Cześć wam
Jako weteran BDO (grałem od marca) którego konto zostało zhakowane, wyczyszczone, zmienione hasło a support napisał, że nie odda mi moich przedmiotów o wartości 5B +/-(tri ogr + witchka, tet dande tet kzarka) postanowiłem odpuścić sobie kompletnie dalszą grę, każdy kto grał wie, że zdobycie TRI akcesoriów jest nie lada wyzwaniem jeżeli chodzi o "szczęście RNG" to samo z tet brońmi. Wspomnę tylko, że ich "Policy" które nie uwzględnia oddawania przedmiotów, przywróciło mi reszte setu, aczkolwiek zabrali całe moje ciężko zarobione złoto i surowce tłumacząc, że mogę to "zdobyć ponownie". Z jednej strony wina trochę leży po mojej stronie z drugiej w ich miernych zabezpieczeniach (brak pinu, oddzielnego hasła do supportu, czy też konta na stronie, czy też potwierdzenia o zmianie hasła). Podsumowując postanowiłem sobie kompletnie darować granie w BDO będąc tak traktowany ładując nie małe sumy pieniędzy w tą grę.
Sprzętem się nie musicie martwić
Tak więc chciałbym trochę pomocy z wyborem jakiegoś MMORPG'a, próbowałem wrócić do H1Z1/CSGO/R6Siege/LoL'a ale żadna z tych gier mnie już jakoś nie ciągnie do siebie a sam jakiegoś mmo nie mogę wybrać.
Już tak około miesiąca szukam więc zwracam się do was z pomocą
Tak więc w to co grałem to:
BDO (+ system walki - enhancement system/-wieczny grind mogący dać całe gówno/-desynci/-brak balansu klas pomimo, że od polowy roku jest obiecywany)
GW2 (+ system walki / - ubogi content który nudzi się po 1-2 tygodniu)
Allods (- żmudne levelowanie oraz zasłyszane p2w)
L2 (- za stare)
GW1 (+ świetne pvp/+kampania/+klasy/+balans/ -starość)
ToS (-Lagi/Ograniczenia)
Ragnarok (-Brak dobrego serwera EU/ -Oficjal jest mierny /-Mały playerbase jak na te lata)
Aion (-Zasłyszane P2W/+Combat System/+Ilość i różnorodność Klas/-Mały playerbase[przynajmniej pół roku temu jak sprawdzałem])
WoW (za czasów BL)
Blade & Soul (strasznie irytował mnie system upgrade który wymagał chorej ilości złota w porównaniu do tego co szło uzbierać z grindu)
Cabal (-za stary)
Defiance (nie przypadł mi do gustu)
EVE Online (dałem szansę wersji F2P dopóki nie doszedłem do wniosku, że jest to jedna wielka wersja TRIAL z mega wielkimi ograniczeniami)
I wiele innych na przestrzeni wcześniejszych lat
Rozmyślałem nad czekaniem na Revelations Online ale nigdy nie mogłem trafić podczas gdy rozdawali klucze.
Kiedyś czekałem i nadal czekam na Bless Online ale jakoś się nie mogę doczekać, może w tym roku się uda, nie udało mi się zbyt dużo informacji na temat postępu tej gry zdobyć (steparu ma strasznie stare informacje)
MMORPG nad którymi rozmyślam:
ArcheAge (Wielki znak zapytania nad "System staminy + P2W") aczkolwiek nie wiem jak sytuacja wygląda z 3.0
Aion - Duży znak "?" przy tym tytule, podobno zostało wprowadzone mega ogromne p2w, są trudności ze znalezieniem pomocnych gildii, itd itp.
Guild Wars 2 - Podobno już wymarłe aczkolwiek nie sprawdzałem
Chciałbym jakiś powiew świeżości
Ogólnie to szukam mmo z fajnym:
PVP(areny/open world, progresywne pvp)
PVE
Zawartością grupową (Rajdy/Instancje/Areny/etc etc)
Normalnym systemem ulepszania przedmiotów a nie takim jaki był w BDO który potrafi dosłownie zeżreć biliony i nic nie dać jak się uprze
Dużą zawartością gry która nie odepchnie po miesiącu czy też nie okaże się jednym wielkim "baitem" który oferuje niby dużo a ani to opłacalne i prawie, że nikt tego nie tyka albo po prostu daje złudne wrażenie dużej zawartości a tak naprawdę nie ma nic.
Zaznaczam iż nie mam czasu grania po 10-12 godzin dziennie już na gry więc gry mega hardkorowe w których albo się płaci albo nolajfi raczej odpadają no chyba, że mają przyjemną rozgrywkę solową lub grupowo da się jakoś nadrobić braki w gearze.
Gry P2P raczej odpadają, uważam ten model za przestarzały i uważam, że gry mogą funkcjonować bardzo dobrze na systemie B2P/F2P jeżeli mają rozsądnego wydawce czy też dobrze przemyślany item shop bez nastawienia na p2w
Bardzo fajnie by było gdyby wypowiadający się nie rzucali samymi tytułami tylko jakoś opisali swój wybór
Z góry dzięki