Moderator - czyli sedzia

Już kiedyś pisałem, moderator może się pomylić i nic mu za to nie grozi, użytkownik czasem nie zdąży czegoś wyedytować, bo w niecała minutę zarabia warna, czasem na prawdę za jakieś głupstwo, a wiadomo kilka warnów i banan.

Czasem, tak jak na innych forach wystarczyło by przed daniem warna PW wysłać z prośbą o wyjaśnienie, edycję, ewentualnie ostrzeżenie, ale nie lepiej z automatu po kolei warn za warnem, jak by to jakiś konkurs był, całkowity brak elastyczności u tych naszych moderatorów, przynajmniej u większości, bo są osoby, które na prawdę są w porządku i akurat do nich nic nie mam.

Podsumowując temat i tak nic nie zmieni warny będą jak były i nikt tu nikogo ze stanowiska nie będzie usuwał, odkąd tu jestem nie pamiętam, żeby ktoś tu z hukiem stanowisko stracił, no chyba, że sam zrezygnował.

ps xaorus ma bana zainteresowani wiedzą dlaczego i tego perma nie dostał z automatu tylko małą afera się musiała zrobić, żeby łaskawie "mógł" go dostać - tak to by jak zwykle rozeszło się po kościach, bo przeciezż jest VM, w sumie perma dostał na forum ale na portalu dłuższy czas moderował, nie wiem jak teraz :)

ps2. ja stąd mykam bo temat śmieszny i już któryś z kolei o tym samym XD

Nie rozumiem Twojej "prostej sytuacji". Piszesz o kolesiostwie, co kompletnie nie dotyczy tematu.

I tutaj muszę Cię rozczarować, bo kilku Stałych Bywalców jest na krawędzi perma, a niektórzy nawet są już na nim. Videomaker Xaorus ma perma.

Obraza jest wtedy, kiedy użytkownik, w stronę którego poleciała obraza czuje sie obrażony. To, że dał się sprokować do używania niecenzuralnych słów to tylko i wyłącznie jego wina. Więc jak przykładowo nazwę użytkownika A debilem, a on się poczuje obrażony, to dostaję 4 punkty. Jak nie, to już zależy od moderatora czytającego. Bo czymże jest obiektywizm jeżeli nie subiektywnym postrzeganiem prawdy?

Ukryty, moje 6 warnów nie zgadza się z Twoim argumentem o bezkarności moderacji.

@upCzyli ogólnie rzecz ujmując, łamanie regulaminu jest dozwolone, gdy jest tego jakieś uzasadnienie? Moderator nie powinien wlepiać warna za np. wulgaryzmy, bo ta osoba była sprowokowana? Jeśli ta osoba jest na tyle mało inteligentna, by dać się tak po prostu ściągnąć do poziomu osoby prowokującej, to sama jest sobie winna. Regulamin był po coś napisany i zaakceptowany przez nas. Moderatorzy są bezstronni. Co więcej, są w niektórych sytuacjach bardzo pobłażliwi. Jakby się każdy z nich uparł, przewertowali temat po temacie, to część osób już by była blisko bana albo już po. Irytuje mnie ta nagonka na moderatorów i to, że tak naprawdę nikt nie umie z nimi sprawy załatwić po ludzku. Co komuś wlepią punkty, to jest zaraz miliard tematów o tym, jacy to moderatorzy są be, fu i w ogóle 3x nie, zamiast ogarnąć sprawę "na stronie".

Aż emanuje od ciebie obiektywizmem. Nikt tutaj nie powiedział że łamanie regulaminu jest dozwolone. Nie lepiej zapobiegać łamaniu niż karać za łamanie regulaminu? Twoja wypowiedź skłoniła mnie do tego by już nie obserwować tego tematu. I nikt nagonki nie robi. Znasz powiedzenie " Ja o niebie Ty o chlebie"? Tworzone je z myślą o nas :).

EDIT

Problem w tym że że użytkownik poczuł się obrażony i o tym poinformował to skoro dostał odpowiedź " Dla mnie to nie jest obraza" to chyba nie mamy o czym dalej dyskutować bo widzimy na jakim poziomie zatrzymali się co niektórzy. A to że ktoś tam coś tam stali bywalcy i inne takie to najgorszy argument z możliwych Bycia obiektywnym się nie nauczysz. Potrzebujemy Salomona.

I już zakończmy dyskusję bo po prostu nie chce mi się takich rzeczy wałkować.

Daaaaawwwnoooo

Idę grać w csa. Elo

Zastanawiam się, kiedy taka sytuacja miała miejsce. Serio, bo ostatnio daliśmy pełen przydział punktowy za to, że ktoś obraził się na nazwanie "pustakiem".

A co do "niewybaczalności" - sami tego chcieliście: http://mmorpg.org.pl/forum/topic/56729-zaostrzenie-kar-w-regulaminie/

Nie rozumiem założenia i celu tematu. Moderator to użytkownik, któremu po jakimś czasie zostaje przyznany tytuł moderatora, o ile sam tego pragnie. Niemalże zawsze propozycję takiego stanowiska dostają osoby, które są bardzo aktywne na forum i posługują się odpowiednim językiem (tzn. kulturą). Panie @donek, tutaj moje pytanie: Po co ktoś, kto nie może udzielać się na forum, ma na nim być?

Następnym razem jak już zamierzasz założyć taki pseudo-prowokacyjny temat to przynajmniej rozpisz się na początku, przedstaw argumenty, a najlepiej by było, gdybyś napisał co chcesz tym osiągnąć.

Może po prostu ktoś zamknie temat? Salek napisał już przecież, że ankieta i tak nic nie wniesie. Również nie widzę sensu w dalszej dyskusji na ten temat i na pewno nie ja jedyny.

PS. Co do "pustaka" to akurat może być obraźliwe, bo uwidacznia wątpliwą inteligencję rozmówcy, według mnie. Nie jest powiedziane, że żeby kogoś obrazić musisz używać przekleństw.

łapy precz od Wiktora ! to dobry chłopaczek ! Może fakt że jest z Radomia wiele komplikuje ;p Ale jako mod jest bardzo dobry :D

Irytujący fakt z forum to to że zażalenie płyną tylko na Sysie i Wikusia i Zbycha.a czemu ? Bo to nasi najlepsi "kaci"

Jedyni moderatorzy którzy systematycznie karaja ludzi :D Nie boli was niekompetencja "o ten moderator nic nie wnosi na forum"

was boli jedno... łamiecie regulamin i wymigujecie sie od kar zbóldupieni ujemnymi PTK a uwierzcie ja wiem co mówię ;p

Moja opinia jest taka... im więcej widać moda tym lepiej jak sie czepiac to tych nieaktywnych. A wyżej wymienieni cały czas cos robią np pisza w tematach jako nieliczni.

Mimo że Vi (nawiązania do lola ;p hue czaicie nie ? WIKTOR = VI ;p) czeka na moja głowe <3 A Sysi buduje sie uśmiech od ucha do ucha jak wklepie mi warna :D

Już nie wspominajac o Zbyszku :D Ja wiem Zbychu ja wiem ;p

To nic do nich nie mam bo serio mozemy mówić co chcemy ale sa to naprawdę sprawiedliwi ludzie :D

Zeby tak nie było majt walna by mi bana za wkurzanie go <3

Nie łamcie regulaminu i nikt was nie ukara :D Z resztą niesprawiedliwe warny zawsze są cofane

PS nawet temat jest głupio zrobiony ;p Sędzia kojarzy sie ze sprawiedliwością

mod_ico.png
...
Czyli po prostu chodzi o ból d*py z powodu zasłużonych sili i moda mającego inne zdanie? Meh. No to olewam temat.

Moderatora nie obowiazuje regulamin co do wulgaryzmow ma sie rozumiec??

Czy wy nie macie innych zmartwień w życiu? Serio. Opamiętajcie się. Trochę dystansu.

To tylko forum o grach. To nie jest wasz dom, wasza szkoła, wasza praca - co was tak bardzo boli kto, kiedy i za co dostaje 'warna'? Jeżeli wam się nie podoba zachowanie adminów po prostu idźcie gdzie indziej.

a tak btw. waszą roszczeniowość i tak zweryfikuje życie. Lepiej wyzbyć się tego jak najszybciej.

Ludzi boli pewna część ciała, bo nie myślą zanim napiszą, a odpowiedzialność to dawno martwe słowo dla młodszych pokoleń. Moderator to normalny użytkownik forum i nie widzę powodu, dla którego nie mógłby wypowiadać się w temacie o swojej ulubionej grze, nawet jeśli jest w podforum przez niego moderowanym. Jeśli naprawdę nadużył kompetencji, od tego jest Administrator żeby takiego Moda sprowadzić do pionu.

Ukryty, moje 6 warnów nie zgadza się z Twoim argumentem o bezkarności moderacji.

To dlaczego jak zgłosiłem moderatora 2 tygodnie temu to do tej pory nie dostał warna?

Co do ankiety, dawno tak głupiej nie widziałem.

Tak głupiej an kiedy to ja nie widziałem dawno.

Od tego jest Mod, aby ustawić co niektórych do pionu.

Znów kolejne masło maślane, ile takich tematów już przerabialiśmy? Jak widzę ogólny wątek tematu został odrzucony to po co dalej drążyć temat i ponawiać wieczny hejt na modów?

Postanowilem stworzyc ankiete poniewaz coraz czesciej mozemy przeczytac o tym , ze moderatorzy naduzywaja wladzy w roznych topikach i rozmowach na temat gier. Tak wiec pytanie to - czy Moderator powienien ingerowac w sprawy forumowiczow. Jest to sedzia , ktory decyduje o naruszeniu regulaminu i nie powienien on ingerowac w opinie ani wypowiadac swojej. Jedynie karac lub wyrozniac. Swoj glos oddam po wypowiedzi Admina.