nie wystarczył do dyspozycji dostajesz szeroką game kostiumów oraz system Transmog, gdzie możesz nakładać wygląd item’ów które wpadły Ci w oko na te z main statystyką, nie zmieniając żadnych właściwości, poza wizualnymi, naszego main ekwipunku.
“Istnieje swobodny handel między graczami i gracze ustalają ceny”
Jest dokładnie jak w tytule! Gracze zbierają item’y i wystawiają je po cenie, którą uważają za słuszną, co bardziej ambitni potrafią sterować rynkiem, skupując tanie aukcje i wystawiając je po wyższej cenie. ArcheAge to typowy Sandbox gdzie golda generuje gracz w taki sposób w jaki mu się żywnie podoba. Nieraz spotykałem się już z sytuacją gdzie gracze wyciągali niebagatelne sumy z aktywności, które odkryli przypadkiem, a okazały się one bardzo intratne. Ponadto systemy Trade Pack, Fishing czy Sunken Ships, gdzie gold making głównie opiera się na interakcji z NPC, również wymagają często zakupu niezbędnych do działania przedmiotów, z Auction House, co za tym idzie system Housing, który pozwala na uprawę drzew, roślin, kwiatów, zbóż, hodowlę zwierząt etc. pozwala nam również czerpać zyski. Już o tym kiedyś pisałem, ale napomknę jeszcze raz. Tutaj naprawdę możesz być kim chcesz, alchemikiem, górnikiem, rolnikiem, łowcą potworów, poszukiwaczem skarbów, drwalem, krawcem, kowalem, kucharzem, rybakiem itd. Profesji jest kilkanaście, z czego każda ma różne ścieżki i możliwości rozwoju, one również działają w systemie “LvL’owania”. Im większa biegłość w danej profesji tym lepsze towary jesteś w stanie wytwarzać lub obrabiać drewno masowo, szybciej identyfikować zdobyte ze szkarad świata Erenor skarby, czy zużywać mniej labora na każdą z progresowanych profesji. To tylko przykłady, w praktyce jest tego więcej i naprawdę nie jest to proste do opanowania. Wylvl’owanie danej profesji, a czerpanie z niej jak najlepszych zysków nie zawsze idzie w parze. Tu trzeba mieć łeb na karku, sprawdzać zachowania rynku i wiedzieć w co inwestować, a z czego na razie zrezygnować.
"Open PvP "
https://youtu.be/dya_C3GQgaE
Tak, tak, tak i jeszcze raz tak! ArcheAge to gra nastawiona pod full PvP! Każda lokacja od poziomu 30 wzwyż pozwala na atakowanie graczy z przeciwnych frakcji oraz system PK. Dostępne są wojny Gildii oraz walki na morzu, gdzie do dyspozycji dostajemy statki bojowe-Galeony. I tutaj też występuje system ulepszeń, statki można ulepszać, dzięki czemu również odczujesz system progresji! Na “Hiramowych Spotach” niejednokrotnie przyszło mi walczyć o miejsce lub stawiać czoła zorganizowanym zerk’om. Nawet wczoraj będąc na spocie, teoretycznie w duo, gdy pojawili się czerwoni automatycznie poszło obszarowe zaproszenie do Raid’u i wspólnymi siłami odpieraliśmy ataki nieprzyjaciela! Tutaj liczy się każdy aspekt, zgranie zespołowe pozwala w kilka osób poskromić przeciwników ze znaczną przewagą GS lub liczebną. Dobór odpowiednich klas i build’ów to coś co wyróżnia ArcheAge na tle innych gier, zwłaszcza że możliwości klasowych jest 120, a już niebawem będzie prawie 160! Bez żadnego gender lock’a! Bez ograniczeń rasowych! Możesz być kim chcesz i zmieniać klasę kiedy chcesz! Tak dokładnie! Nie musisz robić kilku postaci by móc dysponować wszelako pojętym kanonem świętej trójcy, wystarczy że zdobędziesz odpowiedni ekwipunek i do dzieła! A wiesz co jest najlepsze? W cale nie musisz rezygnować z bycia Archerem, gdy chcesz healować! To jest właśnie obłędne w moim mniemaniu. Kiedyś faktycznie niektóre klasy były niegrywalne poprzez crafc’ony gear i ogólny brak mnogości wyposażenia do zdobycia. Aktualnie Hiram pozwala zrobić leczącego CC’ka z ogromnym Male DPS’em i cieszyć się grą w taki sposób jaki tylko zapragniesz. Ponadto do dyspozycji dostajesz bodajże 5 albo 6 aren z czego jedna morska. Areny te mają swój ranking, a już od przyszłego patch’a będzie można w nich wziąć udział drużynowo! Jednym słowem ta gra mogła by mieć w nazwie PvP!
“Możliwość gry solo lub w party”
Sam proces expienia, grind, Daily etc, można przebrnąć samemu i szczerze mówiąc kontent, który masz do dyspozycji w end game dla pojedynczego gracza, codziennie, mógłby przytłoczyć casual player’a. Do tego Rifty, Pola bitewne, aktywności gildyjne, aktywności systemu Family, no i oczywiście zarobek, który też najczęściej generujesz samemu i zajmuje on adekwatną ilość czasu do Twoich ambicji względem tej dziedziny, Areny, World Bossy. Jednym słowem jest tego multum. I w pojedynkę i w grupie jest co robić, toteż aktywności te się przeplata. Chociaż niejednokrotnie ludzie robią nawet wyzwania, którym bez problemu sprostają samemu w grupach by nie znużyć się zbytnio. My jako Ekipa nawet grindujemy wspólnie, ale to oczywiście jest już kwestia “widzimisię” danej osoby
“Grafika nie gra roli”
https://youtu.be/0b_diZRsakw
Co prawda BDO to to nie jest, ale zdaniem moim i ludzi, z którymi grałem, ArcheAge na tle koreańskich tytułów wyróżnia się brakiem zbytecznej cukierkowości, dość realistycznym odwzorowaniem poszczególnych mechanik i interakcji oraz samego świata. Dużo osób którzy tutaj zawitali ostatnimi czasy było nawet zdziwionych, że gra mająca tak naprawdę ponad 4 lata, wciąż potrafi urzekać i zaskakiwać pięknem niektórych lokacji
“Grind mi nie straszny, ale na równych warunkach, bez zbyt duże faworyzacji płacących.”
https://youtu.be/d9CsX4X7Nt4
I pięknie! Developer okroił możliwości graczy, którzy skupywali golda i inwestowali dotychczas w sety crafcone wprowadzając Hiram Gear, wycofując kolekcje Obsydian i dodając bronie z Mistsong Summit. Hiram Gear zdobywamy oraz ulepszamy polując na konkretne potwory, a broń zdobywamy i ulepszamy grindując End Game’owe Dungi. Developer udostępnia za kredyty limitowane pakiety, które pozwalają graczom za realną gotówkę nadrobić to co maniacy są w stanie wygrindować. Moim zdaniem to dobre rozwiązanie, bo jeżeli ktoś może poświęcić gotówkę i zyskać coś szybciej, w porównaniu do grindu, przy braku czasu to jak najbardziej, mały problem pojawia się gdy ktoś hardcorowo grinduje i do tego kupuje pakiety, ale tego nie da się uniknąć. Na serwerze progresywnym są też regularne eventy, które pozwalają na szybszy progres w zdobywaniu i ulepszaniu Hiram Gear. Ponadto developer zniósł praktycznie całe RNG, które tak mocno dotykało graczy F2P. No bo powiedzmy sobie szczerze, jeżeli pracowałeś na high end game’ową broń pół roku i w moment ją spaliłeś to jedyne na co miałeś ochotę to znokautować monitor. Aktualnie System Regrade, Tempering, Lunagem zostały zmienione, a nowe kolekcje przedmiotów są tak kompatybilne z początkowym zamysłem tej gry, że aż się serce raduje. Paradoksalnie, wczoraj na Discordzie właśnie mówiliśmy o tym, że jakby ta gra się ukazała w takiej postaci jak jest teraz, to najprawdopodobniej całkiem inaczej potoczyły by się jej losy. Podsumowując grind występuje w przypadku zdobywania High End game’owego ekwipunku, taki typowy, bo jeżeli weźmiemy pod uwagę, że będziesz doskonalił jakąś profesje przez kilka miesięcy, np. Fishing to też w teorii będzie to grind, czyli notoryczne powtarzanie tej samej czynności ze zmianą ewentualnych szczegółów i niespodziankami w podejmowanych interakcjach, a no i w tym przypadku wysoce prawdopodobne jest PvP
“Ciężko mi to opisać, ale chcę by moja postać byłą takim moim awatarem w wirtualnym świecie, jak pewnie kiedyś każdy miał wyobrażenie o zanurzeniu się w świecie mmorpg.”
https://youtu.be/wRH0vKH7_A4
W naszej gildii tworzymy dość zgraną Ekipę, myślę że śmiało można powiedzieć, że Ci którzy są ze mną już dłużej czują się jak w rodzinnym gronie i vice versa. Co za tym idzie spędzamy razem dość sporo czasu, już samo to pozwala wczuć się w świat i w nim utopić. Druga sprawa, że ArcheAge oferuje kontent na kilka lat rozgrywki już w tej chwili, gdzie dopiero będzie wchodziło patch 5.0, mamy 3 niezupełnie odkryte kontynenty, i wciąż ulepszany ekwipunek. Należy pamiętać, że finalnie kontynentów miało być 9! Jak daleko zajdzie ta gra i jak wiele jeszcze przed nami? Tego nie wiem, ale wiem, że nawet jeśli Erenor przepadnie niczym Atlantyda to nawet teraz będę miał co wspominać, a ręczę za to że nie jest to gildia, która ma zamiar paść razem z jednym tytułem, który póki co stanowi jej core! Jednakże do rzeczy. Archeage dzięki swoim profesjom pozwala nam naprawdę zasymilować się i zintegrować ze światem. Ostatnio na Discord spotkałem się z wpisem: “To tu można nurkować i wyławiać wraki?! Ja jestem w realnym życiu nurkiem! Będę to robił!” pozdrawiam Rainhart! Profesji jest multum, aktywności również, grono osób przednie i cały czas jest pilnowane by Ci którzy nie pasują do nas, nie męczyli nas i siebie samych. Myślę, że mógłbyś się zatracić tutaj z nami na długie lata!
Pamiętaj jednak, że mimo iż gra jest F2P, to tak naprawdę działa w systemie “Freemium”. Bez patrona możesz potraktować swoją zabawę tutaj jako swoisty trial, jednakże na samo konto premium jak i na wszystkie rzeczy dostępne za walutę premium, włącznie z nią samą, jesteś w stanie zarobić w grze.
Odnośnie samej gry to tyle, jeżeli chciałbyś/ałabyś otrzymać więcej informacji to przejrzyj moje artykuły z sekcji Archeage na tym forum.
Moja Ekipa działa na polach Erenor już od kilku miesięcy, więcej o nas znajdziesz w artykule podlinkowanym poniżej. Czekam na Ciebie, jak i każdego zainteresowanego!
Czasami wirtualna rzeczywistość potrafi być bardziej ludzka niż ta za oknem…
https://forum.mmorpg.org.pl/t/ekipa-na-lata/107515
Jeszcze się zastanawiasz?! Czekamy!