Witam, nie śledzę forum na bieżąco, więc jeśli tego typu propozycja się już pojawiła i została odrzucona/zaakceptowana/cokolwiek, to z góry przepraszam.
Moja propozycja jest taka, by utworzyć na poziomie serwisu funkcję Moderatora, który ograniczyłby poziom trollowania w komentarzach na serwisie. Każdy wie, jak obecnie wygląda sytuacja: wyzwiska, debilne teksty, głupie pytania o to, co jest w pierwszym akapicie newsa (bo komuś się przeczytać nie chciało), ogólne trollowanie itd. Czytanie tego sprawia, że normalny człowiek przestaje być normalny.
Nie chodzi mi o tak restrykcyjną moderację, jaka panuje tu, na forum. Jednakże tych najbardziej odstających od normy delikwentów trzeba by w jakiś sposób naprostować/pozbyć się. Jakiś system 3 warnów i banów by pasował.
Natomiast jeśli taka funkcja już istnieje w serwisie, to w takim razie moja propozycja jest taka, by "zatrudnić" do tego dodatkowe osoby i dać im dodatkowe narzędzia (w postaci wyżej wymienionych warnów). Obecnie nawet, jeśli czasem jakiś komentarz zostaje usunięty, a jakiś "pechowiec" zbanowany, to i tak nic to nie zmienia. Delikwent zakłada nowe konto i wsio. Tu trzeba działania zakrojonego na większą skalę. Samo automatyczne banowanie na podstawie minusów dla danego konta raczej się nie sprawdzi, bo jednak często ludzie dają minusy z czystej złośliwości. Więcej ludzi z większymi możliwościami - taka jest moja wizja.
Sądzę, że większość użytkowników/czytelników serwisu poprze tą propozycję. Ostatnio poziom komentarzy pod newsami jest dużo niższy, niż ten spotykany na onecie czy innych portalach "informacyjnych".
Pozdrawiam.