MMR w TFT to słaby żart

Witam, ostatnio moje mmr w grze Team Fight Tacticts jest niezwykle słabe - za 1 miejscie w tft dostaje +46 a za 8 -59, mimo to, że zanotowałem skok o całą ligę w miesiąc. Czy mógłbym sie dowiedzieć na jakiej podstawie przy poprawie umiejętności gracza się tak dzieje? Tft to gra taktyczna dla 1 gracza nie rozumiem więc dlaczego punkty są odejmowane i obliczane za przeciwne pozycje np 1 i 8. Jeżeli zapracowałem sobie na zwycięstwo(samemu) to dlaczego dostaje mniej punktów (i to o 15 ) niż za zajęcie ostatniego miejsca, dlaczego punkty są inaczej liczone tym bardziej jeżeli nie ma ku temu powodów aby specjalnie spychać gracza ku niższej , bo co ? bo w danym miesiącu przeskoczył o 2 ligi?. Czy to nie powinno być na odwrót? Dla słabych graczy trollujących i wyzywająych mmr powinno sie obnizać. Nie jestem jakimś fanatykiem tej gry i nie licze na bycie pro graczem ale boli mnie to, że poważny producent gier nastawionych na e-sport beż żadnych jawnych zasad manipuluje rankingiem
Piszę po forach żeby zainteresowani ludzie sie o tym dowiedzieli i przemyśleli :slight_smile: Pozdrawiam

1lajk

Pozwól że podsumuję twoją wypowiedź : zastanawiasz się czemu na wyższych dywizjach trudniej się utrzymać/wspinać niż na niższych? Cóż, nie wymaga to znajomości fizyki kwantowej xD

Wszystko zależy na jakich ludzi grasz w Lobby jeśli np masz 4-5 gier po za top 4 twoje ukryte mmr oczywiście spada i będziesz grał na teoretycznie słabszych przeciwników którzy mają aktualnie nawet gorszy lose streak w mmr i za nich dostaniesz max 40-45 LP za pierwsze miejsce i -50/-60 za top8. a jesli masz w lobby np diament a jesteś goldem to stracisz za top8 gdzies 30lp a za top1 50/60lp+

@larshi Świetny pomysł. Na wyższych ligach tak to powinno wyglądać, mimo to polecam wejść na dowolnego kolege który streamuje tft z ligą master +, u nich odejmowane i dodawane punkty są W MIARE po równo.
@exel00 Masz racje zauważyłem, że tak jest w przypadku serii porażek i fajnie gdyby też to działało w odwrotną stronę - seria top 4 = wyższe mmr = wiecej pkt za top4, mniej za top 5-8 a tak nie ma ( przynajmnej w moim przypadku).

@Danord top4 to za mało. Działa to także w drugą stronę, ale przy seriach wygranych top1 lub top2.

Nie grałem w to, ale w grach rankingowych zawsze jest ten ukryty czasami jawny mmr, który określa prawdziwe umiejętności gracza i na jego podstawie wylicza punkty w rankingu. Jeżeli dużo wygrywasz to on szybko rośnie i może przewyższyć znacznie twoją liczbę punktów w rankingu. Wtedy za każdą wygraną dostajesz troszkę większe ilości tych punktów, żeby wyrównać się do odpowiedniego poziomu twoich umiejętności i dopasować do odpowiedniej ligi. Natomiast przy przegranych znacznie spada do czasu jak się unormuje, wtedy punkty naliczają się normalnie aż do kolejnych serii wygranych lub porażek. Dużo też zależy od mmr przeciwników jak mają sporo mniejszy to przegrana zaboli bardziej. Ogólnie miej więcej tak to działa we większości grach rankingowych i z reguły zawsze dużo łatwiej spaść niż się wspinać zwłaszcza z wyższych pozycji w rankingu ;p